Obiective turistice în Hunedoara. Cele mai impresionante monumente istorice din județ

Obiective turistice hunedoara
Shutterstock

Județul Hunedoara se află în regiunea Transilvania și are reședința în municipiul Deva. Pe de altă parte, orașul Hunedoara este cel mai mare oraș din România care nu este reședință de județ.  

Primele așezări de aici datează încă din Paleolitic. Întreaga zonă este încărcată de istorie, așa că nu este de mirare că județul este plin de monumente istorice și obiective turistice.

Obiective turistice în județul Hunedoara

Sunt o mulțime de obiective turistice în Hunedoara. Locuri pline de însemnătate și istorie, clădiri superbe și un aer de vacanță pe care îl vei simți pe orice străduță te plimbi.

Castelul Corvinilor este principalul obiectiv turistic ce nu trebuie ratat dacă ajungi în Hunedoara. Legenda spune că aici ar fi fost închis Vlad Țepeș. Castelul este impresionant, nu doar prin forma lui, ci și prin dimensiuni.

Cetatea Deva este una dintre cele mai importante fortificații din Evul Mediu din Transilvania. Este o atracție turistică foarte populară. Este monument istoric și de arhitectură laică și a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac pentru mai bine de 150 de ani. Centrul așezării era format din zona sacră și fortificația, iar întreaga capitală este formată din trei părți principale: fortificația, zona sacră și cartierele civile de est și vest.

Obiective turistice hunedoara

Cetatea Medievală Mălăiești este un alt obiectiv turistic din Hunedoara impresionant. Cetatea a fost reabilitată și se află în Comuna Sălașu de Sus. Face pate dintr-un ansamblu de monumente istorice din satul Mălăiești și a fost ridicată ca punct de observație și apărare. Construcția a început în primele decenii ale secolului XVI-lea. În secolul XVII, cetatea ar fi fost abandonată

Obiective turistice hunedoara

Biserica de piatră din Densuș este cea mai veche biserică săpată în piatră din România. De 200 de ani se țin slujbe aici, fără excepție. Arhitectura bisericii este una impresionantă, iar blocurile masive de piatră din care a fost făcută au fost aduse de la Ulpia Traiana.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a devenit noua capitală a Daciei romane după cucerirea și înglobarea acesteia în Imperiul Roman. Ruinele orașului sunt astăzi un complex arheologic. Este un obiectiv istoric de neratat în Hunedoara.

Obiective turistice hunedoara

Obiective turistice în orașul Hunedoara

Orașul de pe Valea Cernei este atestat documentar din anul 1265. Dacă ajungi aici, trebuie să vizitezi Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, cum mai este numit, dar și bisericile monumente istorice. Iată cele mai frumoase obiective turistice în orașul Hunedoara:

Castelul Corvinilor, poate cel mai important monument de arhitectură gotică din România. A fost construit în secolul al XV-lea de către Iancu de Hunedoara. Sunt multe legende legate de Castelul Hunedoara, precum cea a fântânii.

Castelul se află pe strada Castelului nr. 1-3 și este deschis zilnic pentru a fi vizitat.

De asemenea, sunt o mulțime de biserici pe care le poți vizita, iar câteva dintre ele sunt: Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae, cea mai veche biserică din oraș construită în anul 1458, Biserica Sfinții Împărați, monument de artă construit în stil bizantin în 1934, Biserica Schimbarea la Față, construită în secolul al XIX-lea, Biserica Adormirea Maicii Domnului, construită în 1910, Biserica Greco-Catolică sau cea Reformată Calvină, construită în anul 1644.

Totodată, poți vizita Grădina Zoologică din Hunedoara și Lacul Cinciș, obiective turistice pe care nu le poți rata în oraș și în apropiere.

Vizitează și clădirea Primăriei, Gara Mică și Gara Hunedoara, locuri extrem de frumoase și încărcate de istorie.

Iar dacă vrei ceva deosebit, poți căuta „blocurile fantomă” din Hunedoara.

Obiective turistice hunedoara

Costești Hunedoara – obiective turistice

În Costești se află cetatea cu același nume, care face parte din cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, fiind monument istoric UNESCO.

Cetatea Costești este chiar lângă satul cu același nume, din Hunedoara și a fost construită pentru apărarea drumului care ducea spre capitala dacică Sarmizegetusa Regia.

Fortăreața ridicată în secolul I î.Hr. se află la 500 de metri altitudine și a fost reședința regilor geto-daci. Zidul care înconjura Cetatea Costești avea o grosime de 3 metri și o înălțime de 3-4 metri. Sistemul de apărare era întărit și de trunchiurile de copac puse pe partea superioară. Este un obiectiv istoric pe care trebuie să îl vizitezi în Costești.

Tot aici poți vedea cetatea dacică Costești-Blidaru, situată pe culmea Blidarului și inclusă și ea în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Nu rata în Costești Castrele Romane de la Bucium, Grădiștea de Munte și Costești-Deal – Așezarea dacică de la Grădiștea Munte, Fortificația dacică de la Ocolișul Mic sau siturile arheologice Vârful lui Hulpe, Sub Cununi sau Masivul Fetele Albe de la Grădiștea de Munte.

Muzeul Trenulețelor Hunedoara

Nu ai cum să vii în Hunedoara fără să vezi muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”, un muzeu unic ce deține o parte din colecția de miniaturi a fostului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu.

Vei găsi aici o lume a trenurilor în miniatură, iar colecția cuprinde doar 10% din cele 18.000 de piese din diferite epoci, colecționate în decurs de aproape 50 de ani de către pilot.

Un loc ideal pentru copii și adulți și un muzeu unic în care poți vedea garnituri de tren, locomotive și mașini, toate în miniatură.

Mănăstirea Prislop

Obiective turistice hunedoara

Mulți turiști vin în Hunedoara cu singurul scop de a vizita Mănăstirea Prislop, unde a trăit Arsenie Boca. Se fac pelerinaje aici destul de des și este un loc în care creștinii ajung anual.

Mănăstirea a fost construită în anul 1564 de către Zamfira, fiica lui Moise Vodă din Țara Românească.

În secolul al XIX-lea, locul era aproape pustiu. În prezent, aici trăiesc călugării care se ocupă de îngrijirea bisericii și a locurilor de cult din împrejurimi.

Mănăstirea Prislop este cunoscută pentru că aici a trăit și slujit părintele Arsenie Boca, un cunoscut duhovnic și teolog ortodox român din secolul al XX-lea.

Mormântul său se află în curtea mănăstirii și este un important loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși din România și din străinătate.

Arsenie Boca s-a născut în localitatea Vața de Sus, în Hunedoara. Pe lângă studiile teologice, el a urmat și cursuri de medicină. A fost o primăvară întreagă la Muntele Athos și viața lui duhovnicească a început în 1950.

Castelul Corvinilor

Obiective turistice hunedoara

Cine nu a fost până acum la Castelul Corvinilor, nu știe ce a pierdut. Locul este unul fabulos și pe lângă faptul că este încărcat de istorie, are o arhitectură impresionantă. Este poate cel mai celebru loc din Hunedoara.

Monumentul are stiluri de construcție diverse și este unic în România.

Se mai numește și Castelul Huniazilor și este cetatea medievală a Hunedoarei.

Castelul a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unde era o veche întăritură.

Acesta a fost reconstruit și extins de-a lungul secolelor, astfel încât acum prezintă elemente de arhitectură gotică, renascentistă și barocă.

Castelul Corvinilor este celebru pentru frumoasa sa arhitectură gotică, cu turnuri impunătoare și fațade decorate cu sculpturi și basoreliefuri, dar și pentru numeroasele sale legende și povești.

De-a lungul istoriei sale, castelul a fost martor la multe evenimente importante, inclusiv bătălii și revoluții.

Astăzi, Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai populare obiective turistice și istorice din țară.

În interiorul castelului se pot vizita camerele și sălile decorate cu mobilier vechi și obiecte de artă, iar turul include și accesul la curtea interioară și la poarta de intrare a castelului.

Brad Hunedoara – obiective turistice

Orașul Brad este situat pe valea Crișului Alb, într-o depresiune de la poalele Munților Metaliferi. Este centru economic și cultural al moților din Zarand.

Dacă ajungi în Brad, vizitează Muzeul Aurului, unde poți vedea aur pur, așa cum a fost găsit de mineri, diferite particule de aur și multe exponate descoperite în Munții Apuseni.

Orașul Brad se află la 36 de km de Deva și se mândrește cu Munții Metaliferi, bogați în zăcăminte de aur și argint.

Aici există galeria 12 Apostoli, veche de peste 2000 de ani și Treptele Romane care datează din perioada daco-romană.

În jurul orașului sunt dealurile Corbului, Dosurile, Tudorănesc, Petriții, Gruiu, Cioroiu, Obârșiei, Zgleamă și Tăului.

De asemenea, depresiunea este străbătută de râul Crișul Alb, iar peisajele aici sunt spectaculoase în tot timpul anului.

Tot în Brad vei găsi o copie a statuii Lupoaica, simbolul latinității poporului român.

Deva – obiective turistice

Dacă ajungi în Deva, ai o mulțime de obiective turistice de vizitat. Orașul-cetate al Hunedoarei are o istorie de aproape 750 de ani.

Nu trebuie să ratezi Cetatea romanică a Devei, din 1269, un loc încărcat de istorie unde ai o priveliște spectaculoasă asupra împrejurimilor. Ajungi aici cu telescaunul.

Obiective turistice hunedoara

Vizitează apoi Parcul Cetății de la poalele dealului și casa doctorului Petru Groza, proiectată de Horia Creangă.

Plimbă-te prin Pădurea și Parcul Bejan, unde vei găsi și o mică grădină zoologică.

Ia la rând bisericile din Deva: Mănăstirea Franciscană, Catedrala Sfântul Nicolae, Biserica Buna Vestire sau biserica Reformată-Calvină.

Totodată, nu rata Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Muzeul Cetatea Devei, Biblioteca Județeană Ovid Densușianu, Teatrul Kristofferson, Teatrul de Artă Deva sau statuile din oraș.

Străduțele micuțe din centrul istoric al Devei te vor cuceri definitiv, cu aerul lor medieval și arhitectura întregului loc.

Parcurge întreg centrul istoric la pas și vizitează clădirile monumente istorice precum Teatrul de Revistă, Școala generală Regina Maria, Palatul Tribunalului, Judecătoria, Prefectura sau Colegiul Național Decebal.

Pe Aleea Gimnastelor poți vedea 15 sculpturi de bronz reprezentând 11 gimnaste și 4 antrenori care au făcut istorie.

Obiective turistice zona Hațeg – Hunedoara

Hațeg este un oraș în Hunedoara considerat centrul ținutului istoric și etnografic Țara Hațegului. În 1765, localitatea a fost complet militarizată si a făcut parte din Compania a II-a de graniță a Regimentului I de Graniță de la Orlat până la 1851, când a fost desființat.

Obiective turistice hunedoara

Poți găsi o mulțime de obiective turistice aici, de la Mănăstirea Prislop, Mănăstirea Cetatea Colț, Cetatea Colț, Sarmizegetusa, Castelul Kendeffy, Biserica Sfântul Nicolae din Densuș și multe altele.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost construită în secolul XII pe un sit din secolul IV.

Obiective turistice hunedoara

Biserica veche a avut parte de mai multe modificări de-a lungul timpului. A fost construită din bolovani de râu, cărămidă cu inscripții romane, capiteluri, pietre funerare și tuburi de canalizare luate din Ulpia Traiana.

Nu este o biserică cu un aspect comun, însă este un obiectiv turistic ce merită vizitat.

Biserica Reformată-Calvină Sântmărie Orlea a fost ridicată în piatră de cnezii din familia Cândea la finalul secolului XIII.

Are o tribună de lemn pe stâlpi de zid la vest și un altar dreptunghiular. A fost ridicată de misionarii franciscani catolici italieni și posibili maghiari la 1260-1280.

Orașul Hațeg a fost un important punct strategic și comercial în Transilvania Medievală.

Țara Hațegului este locul desprins parcă din povești, cu cele mai vechi biserici de piatră din România, monumente medievale, parcuri și rezervații spectaculoase.

Pe lângă biserici, aici poți vizita rezervația de Zimbri, Parcul Național Retezat, Comuna Râu de Mori și multe alte obiective turistice de interes.

Obiective turistice hunedoara

Nu uita să vii aici cu inima deschisă și mult chef de mers pe jos. Întregul județ abundă în posibilități de drumeții, excursii și te invită să îl descoperi la pas.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă
Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă

Mare atenție dacă plănuiți să vizitați Veneția în perioada următoare. Turiștii care nu sunt cazați în orașul lagună trebuie să plătească o taxă de cinci euro dacă vin într-o vizită de o zi.  

Primul oraș din lume care a introdus taxă pentru ca turiștii să nu mai vină în perioade de vârf. Măsuri și în alte orașe
Primul oraș din lume care a introdus taxă pentru ca turiștii să nu mai vină în perioade de vârf. Măsuri și în alte orașe

Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf, relatează Reuters.

100 de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la “Destinația Anului 2024 în România”. Vezi rezultatele parțiale
100 de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la “Destinația Anului 2024 în România”. Vezi rezultatele parțiale

S-a dat startul votului pentru Destinația Anului 2024 în România și în prima săptămână de votare au fost exprimate peste 100.000 de voturi. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.