Satul Biertan și povestea impresionantă a închisorii îndrăgostiților de aici. Cum ajungi și ce să vizitezi aici

satul Biertan
Shutterstock

Biertan se află între orașele Mediaș și Sighișoara, fiind o așezare întemeiată în secolul XIII. Atât Biserica fortificată din Biertan, cât și situl rural din jurul ei se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1993.

Biertan se află în județul Sibiu, la aproximativ 70 de kilometri de municipiul Sibiu, și este printre primele așezări germane de sași din Ardeal. Astăzi, situl rural este un obiectiv turistic foarte cunoscut din România.

Cum ajungi în Biertan

Biertan este o destinație perfectă pentru cei care sunt în căutarea unui loc de relaxare. Situat în județul Sibiu, în inima Transilvaniei, acest sat este celebru pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru importanța sa istorică.

Distanțele față de principalele orașe sunt următoarele: 30 km de Sighișoara, 74 km de Sibiu, 143 km de Cluj-Napoca, 147 km de Brașov și 332 km de București. Localitatea este perfectă pentru o excursie de weekend și poți combina vizite la Sibiu, Sighișoara și Biertan.

Pentru a ajunge în Biertan, urmează drumul național DN 14, care face legătura între Sighișoara și Sibiu, trecând prin Mediaș. La aproximativ 20 de kilometri de Sighișoara, vei ajunge în satul Saroș pe Târnave. Aici, vei observa un indicator care te va ghida spre Biertan. De la acest punct, mai ai de parcurs aproximativ 10 kilometri până să ajungi la destinație.

Citește și
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

satul Biertan

Călătoria pe acest traseu este una impresionantă, iar asta datorită peisajelor frumoase ale Transilvaniei, cu sate tradiționale și atmosferă rurală.

Odată ce ai ajuns în Biertan, vei descoperi un sat idilic, dominat de impunătoarea biserică fortificată, una dintre cele mai bine conservate și impresionante din România.

Poți ajunge aici cu tenul până la Sibiu și apoi cu mijloace de transport în comun sau cu mașina personală, ceea ce este mult mai confortabil și îți va permite să vizitezi și alte obiective turistice din împrejurimi.

Obiective turistice în Biertan și împrejurimi

Biertan este renumit pentru biserica sa fortificată. Fortificațiile sale includ trei rânduri de ziduri concentrice apărate cu turnuri și bastioane și sunt o atracție majoră pentru vizitatori.

satul Biertan

Printre punctele de interes din ansamblul bisericii fortificate se numără:

• Turnul cu ceas

• Turnul cu clopot

• Turnul Primăriei

• Turnul catolic

• Turnurile porții

• Bastionul Țesătorilor

Unul dintre elementele cele mai fascinante ale bisericii este ușa Sacristiei sau tezaurului, realizată de artistul Johannes Reichmuth din Sighișoara în anul 1515. Aceasta are un mecanism de închidere complex, cu 15 zăvoare care se acționează simultan.

satul Biertan

„Închisoarea îndrăgostiților” este un alt punct de atracție interesant. Aceasta este o cameră mică, cu un singur pat, o singură masă și un singur set de tacâmuri, unde, în trecut, erau închise cuplurile care doreau să se despartă, pentru a-și rezolva conflictele.

Donariumul de la Biertan, descoperit în 1775, este un alt obiectiv de interes. Acesta este format dintr-o placă de bronz și un disc cu monograma lui Hristos, datând din secolul al IV-lea, reprezentând un argument al existenței unei populații creștine vorbitoare de latină în zonă.

În apropierea Biertanului, există și alte locuri de interes turistic:

Richiș

La doar 5 kilometri de Biertan se află satul Richiș, care găzduiește o biserică fortificată. Satul, de asemenea de origine săsească, păstrează cimitire cu pietre funerare vechi de peste patru secole și merită o vizită dacă ajungi în zonă.

Sibiu

Dacă nu ai fost până acum în Sibiu, acest oraș te va impresiona cu arhitectura și atmosfera sa. Vizitează principalele obiective turistice din Sibiu precum Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Muzeul ASTRA, Muzeul B rukentha, Piața Mare și Piața Mică, Strada Cetății, Turnul Dulgherilor sau Piața Aurarilor.

Sighișoara

La 30 km de Biertan, Sighișoara este una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale locuite din Europa și un loc de patrimoniu mondial UNESCO. Poți petrece o zi întreagă aici vizitând Piața Cetății, Turnul cu Ceas, Biserica din Deal sau Scara Școlarilor.

Castelul de Lut, Valea Zânelor,

O locație de basm, Castelul de Lut de la Valea Zânelor este o construcție unică ce atrage turiștii datorită designului său de poveste. Este construit din piatră, beton, lemn, lut și var, iar povestea Castelului este una impresionantă. A fost construit de un cuplu, foști corporatiști, care au vrut să se mute la țară, într-un loc de poveste. Au făcut Castelul de Lut, care a devenit exact ce și-au dorit: un loc desprins din basme.

Saschiz

Situat la câțiva kilometri de Sighișoara, Saschiz este cunoscut pentru Cetatea țărănească, Biserica Evanghelică și legătura cu Prințul Charles al Marii Britanii. Satul este inclus în patrimoniul UNESCO și este renumit pentru frumusețea sa naturală și produsele tradiționale, precum gemurile, mierea și pâinea de casă.

Copșa Mare

La nord de județul Sibiu, Copșa Mare este un sat cu o biserică gotică și renumite plantații viticole. Localitatea păstrează un patrimoniu arhitectural săsesc bine conservat.

Alte obiective turistice din jurul Sighișoarei:

• Biserica din Șaeș

• Salina Praid

• Satul scufundat Bezid

• Castelul Apaffy – Dumbrăveni

• Casa memorială Petofi Sandor

• Mănăstirea Sighișoara

• Rezervația naturală de stejari seculari Breite din Sighișoara

Dacă ajungi în zonă, asigură-te că vizitezi măcar câteva dintre aceste obiective turistice care atrag anual mii de turiști, români și străini deopotrivă.

Istoricul satului Biertan
satul Biertan

Biertan este una dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, fiind menționată în Diploma Andreeană din 1224. Aceasta făcea parte din cele „Două Scaune” (Scaunul Mediașului și Scaunul Șeica), componente ale celor „Șapte Scaune” (Septem Sedes) ale sașilor din Transilvania.

Prima atestare documentară a localității Biertan datează din 1283, într-un document în care este menționată alături de Mediaș și Moșna, cele trei localități fiind în competiție pentru obținerea statutului de centru administrativ al celor „Două Scaune”. În această competiție, fiecare localitate și-a ridicat câte o biserică impunătoare pentru a-și spori șansele.

În 1397, Biertanul este atestat ca cetate. La fel ca alte așezări săsești, Biertan avea o organizare urbanistică specifică, cu case în stil francon dispuse în jurul unei piețe centrale, dominată de biserica-cetate impunătoare.

Monumentul de cult îmbină stilurile gotic și renascentist, fiind apărat de trei ziduri de incintă cu turnuri și bastioane medievale. Prima incintă a cetății datează din secolul al XII-lea, când a fost ridicată probabil și prima biserică, dedicată Sf. Maria. Biserica actuală, construită între 1486 și 1524, este realizată în stil gotic târziu.

Timp de 300 de ani, între 1572 și 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului săsesc, favorizând construirea uneia dintre cele mai puternice cetăți țărănești din Transilvania, în jurul bisericii fortificate.

În 1572, preotul Lucas Unglerus, originar din Biertan, a fost ales intendent suprem al comunității evanghelice din Transilvania, sporind importanța spiritual-religioasă a localității, chiar dacă din punct de vedere administrativ aceasta a pierdut în fața Mediașului.

În 1704, cetatea, deși puternică, a fost surprinsă și devastată de curuți, care au furat vasele de cult, documente inestimabile și au profanat criptele episcopilor, căutând tezaure.

În 1733, în timpul conscripției organizate de episcopul român unit cu Roma, Inocențiu Micu-Klein, la Biertan au fost recenzate 35 de familii românești, totalizând aproximativ 165 de persoane.

În acel an, comunitatea românească nu avea nici preot și nici biserică proprie. Protopopul Ștefan Moldovan a menționat în 1852 că, între 1833 și 1844, biserica românească a fost folosită alternativ de ortodocși și greco-catolici. În 1844, ortodocșii i-au exclus pe greco-catolici din biserica comună, aceștia din urmă rămânând fără loc de rugăciune până în 1850, când au început construirea unei noi biserici.

Odată cu prăbușirea comunismului, tot mai mulți sași au părăsit Biertanul pentru a se stabili în Germania. Dacă în 1977 în Biertan trăiau 1613 sași, în 1992 numărul acestora scăzuse la doar 280. Această migrație a schimbat semnificativ demografia localității, dar Biertan rămâne un loc de referință pentru istoria și cultura sașilor din Transilvania.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi

Există o mulțime de obiective turistice în județul Alba pe care trebuie le să vizitezi dacă ajungi aici. Este o parte a țării pe care trebuie o să vezi și te va fermeca prin carisma ei aparte.  

Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați
Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați

Văleni este un sat care păstrează farmecul rural moldovenesc, oferind turiștilor o evadare din agitația orașelor și o privire în istoria și cultura locală.  

Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa
Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa

Municipiul de reședință al județului Bihor este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Are o mulțime de obiective turistice, o atmosferă unică și oameni calzi și primitori.

Recomandări
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, o avertizare Cod galben de ploi torenţiale, valabilă joi, 19 septembrie, în nouă judeţe.

Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar
Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL va depune la Senat, miercuri sau joi, o inițiativă de modificare a legii privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Risc de viituri majore pe râuri din Moldova, până joi. Hidrologii au emis Cod portocaliu de inundații
Risc de viituri majore pe râuri din Moldova, până joi. Hidrologii au emis Cod portocaliu de inundații

Hidrologii au actualizat, miercuri, codurile hidrologice pentru râuri din Moldova şi Dobrogea şi anunţă risc de viituri majore, până joi.