Obiective turistice în Arad. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și împrejurimi
Orașul Arad este situat în partea de vest a României și este reședința județului cu același nume. Aradul este cel mai important nod al rețelelor feroviare de transport naționale și transeuropene, din vestul țării.
Aradul a fost atestat documentar în 1329 și este una dintre cele mai vechi așezări urbane din țara noastră.
Orașul Arad este situat la 569 km de București, la 269 km de Cluj-Napoca și la 305 km de Sibiu.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Despre Arad
Între anii 1552 și 1687 orașul a fost ocupat de turci. În 1559, Aradul a fost eliberat de oștile lui Mihai Viteazul, dar în anul 1616 a intrat din nou sub stăpânirea otomană. În 1687 a revenit Imperiului Habsburgic.
În 1909, la Arad s-a înființat prima fabrică de automobile de pe teritoriul Regatului Ungar şi de pe teritoriul actual al României, iar pe 10 aprilie 1913 a fost inaugurată prima linie de cale ferată electrificată din estul Europei și a opta din lume, pe ruta Arad – Podgoria.
După anii ‘90, orașul Arad a început să de dezvolte, odată cu înființarea Zonei Industriale Arad, una dintre primele din țară.
Obiective turistice în Arad
Orașul Arad, sau „Mica Vienă”, cum este cunoscut, încântă prin clădirile în stil, baroc, renascentist și electic, construite în secolele XIX-lea și XX-lea și prin monumentele care descriu istoria orașului.
Gara din orașul Arad
Gara din orașul Arad, numită și Gara Mare, a fost construită în 1858 de către Compania Feroviară a regiunii Tisa (Tiszavidéki Vasút).
Gara din Arad este cea mai mare din vestul țării. De aici pleacă zilnic pleacă peste 200 de trenuri către orașele din țară și spre Budapesta, Viena, Sofia, Munchen și Veneția.
Palatul Administrativ Arad
Palatul Administrativ, în care funcționează Primăria orașului Arad, a fost construită la finalul secolului al XIX-lea în stil renascentist. Aceasta poate fi vizitat și în interior, dar numai după programul instituțiilor care au sediul acolo.
Palatul Cultural
Palatul Cultural a fost construit între anii 1911-1913 și prezintă o îmbinare de stiluri: neoclasic, corintic, stilul Renașterii italiene și gotic. În sala de concerte, de-a lungul timpului au fost prezente mai multe personalități, printre care: Richard Strauss, Bela Bartok, George Enescu și Traian Grozăvescu.
Astăzi, în Palatul Cultural se află Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat. În complexul Muzeul Arad, turiștii pot vizita și Pinacoteca.
Program de vizitare muzee și Pinacoteca: Marți - Duminică: 09.00 – 17.00
Prețul unui bilet este 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru studenți și pensionari și 1 leu pentru preșcolari și elevii.
Tarifele pentru a vizita Pinacoteca sunt următoarele:
► Adulți: 10 lei
► Studenți și pensionari: 5 lei
► Preșcolari și elevi: 2.5 lei
Palatul Justiției din Arad
Palatul Justiției a fost realizat în două etape, 1892-1895 și 1940-1943. Monumentul este construit în stil neoclasic cu influenţe baroce.
În prezent, Palatul găzduieşte Tribunalul şi Judecătoria Arad, Parchetele de pe lângă acestea și Centrul de perfecţionare a cadrelor Direcţiei Generale a Penitenciarelor.
Turnul de Apă
Turnul de Apă a fost construit în 1896 pentru aprovizionarea cu apă a orașului și pentru semnalarea incendiilor. A funcționat până în anul 1956, iar după căderea comunismului, clădirea a intrat în proprietate privată și găzduiește galeria de artă „Turnul de apă”.
Catedrala Ortodoxă Nouă „Sfânta Treime”
Catedrala episcopală din Arad poartă hramul „Sfintei Treimi” şi Sfântului Nicolae. A fost construită în 1991 și adăpostește o parte din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Biserica Roșie
Biserica Roșie sau Biserica Evanghelică Luterană este unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Arad. A fost construit între anii 1905-1906 în stil arhitectural neogotic. Numele vine de la faptul că pereții săi exteriori sunt din cărămidă roșie șlefuită.
Piața Avram Iancu
La începutul secolului al XIX-lea, Piața Avram Iancu era centrul comercial și politic al orașului Arad. Piața poartă numele lui Avram Iancu, eroul care a luptat pentru apărarea drepturilor românilor în timpul ocupației austro-ungare. În centrul pieței este amplasat „Monumentul ostașului necunoscut”.
Catedrala Romano-Catolică Sf Anton de Padova
Catedrala Romano-Catolică Sf Anton de Padova a fost construită în anii 1902-1903 în locul unei biserici baroce. Lăcașul de cult a fost realizat în stil eclectic, purtând elemente de stil clasicist, baroc și renascentist.
Parcul Reconcilierii
Parcul Reconcilierii din Arad este un loc vizitat adesea de turiști, asta pentru că, în interiorul parcului se află „Statuia Libertății”, care reprezintă 13 generali maghiari condamnați la moarte după Revoluția din 1848, și Arcul de Triumf, pe care sunt reprezentați Avram Iancu și alți revoluționari români.
Amaplasarea celor două monumente atât de aproape unul de celălalt urmărește să transmită un measaj de împăcare între cele două națiuni și se dorește a fi un simbol al multietnicității și mulitculturaliății orașului.
Cele mai importante obiective în județul Arad
Cetatea Șoimoș din orașul Lipova, județul Arad
Cetatea Soimoș se află în orașul Lipova, situat la 32 de km de Arad. Cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară.
Cetatea Șiriei
Cetatea Șiriei se află în orașul cu același nume, la 38 de km de orașul Arad. Cetatea datează din secolul al XIII-lea și este amplasată în vârful unui deal, la o altitudine de 500 de metri.
Cetatea Dezna
Cetatea Dezna se află la 100 de km de orașul Arad. Cetatea datează din anul 1318, iar în secolele XVI-XVII făcea parte din sistemul de apărare a vestului Transilvaniei.
Legenda celor trei cetăți
Cele trei cetăţi ar fi fost construite de către trei surori. Acestea s-au întâlnit în localitatea Șiria și și-au spus fiecare planurile. Prima sora a spus: „Dacă mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine." A doua a continaut: „Şi cetatea mea va fi gata tot mâine". Cea de-a treia exlamă sfidător: „Chiar dacă nu mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine."
După ce meşterii au terminat construcţia celor trei cetăţi, acestea s-au prăbuşit, iar fecioarele s-au transformat în şerpi albi, fiecare purtând câte o coroană de aur pe cap şi o cheie de aur în gură. Potrvit legendei, în fiecare an, fecioarele își așteaptă eliberatorul care să le ia coroanele şi cheile, pentru a lua din nou chip uman și pentru ca cetățile lor să apară.
Manastirea Radna
Mănăstirea Sfânta Maria din Radna se află în orașul Lipova, la 33 de km de orașul Arad. Mănăstirea poartă hramul Maicii Domnului şi atrage anual peste 80.000 de vizitatori.
În fiecare an, în zilele de 7- 8 septembrie, cu ocazia sărbătorii „Naşterea Maicii Domnului”(Sf. Maria Mică), la fel ca şi în zilele de 14 – 15 august când este sărbătorită „Adormirea Maicii Domnului”), are loc Târgul Bianual „Maria Radna”.
Bazarul turcesc din orașul Lipova
Potrivit istoricilor, bazarul a fost construit în perioada 1637-1672, ca o necesitate a comercianților din Lipova să aibă unde să-și vândă produsele. În prezent, bazarul servește ca centrul comercial pentru turiști.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: arad, turisti, lipova, obiective turistice,
Dată publicare:
15-10-2022 21:43