Pelerinaj la Sfânta Parascheva 2022. Ce opțiuni de transport și cazare ai în Iași, în perioada pelerinajului
Pelerinajul Sfintei Parascheva este cel mai mare eveniment așteptat de credincioșii din întreaga țară. Zeci de mii de pelerini vin zilele acestea la Iași pentru a se închina la moaștele Cuvioasei Sfânta Parascheva.
Anul acesta s-au împlinit 381 de ani de când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași.
Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. Pe 13 iunie 1640, Vasile Lupu, domnul Moldovei, a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași și le-a așezat la Biserica Sfintei Trei Ierarhi.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Primăria Iașului a plătit peste un milion de lei, potrivit bzi.ro, pentru Sărbătorile Iașului, eveniment în care punctul central va fi pelerinajul la Sfânta Parascheva.
Programul pelerinajului de la Iași
Pelerinajul Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, va începe sâmbătă, 8 octombrie 2022, a anunțat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.
Pe 8 octombrie, de la ora 6:00, va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Racla Sfintei va fi așezată spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane Iași.
Pe 14 octombrie, 2022, atunci când este prăznuită Sfânta Parascheva, slujba liturgică va fi ocficiată începând de la ora 09:30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
Primăria Municipiului Iaşi a amplasat mai multe ecrane mari în câteva locații, pentru ca cei care nu pot ajunge la slujbă să o poată urmări de la distanță.
Opțiuni de transport către Iași, în octombrie
Credincioșii care vor veni la Iași pentru pelerinajul Sfintei Parascheva vor avea la dispoziție trenuri suplimentare în perioada 11-15 octombrie 2022.
Astfel, în perioada 11/12 – 14/15 octombrie, va circula trenul IR 1653/ IR 1969 Bucureşti Nord (plecare 22:32) – Paşcani (sosire 03:36/plecare 03:53) – Iași (sosire 04:52).
De asemenea, în perioada 12/13 – 15/16 octombrie, va circula trenul IR 1969/ IR 1754 Iaşi (plecare 12:20) – Paşcani (sosire 13:19/plecare 13:43) – Bucureşti Nord (sosire 18:43), potrivit cfrcalatori.ro
Pentru că autoritățile se așteaptă ca în acest an să vină un număr mare de pelerini, CFR Călători va suplimenta cu vagoane trenurile care pleacă de la București, Timișoara, Cluj Napoca, Brașov, Constanța, Galați, către Iași.
Cazare în Moldova
Cei care vor să vină la pelerinajul Sfintei Parascheva se pot caza la unitățile de cazare din Iași.
Prețul unei nopți de cazare pleacă de la aproximativ 150 de lei.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Cuvioasă Parascheva
De sărbătoarea Sfânta Parascheva, atât credincioșii de la sat, cât și cei de la oraș, respectă o serie de tradiții și obiceiuri.
Sfânta Parascheva, cunsocută în tradiția populară ca Sfânta Vineri, se spune că este ocrotitoarea Moldovei.
În credința populară, Sfânta Vineri este cea care ajută tinerele să se mărite cu cel sortit de Dumnezeu. De asemenea, Sfânta Parascheva ajută femeile să aibă o naștere ușoară și copii sănătoși.
În cultura populară, prezența Sfintei Parascheva în vise este adesea asociată cu căutarea ajutorului în momente dificile, fiind văzută ca o sursă de alinare și înțelepciune.
Potrivit tradiției, femeilor care vor coase sau care vor toarce pe 14 septembrie, o să le apară negi pe mâini. Pe de altă parte, dacă bărbații vor munci în această zi, casa lor va fi lovită de trăsnet.
Tot în această zi, tradiția spune că, iarna va fi după comportamentul oilor. Astfel, dacă în această zi, oile dorm înghesuite, se anunță o iarnă lungă și friguroasă, iar dacă dorm separate, iarna va fi una blândă.