Ce poți face pe Valea Prahovei vara și iarna. Obiective turistice în Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal

Valea Prahovei
Shutterstock

Mereu la fel de aglomerată, indiferent de sezon, Valea Prahovei este extrem de ofertantă pentru turiștii români și străini deopotrivă.

Aici sunt o mulțime de stațiuni și obiective turistice care merită vizitate, iar iarna, pârtiile de schi sunt luate cu asalt de către turiști veniți din toate colțurile lumii.

Se poate spune că România este faimoasă și datorită tuturor acestor obiective turistice de pe Valea Prahovei.

Valea Prahovei

Această regiune turistică este situată la aproximativ 100 km nord de capitala București.

Din punct de vedere istoric, acest coridor a fost cea mai importantă cale de trecere între principatele Țara Românească și Transilvania.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Toate stațiunile din Valea Prahovei au pârtiile lor de schi cu cele mai moderne facilități pentru turiști.

Cu traseele sale montane și stațiunile foarte frumoase, Valea Prahovei este un loc minunat care te invită să descoperi tot mai mult.

Suprafață Valea Prahovei are o suprafață de 4.716 km2 (2% din țară).

Populația este de aproximativ 1 milion de locuitori, densitatea fiind aproape de două ori mai mare decât media națională, fiind zona montană cu cea mai mare populație din țară.

Vârful Omu se află la o altitudine de 2.505 m, fiind cea mai înaltă altitudine din Munții Bucegi și cel mai înalt punct locuit permanent din România.

Această zonă atracție poate fi vizitată în orice perioadă a anului, dar cea mai bună perioadă este în sezonul cald, din mai până în septembrie, scrie enjoyromania.net.

Clima este temperat continentală, cu veri calde și ierni reci. Diferența de peste 2.500 m între punctul cel mai înalt din Prahova, Vârful Omu, și punctul cel mai jos al câmpiei face ca clima să difere de la regiune la regiune.

Sinaia - obiective turistice

Există o mulțime de lucruri minunate de făcut în Sinaia, România.

Castelul Peleș din Sinaia este dintre cele mai populare obiective turistice din țară. Castelul de poveste este înconjurat de dealurile și munții din Sinaia, într-o grădină încântătoare.

A fost construit pentru familia regală (primul rege al României, Carol I) și acum este deschis pentru tururi ghidate.

Valea Prahovei

Castelul Pelișor se află scurtă distanță de Castelul Peleș ș este un alt sit de patrimoniu de vizitat în Sinaia.

A fost construit inițial pentru nepotul regelui și acum este deschis publicului. Castelul este înconjurat de copaci și vegetație și, în comparație cu faimosul Castel Peleș, Pelișor pare mai simplu și mai puțin palat, dar totuși impresionant.

Muzeele din Sinaia. Vizitează muzeul Memorial George Enescu – un muzeu dedicat faimosului compozitor român sau muzeul de Artă din Sinaia.

Mănăstirea Sinaia este un alt obiectiv turistic pe care trebuie să-l incluzi în vizita ta aici. A fost odinioară reședința unei familii regale în secolul al XVII-lea și este acum o mănăstire de toată frumusețea. Arhitectura clădirii este superbă și se evidențiază în peisajul frumos al Sinaiei. În incinta mănăstirii se găsesc fresce vechi și o bibliotecă. Mănăstirea Sinaia se află la jumătatea dealului, între gară și Castelul Peleș.

Valea Prahovei

Parcul Dimitrie Ghica este situat în orașul Sinaia, în apropiere de gară. Este perfect de vizitat după o zi petrecută explorând cele mai interesante obiective turistice din Sinaia și există multe bănci pe care te poți relaxa.

Telecabina din Sinaia este situată pe versantul Munților Bucegi din Valea Prahovei. Dacă nu ești pasionat de drumeții, dar vrei să experimentezi frumoasele vârfuri ale munților, urcă într-o telecabină care te duce direct în vârf. Este și cea mai înaltă telecabină din România, ajungând la altitudinea de 2.050 de metri. Stația telecabinei începe în centrul orașului (Telecabina Sinaia) și te duce direct în vârf sau pe jumătatea drumului.

Bușteni - ce poți face în acest oraș

Una dintre cele mai populare stațiuni, Bușteni este cunoscută pentru multitudinea de obiective turistice și atmosfera unică.

Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman, cunoscută și ca Crucea Caraiman, a fost construită între 1926 și 1928 în onoarea eroilor care au murit în Primul Război Mondial.

Valea Prahovei

Nu este doar o simplă cruce, ci una înregistrată în Cartea Recordurilor Guinnes ca fiind cea mai mare cruce de vârf, situată la o altitudine de 2.291 de metri.

Mai exact, Crucea Eroilor de pe Caraiman măsoară 39,5 metri și este realizată din oțel pentru a rezista trecerii timpului și fenomenelor meteorologice. Este cu siguranță unul dintre cele mai captivante locuri de vizitat în Bușteni. Poți ajunge aici parcurgând cel mult o oră de mers pe jos de la Cabana Babele.

Cascada Urlătoarea este cea mai faimoasă și cea mai vizitată cascadă din Bucegi. Numele său nu a fost ales întâmplător, ci este legat de zgomotul produs de aceasta, care este foarte puternic. Cascada are o cădere de 15 metri și cel mai mare debit după topirea zăpezii, în primăvară și vară. Traseul către cascada începe de pe strada Telecabinei, este marcat, ușor de parcurs și durează aproximativ o oră dus-întors.

Valea Prahovei

Mănăstirea Caraiman este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bușteni. Un mic colț de rai cu o vedere splendidă asupra munților din fundal.

Mănăstirea Caraiman este un loc de închinare relativ recent, fondat în 1998 de preotul Gherontie Puiu. Aflat în Sanatoriul Sinaia, acesta a avut un vis în care Fecioara Maria i-a spus următoarele cuvinte: "Vei găsi un brad cu șase ramuri, lângă apă curgătoare, pe un platou de unde se poate vedea Crucea Caraiman. Acolo trebuie să faci Mănăstirea!"

Aici a găsit bradul și aici a construit Mănăstirea. Ulterior, a fost construită o biserică de lemn asemănătoare bisericilor din Maramureș.

Azuga - obiective turistice

Azuga este situată la poalele munților Baiu și are cea mai lungă pistă de schi din România, Sorica, împreună cu alte pârtii de schi.

Valea Prahovei

Azuga mai păstrează în prezent o fabrică de apă îmbuteliată - o rămășiță a celebrei fabrici de bere care producea Berea Azuga. Fabrica de bere, fabrica de sticlărie și fabrica de pânză de lână au fost privatizate și acum sunt închise și complet demolate.

Dar stațiunea are o mulțime de lucruri de oferi pentru turiștii care îi calcă pragul.

Pasionații de sporturi și activități în natură pot face snowboarding, schi, trasee de drumeție, trasee de plimbare, pot face escaldă, plimbări cu bicicleta sau altele.

Printre obiectivele turistice din Azuga se numără cimitirul eroilor din Primul Război Mondial, casele cu valoare arhitecturală sau monumentele în cinstea Ecaterinei Teodoroiu și Eroilor de la 1877.

Cabana de vânătoare Azuga este localizată în mijlocul unei păduri de molid. A fost construită în 1960 de către statul român și a fost folosită de Gheorghe Gheorghiu Dej și apoi de către Nicolae Ceaușescu. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Prahovei.

Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial este la ieșirea din localitate și are o suprafață de 2000 de metri pătrați, 160 de cruci militare și 3 troițe de lemn.

Biserica Sfânta Treime din Azuga a fost construită între 1902-1903 și este făcută din investițiile Casei Regale. Curtea arată ca un parc, cu o suprafață totală de 1.500 de metri pătrați cu flori și potecuțe.

Capela de pe Muntele Sorica este un monument închinat luptătorilor celui de-al Doilea Război Mondial. Poți vedea Fagul Secular din curtea Ocolului Silvic sau Arborele Mamut.

Predeal - obiective pentru turiști

Valea Prahovei

Predeal este o altă stațiune populară de pe Valea Prahovei, plină de obiective turistice și trasee de diferite niveluri de dificultate.

Mănăstirea Predeal, o construcție în formă de cruce, din piatra de Caraiman. Este un loc în care mulți credincioși vin și un obiectiv turistic de neratat dacă te afli în Predeal.

Cascada Tamina este aflată în munții Piatra Mare, la o altitudine de 1.100 metri. Este o înșiruire de cinci cascade, iar cea mai mare are înălțimea de 10 metri. Vei găsi aici multe specii și habitate protejate la nivel național și european.

Canionul Șapte Scări este printre cele mai celebre obiective turistice din România, nu doar din Predeal. Acesta este aflat la o altitudine de 980 de metri pe pârâul Șapte Scări, iar lungimea cascadei este de circa 58 de metri.

Valea Prahovei

Peștera de Gheață este cea mai importantă cavitate din masivul Piatra Mare și este dezvoltată pe o fisură verticală, având o deschidere de 50 de metri. În interiorul ei este frig pe toată perioada anului și uneori există chiar zăpadă.

Pentru o experiență și mai frumoasă, poți să faci o plimbare cu telecabina.

Pârtiile de schi de pe Valea Prahovei

Iubitorii de schi nu ratează în nicio iarnă o vacanță pe Valea Prahovei, iar asta pentru că pârtiile sunt foarte bine amenajate, iar atmosfera este una de-a dreptul unică.

Iată câteva dintre cele mai populare pârtii de schi de pe Valea Prahovei:

Valea Prahovei

Pârtia Clăbucet - este situată în Predeal și este una dintre cele mai lungi și mai dificile pârtii din zonă. Este potrivită atât pentru începători, cât și pentru avansați.

Pârtia Kalinderu - se află în stațiunea Bușteni și este o pârtie potrivită pentru toate nivelurile de experiență. Este dotată cu un telescaun și oferă o priveliște spectaculoasă asupra Munților Bucegi.

Pârtia Cazacu - este situată în stațiunea Azuga și este recomandată mai ales pentru începători și intermediari. Este o pârtie bine amenajată și este potrivită pentru familii.

Pârtia Sorica - se află în Azuga și este cea mai lungă pârtie de schi din România. Este potrivită pentru toate nivelurile de experiență și oferă o panoramă impresionantă asupra Munților Bucegi.

Valea Prahovei

Pârtia Clăbucet Plecare - se află în Predeal și este o continuare a pârtiei Clăbucet. Este o pârtie mai dificilă, potrivită pentru schiorii avansați.

Pârtia Subteleferic din Predeal și este o pârtie potrivită pentru schiorii intermediari și avansați. Este accesibilă de la stația de jos a telefericului.

Pârtia Subteleferic Azuga este destinată schiorilor intermediari și avansați. Este accesibilă de la stația de jos a telefericului din Azuga.

Trasee montane pe Valea Prahovei

Trasee care pornesc din Sinaia:

Traseul 1: Sinaia – Cabana Peștera: Sinaia – Cabana Peștera = (7-8 ore).
Traseul 2: Sinaia – Cota 1400 - C. Valea cu brazi - Vf. Cu Dor: Sinaia – Cota 1400 m – Cabana Valea cu Brazi (1500 m) – Vf. Cu Dor = (3-5 ore).

Traseul 3: Sinaia – Vf. Omu: Sinaia – Vf. Omu (2505 m) = (5-6 ore).

Valea Prahovei

Trasee care pornesc din Bușteni:

Traseul 1: Bușteni (885 m) - Cascada Urlătoare (1055 m) = (1 oră 15 minute).

Traseul 2: Bușteni - Poiana Costilei (1360 m) - Poiana Roșu (1400 m) - Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) - Cabana Gura Diham (987 m) - Bușteni Pichetul (5-6 ore).

Traseul 3: Bușteni - Cantonul Jepi - C. Piatra Arsă: Bușteni (885 m) - Cantonul Jepi (1960 m) - Cabana Piatra Arsă (1950 m) = (4-4½ ore).

Valea Prahovei

Trasee care pornesc din Predeal:

Traseul 1: Predeal - C. Trei Brazi - P. Secuilor = (1 oră 20 minute).

Traseul 2: Predeal - Cabana Pârâul Rece - Cabana Cerbului = (1 oră 40 minute).

Traseul 3: Predeal - Cabana Diham - Cabana Mălăiești - Vf. Omu = (7-8 ore).

Fie că vii pe Valea Prahovei pentru sporturile de iarnă sau pentru a vizita obiectivele turistice ori ca să le combini, stațiunile de aici sunt mereu primitoare și doritoare de turiști. Singurul inconvenient este drumul, care poate fi adesea aglomerat, însă odată ce ai ajuns în stațiune, realizezi că a meritat tot efortul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație

Călătoriile cu avionul au devenit parte integrantă din viața celor mai mulți, dar puțini știu care sunt drepturile călătorului aerian și cum pot obține compensații pentru pierderile suferite.

Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București
Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București

Aflată la granița județelor Argeș și Brașov, se află o comoară ascunsă: comuna Dâmbovicioara, care a fost declarată stațiune de interes național.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.