Obiective turistice în Pitești. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și în județul Argeș

Orașul Pitești
Shutterstock

Pitești este unul dintre marile orașe ale României, iar turiștii care ajung aici au posibilitatea să vadă o serie de obiective interesante și atractive.

Pitești este reședința județului Argeș, situat în partea central-sudică a țării, între Carpații Meridionali și Dunăre, 

Orașul Pitești se află la o distanță de 117 km de București, la 328 de km de Cluj-Napoca și la 155 km de Sibiu.

Generalitați despre Pitești

Piteștiul a fost reședința temporară a voievozilor Basarab al IV-lea cel Tânăr, cunoscut ca Țepeluș, Mihnea cel Rău și a lui Vlad cel Tânăr.

Atestarea documentară a orașului Pitești datează din anul 1338, de pe vremea lui Mircea cel Bătrân.

Citește și
Obiective turistice Alba Iulia - 2
Obiective turistice în Alba Iulia. Ce poți face și ce e de vizitat în oraș și împrejurimi
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

În prezent, Piteștiul este un oraș puternic industrializat. La 15 km de oraș se află Uzinele Dacia Mioveni, rafinăria Arpechim (adiministrată de Petrom), dar și mai multe companii care produc piese auto.

Obiective turistice în Pitești

În municipiul Piteşti există o varietate de obiective turistice. De la muzee și biserici vechi, până la grădina zoologică și celebrul parc natural Trivale, toate fac ca orașul Pitești să fie o destinație interesantă pentru câteva zile de vacanță.

Memorialul Închisoarea Piteşti

Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu amenajat în interiorul fostului penitenciar Pitești, care a funcționat între anii 1941 - 1977. Muzeul a fost deschis în 2014 și găzduiește expoziții, evenimente culturale și programe educaționale pe teme legate de detenția politică anticomunistă.

Program de vizitare: Joi - Duminică, în întervalul orar 11:00 - 18:00

Memorialul Închisoarea Piteşti se poate vizita doar cu ghid. Prețul biletului este 80 de lei în cazul unei singure persoane și scade pentru grupuri. Biletele costă 300 de lei pentru un grup de 10 persoane sau 225 de lei, pentru 15 persoane.

Muzeul Judeţean Argeş

Muzeul se află în clădirea fostei prefecturi a județului Argeș.  Expoziţiile de bază ale muzeul sunt: ecologie şi protecţia mediului, artă plastică românească (picturi din secolele XIX - XX şi grafică locală), istorie, arheologie (tezaure din epoca romană descoperite la Rociu şi Bălăneşti) și casele memoriale ale lui Liviu Rebreanu şi Dinu Lipatti.

Fântâna Muzicală

Fântâna Muzicală este situată în centrul orașului și a fost inaugurată în anul 2008, de Zilele Orașului Pitești. Aceasta este unică din Europa, având 1.000 de guri de apă fixe și mobile, precum și o orgă de lumină. Reflectoarele au lumină dinamică și pot genera o varietate mare de culori. Fântana funcționează pe baza unui soft specializat, care sincronizează apa, luminile și muzica. 

Biserica Domnească din Pitești

Biserica Domnească din Pitești a fost ridicată în anul 1656, iar ctitorul ei este Constantin Șerban, fostul domnitor al Țării Românești.

Biserica Mavrodolu

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Mavrodolu este o biserică ortodoxă care a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea. Lăcașul a fost declarat monument istoric, fiind înscris în Repertoriul Arheologic Național.

Parcul Trivale

Parcul Trivale este cel mai mare parc din țară, fiind considerat unul dintre simbolurile municipiului Pitești. Acesta se află la doar cinci minute de mers pe jos de centrul orașului.

Parcul Trivale din Pitești

Parcul Trivale din Pitești

Grădina Zoologică

Grădina Zoologică din Pitești a fost înființată în anul 1950, pe o suprafață de 12 hectare.

La grădina zoologică din Pitești, publicul poate admira aproape 1.800 de animale, păsări și pești din 45 de specii.

Program de vizitare: Marţi - Duminică între orele 10:00 - 17:00

Prețul pentru doi adulți și un copil este 23 de lei, iar pentru doi adulți și doi copii este 28 de lei.

Poarta Eroilor din Pitești

Poarta Eroilor din Pitești este un monument ridicat în memoria ostaşilor Regimentului Nr. 4 Dorobanţi, căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial (1916-1918).

Poarta Eroilor din Pitești

Cele mai importante obiective în județul Argeș

În județul Argeș există o mulțime de obiective turistice vizitate anual de mii de turiști.

Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti

Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, la 10 km de Pitești și este format din două mari secții: Secția Istorie – Etnografie și Secția Aer liber, prezentate pe o suprafață de 14 hectare.

La muzeu, turiștii pot admira gospodării pomicole și viticole din România, piese de interior și portul popular din secolul al XIX-lea.

Locuri de vizitat în vacanță în orașul Pitești

Locuri de vizitat în vacanță în orașul Pitești

Locuri de vizitat în vacanță în orașul Pitești

Program de vizitare: Marți - Duminică. În perioada de iarnă (1 noiembrie - 31 martie), programul este de la 08:00 - 16:00, iar în perioada de vară (1 aprilie – 31 octombrie), programul este de la 09:00 la 18:00.

Prețul unui bilet pentru adulți este 12 lei, iar pentru seniori, elevi și studenți este 6 lei.

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari, unul dintre principalele obiective turistice ale județului Argeș, impresionează prin priveliștea oferită asupra Cheilor Argeșului, Barajului Vidraru si munțiilor Făgăraș.

Cetatea Poenari, obiectiv turistic

Cetatea Poenari se află la o distanță de 25 de km de municipiul Curtea de Argeș.

Pentru a ajunge la Cetatea Poenari, trebuie să urcați 1.480 de trepte. Cetatea se află la o altitudine de 850 de metri, pe muntele Cetățuia, iar timpul de urcare este de aproximativ o oră.

Pe 8 noiembrie 2021, Consiliul Județean Argeș a anunțat că Cetatea Poenari va fi închisă timp de 16 luni pentru lucrări de restaurare și reabilitare.

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș se află în orașul cu același nume, la 39 km de orașul Pitești. Mănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab între anii 1515 și 1517.

Manastirea Curtea de Arges, obiectiv turistic

Locuri de vizitat în vacanță în orașul Pitești

În apropierea mănăstirii se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar al mănăstirii. Potrivit legendei, în timp ce lucra la Mănăstirea Argeșului, Manole a văzut că tot ce construia pe timp de zi se dărâma noaptea. Conștient că trebuie să facă un sacrificiu, Meșterul Manole a luat decizia de a o zidi pe soția lui, Ana, în pereţii bisericii.

Barajul Vidraru

Locuri de vizitat în vacanță în orașul Pitești

La 40 de km de Curtea de Argeș, între versanții Pleașa și Vidraru se află Lacul și Barajul Vidraru. Barajul Vidraru a fost construit între anii 1960 -1966 pentru producerea de energie electrică și pentru prevenirea inundațiilor.

Barajul Vidraru este un loc care oferă priveliști uimitoare, dar și un loc ideal pentru pasionații de bungee jumping.

Castrul roman Jidova - Câmpulung

Castrul roman din „Jidova" – Câmpulung este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, fiind în acelaşi timp şi singura construcție din piatră din zonă.

Castrul roman Jidova din Câmpulung

În prezent, castrul roman este un muzeu de sit, unde pot fi văzute zidul de piatră, porțile și turnurile adiacente, clădirea ofițerilor, locuința comandantului, magazia în care erau adăpostite proviziile pentru hrana soldațiilor, dar și a cailor, precum şi hypocaustumul, un sistem de încălzire specific tehnicii romane.

Munții Iezer - Păpușa

Munții Iezer - Păpușa fac parte din lanțul Carpați, grupa majoră sudică, Carpații Meridionali. Cel mai înalt punct este Vârful Roșu din centrul masivului, având o altitudine de 2.469 m. 

Munții Iezer-Păpușa sunt un loc ideal pentru pasionații de promenade montane, având mai multe trasee de diferite niveluri de dificultate.

Necropola regală de la Curtea de Argeș

Necropola regală de la Curtea de Aergeș conține 16 locuri de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului.

În necropolă au fost înmormântați regele Mihai I (16 decembrie 2017) și regina Ana (13 august 2016). Tot aici au fost reînhumate rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea și cele ale Reginei Elena, rămășițe aduse în țară în 2003 de la Lisabona, respectiv în 19 octombrie 2019 de la Lausanne. 

Tot aici sunt și rămășițele regelui Carol I, ale reginei Elisabeta, regelui Ferdinand I al României și ale reginei Maria, soția acestuia. 

Mausoleul de la Mateiaș

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare - Pravăț din județul Argeș, cunoscut și sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916 - 1918. Mausoleul este înscris în „Lista monumentelor istorice".

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare- Pravăț, județul Argeș

Transfăgărășan

Cunoscut și sub numele de DN 7C, Transfăgărășan face legătura între cele două provincii istorice, Muntenia și Transilvania.

Drumul trece pe lângă Barajul Vidraru și continuă spre cota 2000, prin golul alpin, către înălțimile Făgărașului. De aici, șoseaua coboară către Arpașu de Jos, județul Sibiu, unde se racordează cu DN1.

Transfăgărășan a fost construit în perioada martie 1970 – septembrie 1974 și reprezintă cea mai grandioasă lucrare de acest gen din țara noastră.

Este un drum în rampă, care se remarcă prin serpentinele sale, prin înălțimea la care se află, ajungând la o altitudine de 2.034 de metri și prin peisajele pitorești ce îl înconjoară.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Obiective turistice în Arad. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și împrejurimi
Obiective turistice în Arad. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și împrejurimi

Orașul Arad este situat în partea de vest a României și este reședința județului cu același nume. Aradul este cel mai important nod al rețelelor feroviare de transport naționale și transeuropene, din vestul țării.

Obiective turistice în Alba Iulia. Ce poți face și ce e de vizitat în oraș și împrejurimi
Obiective turistice în Alba Iulia. Ce poți face și ce e de vizitat în oraș și împrejurimi

Orașul Alba Iulia, situat în inima Transilvaniei, este locuit de peste 2.000 de ani și a fost întotdeauna un important centru urban. 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.