Salina Turda, unde se află și ce trebuie să știi când vizitezi unul dintre cele mai spectaculoase obiective din România

salina Turda
Shutterstock

Salina Turda este una dintre cele mai spectaculoase saline din România, formată din sarea rămasă după evaporarea mării care exista în zona Turda, cu milioane de ani în urmă.

Exploatată pentru sare încă din cele mai vechi timpuri, mai exact începând cu anul 50 î.e.n., salina conține nu mai puțin de 38 de milioane de tone de sare, astfel încât ar putea asigura întregul necesar de sare al planetei timp de aproape 60 de ani.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea cu aceste informații, îți prezentăm în continuare și alte detalii interesante despre salina Turda, ca să afli de ce merită cu adevărat să vizitezi și tu acest impresionant obiectiv turistic.

Unde se află salina Turda?

Salina se află în orașul Turda, județul Cluj, iar intrarea se poate face prin str. Salinelor 54A sau prin intrarea principală, care este situată în centrul turistic Salina-Durgău, pe Aleea Durgău. Această salină a fost explorată pentru sare până în anul 1932, când a fost închisă și abandonată. Apoi, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost utilizată ca adăpost subteran pentru populație și abia în anul 1992 a fost redeschisă, dar numai în scop turistic și curativ, pentru tratament.

Aspectul actual al salinei, cât se poate de spectaculos, se datorează amplelor lucrări de modernizare, care au început în anul 2008, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Astfel, în prezent, cei peste 600.000 de vizitatori care trec anual prin salina Turda, găsesc aici numeroase opțiuni pentru petrecerea timpului liber: o sală de concerte, un amfiteatru cu 180 de locuri încălzite, un teren de sport, teren de minigolf, o sală de bowling, mese de biliard și de tenis. De asemenea, turiștii se pot plimba cu barca pe lacul sărat din salină.

Persoanele în vârstă sau cele care au probleme de mobilitate nu mai au de ce să-și facă griji cu deplasarea, pentru că în salină există acum și un ascensor pentru coborâre și urcare, astfel încât pot să viziteze anumite zone.

Programul salinei Turda

Salina Turda poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 09.00-17.00, ultima intrare fiind la ora 16.00. Tariful pentru adulți este de 50 de lei, respectiv 60 de lei în zilele de sărbătoare și 30 de lei pentru elevi, pensionari și studenți. Biletele pot fi cumpărate și online.

Copiii mai mici de 3 ani pot să intre gratuit. La aceste tarife se adaugă însă plăți suplimentare, pentru diferite activități recreative în salină, opționale.

Curiozități despre salina Turda

Salina Turda are o adâncime de 120 metri și este formată din Mina Rudolf, Mina Ghizela, Mina Terezia și Galeria Franz Josef, scrie Primăria Turda.

Mina Rudolf a fost săpată în anul 1867, având o lungime de 80 metri și o adâncime de 40 metri. Aici există scări care coboară 13 etaje, fiecare etaj fiind marcat cu anul în care a fost amenajat. În această zonă există infiltrații, de aceea s-au format stalactite, care cresc cu aproximativ 2 cm/an. Turiștii vor găsi aici un ascensor și o roată panoramică uriașă, înaltă de 20 de metri, care oferă o perspectivă impresionantă asupra minei. Este singura roată panoramică din lume care funcționează într-un subteran, potrivit site-ului oficial, Salinaturda.eu.

Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și ulterior abandonată, fiind extinsă abia după anul 1992, când a fost redeschisă salina ca bază de tratament.

Mina Terezia are o adâncime de 90 de metri și include impresionantul lac subteran, cu un diametru de 70 metri și o adâncime de până la 8 metri. Aici există un debarcader pentru plimbările cu barca și o zonă de promenadă. Această mină a fost exploatată încă din anul 1690, iar pe peretele nordic există o cascadă de sare, formată în decursul timpului, prin depuneri din soluția salină care se scurgerea din galeriile folosite în perioada romană.

Galeria Franz Josef este o galerie orizontală, amenajată în perioada 1853-1870, pentru a ușura transportul sării spre suprafață. În prezent, are o lungime de peste 900 de metri, iar între anii 1948-1992 această zonă a fost folosită pentru a depozita brânză.

Ce temperatură este în salina Turda și cum să te îmbraci când o vizitezi?

Orice salină are un microclimat specific, astfel încât temperatura din interior este constantă pe tot parcursul anului și nu este influențată de cea de afară. În salina Turda, temperatura este de 11-12 grade Celsius indiferent de anotimp, prin urmare, trebuie să te îmbraci corespunzător, ca să nu ai parte de surprize neplăcute. Chiar dacă mergi vara în salină, trebuie să ai la tine un pulover sau o jachetă, pantaloni lungi și ghete sau pantofi închiși, în niciun caz sandale sau șlapi.

Umiditatea este destul de mare, variază între 73-80%, iar în combinație cu aerosolii de sare prezenți în particule solide, transformă acest loc într-un mediu ideal pentru persoanele cu probleme respiratorii. De aceea, dacă suferi de alergii, rinosinuzită cronică, astm bronșic, bronșită sau te confrunți cu infecțiile respiratorii repetate, aici te vei simți mult mai bine, iar simptomele se vor ameliora rapid.

Reguli de vizitare în Salina Turda

Dacă te-ai decis să vizitezi și tu salina Turda, este important să știi din timp câteva reguli de bază. Pentru persoanele cu dizabilității motorii, intrarea trebuie să se facă prin Str. Salinei nr.54B, iar accesul este limitat la câteva zone care pot fi vizitate mai ușor.

Accesul cu animale de companie nu este permis, nici consumul de alimente în salină. Copiii mai mici de 3 ani și persoanele de peste 65 de ani pot să viziteze salina numai dacă dețin un aviz din partea medicului, la fel și turiștii cu afecțiuni cardiace.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
Citește și...
Lacul Roșu, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din România
Lacul Roșu, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din România

Lacul Roșu este unul dintre puținele lacuri naturale mari formate în România printr-o alunecare de teren, având o suprafață de 30 hectare. S-a format după prăbușirea unui versant în urma cutremurului din 1838, care a avut o magnitudine de 6,9.

Cetatea Rupea – unul dintre cele mai interesante obiective turistice de lângă Brașov
Cetatea Rupea – unul dintre cele mai interesante obiective turistice de lângă Brașov

Cetatea Rupea se află la 50 de km de orașul Brașov și este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România. Se mai numește și Cetatea Cohalmului și prima atestare documentară datează din anul 1324.  

Crăciun 2023: Cele mai bune 15 destinații turistice în care poți să petreci Sărbătorile | GALERIE FOTO
Crăciun 2023: Cele mai bune 15 destinații turistice în care poți să petreci Sărbătorile | GALERIE FOTO

Când vine vorba de Crăciun, mai toți oamenii își doresc să viziteze locuri în care luminițe, tradițiile și tentațiile de tot felul să fie la ele acasă.

Recomandări
Iohannis: Este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste
Iohannis: Este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri la recepţia oferită la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naţionale a României, că ţara noastră este un stat sigur, iar cetăţenii nu au motive să se teamă.

Cei doi tineri arhitecți care fac proiectul României viitoare. Bogdan Zaha e în Londra, Claudiu Ionescu, la Iași
Cei doi tineri arhitecți care fac proiectul României viitoare. Bogdan Zaha e în Londra, Claudiu Ionescu, la Iași

Construiesc arhitectura viitorului într-o țară în care haosul imobiliar a fost subiect de discuții interminabile.

Parada de Ziua Națională, văzută dintr-un blindat al Armatei Române. Momentul trecerii pe sub Arcul de Triumf VIDEO
Parada de Ziua Națională, văzută dintr-un blindat al Armatei Române. Momentul trecerii pe sub Arcul de Triumf VIDEO

Ministerul Apărării Naționale a postat imagini inedite de la parada de Ziua Națională a României, care a avut loc vineri, de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf din București. Defilarea a fost prezentată și din perspectiva filmată dintr-un blindat.