Castelul Corvinilor, legenda și curiozități despre impresionanta clădire din Hunedoara. Tot ce trebuie să știi când vizitezi

Obiective turistice hunedoara
StirilePROTV

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, cum mai este numit, este unul dintre cele mai impresionante monumente medievale în stil gotic din România.

Îmbinând elementele de arhitectură militară cu cele specifice arhitecturii civile, castelul este o construcție impunătoare, cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost înălțat în secolul al XV-lea, de voievodul Iancu de Hunedoara, pe o stâncă sub care curge pârâul Zlaști.

Dacă plănuiești o excursie prin vestul țării, îți recomandăm să vizitezi și tu acest castel superb din Hunedoara, care atrage în fiecare an numeroși turiști români și străini. Fiind bine restaurat și având o arhitectură unică, acest castel a fost folosit inclusiv ca platou de filmare pentru diferite filme și seriale.

Curiozități despre Castelul Corvinilor

Conceput inițial ca o fortificație militară, palatul Huniazilor a suferit în decursul timpului numeroase modificări și adăugiri, transformându-se într-un castel elegant, flancat de 7 turnuri de apărare - detaliu care reprezintă o noutate pentru arhitectura militară din Transilvania. Acestora li s-au adăugat Capela, Palatul Administrativ și Palatul de festivități (1446-1456), iar la finalizarea oficială a lucrărilor de construcție, în anul 1480, castelul Huniazilor se alătura reședințelor princiare din Europa, față de care nu este cu nimic mai prejos.

După anul 1508, castelul intră în posesia mai multor nobili, care își lasă la rândul lor amprenta asupra complexului, modificând și adăugând noi elemente arhitecturale. Principele Gabriel Bethlen a construit Palatul Mare, o clădire de inspirație franceză, a modificat Capela și Sala Dietei și, de asemenea, a decis amenajarea Curții Husarilor, o zonă care includea locuinţele servitorilor, grajdurile, pivniţele şi adăpostul câinilor de vânătoare. Castelul a fost afectat de 5 incendii, iar primele lucrări de restaurare au început în 1868 și au continuat, în mai multe etape, până în 1997.

Legenda Castelului Corvinilor

Într-o aripă a castelului, numită Matia, se mai poate observa o pictură care ilustrează legenda corbului, de la care urmașii lui Iancu de Hunedoara și-au luat numele de Corvini. De altfel, pe blazonul familiei Corvinilor este un corb („Corvus”, în limba latin) care ține în cioc un inel.

Potrivit acestei legende, Iancu de Hunedoara a fost fiul nelegitim al regelui ungar Sigismund de Luxemburg, care i-a dăruit un inel, cu care să se prezinte la curte, atunci când va crește, pentru a fi recunoscut. Tot regele ar fi aranjat căsătoria mamei lui Iancu, Elisabeta, cu un nobil pe nume Voicu. În timpul unei călătorii, inelul de aur dăruit copilului a fost uitat în iarbă, de unde un corb, atras de strălucirea lui, l-a luat în cioc și a vrut să zboare cu el. Micul Iancu de Hunedoara a tras însă cu o săgeată în corb și a recuperat astfel inelul.

Ajuns în cele din urmă la curtea regelui Ungariei, i-a povestit această întâmplare, iar regele, impresionat, a decis ca simbolul acestei familii de nobili să fie de atunci înainte corbul cu un inel în cioc. Desigur, este greu de crezut că povestea are un sâmbure de adevăr în ea, dar în Evul Mediu corbul nu simboliza nimic rău, ci înțelepciune și longevitate. Prin urmare, nu era ceva neobișnuit ca o familie de nobili să adauge imaginea acestei păsări pe blazon.

A altă legendă, legată de această dată de castel, se referă la construirea fântânii din curte. Potrivit acestei legende, fântâna ar fi fost săpată timp de 15 ani de mai mulți prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-ar fi promis eliberarea, în schimbul muncii lor. Dar voievodul a murit, iar soția lui nu și-ar fi ținut promisiunea, astfel încât, după ce au terminat de săpat fântâna, prizonierii ar fi fost condamnați la moarte. Unul dintre ei ar fi lăsat o inscripție, chiar înainte de a fi executat: „Apă ai, inimă n-ai!” În realitate, mesajul scris pe peretele fântânii, descifrat de istorici, menționează doar numele celui care a săpat puțul - „Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”.

Programul de vizitare al Castelului Corvinilor și prețul biletelor

Castelul Huniazilor poate fi vizitat de marți până duminică între orele 09.00-17.00 și lunea, între orele 12.00-17.00. Biletele costă 40 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi și studenți și 20 lei pentru pensionari, iar pentru grupurile organizate se acordă reduceri suplimentare.

În taxa de intrare este inclusă vizita în Castel, în Curtea Husarilor și la Expoziția de Pre- și Protoistorie a Hunedoarei, care se află în clădirea administrativă. Pentru filmare sau fotografiere, turiștii trebuie să achite o taxă separată de 20 de lei, respectiv 6 lei.

Cum ajungi la Castelul Huniazilor?

Castelul Corvinilor se află în Hunedoara, pe strada Castelului nr. 1-3, iar accesul auto se poate face pe DN7 (E15) până în zona localității Sântuhalm, apoi pe DJ 687 până în Hunedoara. Dacă nu ai mașină personală, în Hunedoara poți ajunge și cu trenul sau cu diferite curse locale, din multe zone ale țării. Castelul se află la aproximativ 2 kilometri distanță de gară.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Buget de 2.000 de euro pentru vacanța de 1 Decembrie petrecută la munte. „Am bătut recordul la vânzări”
Buget de 2.000 de euro pentru vacanța de 1 Decembrie petrecută la munte. „Am bătut recordul la vânzări”

De mult n-am mai avut zile atât de aglomerate la munte, în vacanța de 1 Decembrie. Românii au ocupat stațiunile și s-au bucurat de zăpada proaspăt căzută și de faptul că sărbătorile legale s-au lipit de weekend.

Biserici din Maramureș, vechi de câteva secole, incluse într-un traseu cultural. Proiectul a fost denumit „Drumul binelui”
Biserici din Maramureș, vechi de câteva secole, incluse într-un traseu cultural. Proiectul a fost denumit „Drumul binelui”

Bisericile din Maramureș, vechi de câteva secole, au fost incluse într-un traseu cultural care îi invită pe turiști să le descopere.

Surpriză pentru turiștii care au vizitat Capitala Culturală Europeană. Un glob uriaș a plutit pe râul Bega
Surpriză pentru turiștii care au vizitat Capitala Culturală Europeană. Un glob uriaș a plutit pe râul Bega

Chiar dacă a fost Ziua Națională, românii au stat din nou la coadă, la Timișoara, ca să admire operele lui Brâncuși. Biletele pentru expoziție au fost „sold-out”, după nici două ore de la începerea programului.

 

Recomandări
Doi civili palestinieni au fost uciși pentru fiecare militant Hamas. Oficial israelian: Raportul este
Doi civili palestinieni au fost uciși pentru fiecare militant Hamas. Oficial israelian: Raportul este "extrem de pozitiv"

Un raport de doi civili palestinieni ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas este "extrem de pozitiv", având în vedere provocările luptei urbane, a declarat luni un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene pentru CNN.

Mircea Geoană conduce în topul încrederii românilor. Cum explică sociologii poziția Dianei Șoșoacă
Mircea Geoană conduce în topul încrederii românilor. Cum explică sociologii poziția Dianei Șoșoacă

Mircea Geoană este pe primul loc în topul încrederii românilor, iar senatoarea Diana Șoșoacă este pe la mijloc, dar înaintea președintelui Klaus Iohannis, pe final de mandat.

Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza
Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.