Biserica Neagră din Brașov și trecutul ei interesant. Ce altceva poți vizita în apropiere

Biserica Neagra
Shutterstock

Biserica Neagră din Brașov are un trecut interesant, iar dacă te afli aici ar trebui să vizitezi și celelalte obiective turistice din împrejurimi.

Deși numele său ar putea părea întunecat și înspăimântător, clădirea nu are nimic ce te-ar putea speria. Dimpotrivă, înăuntru vei descoperi o comoară culturală pe măsură ce interiorul ei imens te va impresiona.

Biserica Neagră – origini și istorie

Construcția impresionantei biserici gotice a început în secolul al XIV-lea. A supraviețuit în mare măsură Reformei Protestante, dar din păcate, nu a avut același noroc în timpul Marelui Război Turcesc din anii 1680.

În timpul acestui conflict, un incendiu violent a cuprins clădirea. Flăcările au cuprins pereții și au distrus o parte mare din interior.

A durat aproximativ un secol pentru ca muncitorii să repare și să restaureze această structură grandioasă. Pereții arși și acoperiți de funingine i-au adus bisericii numele său.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Construcția a început în jurul anului 1383, dar a fost întreruptă în 1421 din cauza invaziei turcești, când orașul și-a concentrat eforturile asupra finalizării fortificațiilor.

După aceasta, construcția a fost reluată, dar planurile au fost simplificate din cauza lipsei de fonduri. Cutremurul din 1471 a determinat finalizarea mai devreme a turnului sudic fără a atinge înălțimea sa destinată, iar biserica a fost finalizată în 1477.

Orga bisericii a fost adăugată în 1499, iar în 1514 au fost făcute unele modificări la turn, când s-au adăugat un ceas și clopote. În acea perioadă, biserica era cunoscută sub numele de Biserica Sfânta Maria, iar confesiunea sa era catolică.

La mijlocul secolului al XVI-lea, reforma religioasă a ajuns în Transilvania și s-a răspândit în principal datorită umanistului și profesorului Johannes Honterus. Primul minister evanghelic a avut loc în 1542, când au fost eliminate altarele secundare.

Numele bisericii provine de la incendiul din 1689, când acoperișul și mobilierul interior au fost complet distruse.

Pereții au fost întunecați de fumul incendiului, iar oamenii au început să o numească Biserica Neagră. Au început renovările, iar interiorul a fost complet refăcut în stil baroc.

Noua orgă realizată de compania Buchholz din Berlin a fost instalată în 1839 și cuprinde aproape 4000 de tuburi. Altarul neogotic a fost construit în 1866 de compania vieneză Schönthaler, folosind planurile inginerului local Peter Bartsch.

Există o sculptură unică pe contrafortul nordic al Bisericii Negre. Este o reprezentare a unui copil care pare să fie pe punctul de a cădea. Legenda spune că în timpul construcției bisericii, un muncitor a fost gelos pe un ucenic foarte talentat, așa că l-a rugat să ridice ceva de pe cornișă și l-a împins peste margine. Ceilalți muncitori au realizat sculptura pentru a le aminti oamenilor de acest incident.

În timpul restaurărilor dintre 1937 și 1944, toate statuile de pe partea de sus a contraforturilor Bisericii Negre (inclusiv copilul care cade) au fost înlocuite cu replici, în timp ce originalele au fost mutate în interiorul bisericii.

Acum, pereții Bisericii găzduiesc o colecție masivă de covoare anatoliene adunate între secolele XV și XVII.

Exteriorul bisericii este la fel de intrigant ca și interiorul. Clopotul său de șase tone este cel mai mare din toată România.

Biserica Neagra

Istoria orașului Brașov

Așezat de-a lungul uneia dintre cele mai vechi rute comerciale dintre Țara Românească, Moldova și Transilvania, orașul Brașov a atras întotdeauna privirea cuceritorilor.

Dovezi arheologice arată că teritoriul din jurul Brașovului a fost locuit încă din Epoca Neolitică. De-a lungul secolelor, această regiune a fost invadată de mulți „pretendenți”. Printre aceștia s-au numărat și maghiarii, strămoșii ungurilor care s-au așezat ulterior în Transilvania.

În 1211, Cavalerii Teutoni au ridicat aici o așezare care a fost menționată pentru prima dată în documente ca Brașov abia în 1251. Orașul a fost centrul unei colonii de sași care se ocupau cu comerțul de arme, prelucrarea metalelor și ceara.

Sătenii sași au început să construiască biserici fortificate și cetăți în întreaga Transilvanie.

De fapt, numele german al Transilvaniei este Siebenbürgen, ceea ce înseamnă „Cele Șapte Cetăți”. Aceste șapte cetăți au fost: Brașov (Kronstadt), Bistrița (Bistritz), Cluj (Klausenburg), Mediaș (Mediasch), Sebeș (Mühlbach), Sibiu (Hermannstadt) și Sighișoara (Schassburg).

Biserica Neagra

Ce să faci în Brașov

Brașovul este un oraș încântător plin de obiective turistice, încărcat de istorie, legende și tradiții. Este ușor de vizitat și este frumos pe tot parcursul anului, mai ales iarna.

Și, datorită amplasării sale, Brașovul este o bază perfectă pentru explorarea unor părți din Transilvania.

Piața Sfatului este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din România. Se află chiar în inima centrului istoric, unde sunt cele mai frumoase și diverse stiluri arhitecturale ale orașului.

Brașovul se mândrește cu arhitectură gotică, barocă și renascentistă, iar asta se poate vedea cel mai bine în Piața Sfatului.

Acesta a fost întotdeauna locul unde se concentrează toată acțiunea. Toată lumea pare să graviteze în jurul ei. Piața este împânzită de cafenele, baruri și restaurante.

În Evul Mediu, Piața Sfatului era un loc public de execuție, dar și locul pentru târgurile săptămânale. În timp ce execuțiile publice sunt un lucru al trecutului, tradiția târgurilor continuă și în prezent.

În fiecare an, în decembrie, piața devine un basm de iarnă când se aprinde bradul și se organizează târgul de Crăciun aici.

În centrul Pieței Sfatului se află clădirea Consiliului Local. Aceasta se află în vârful Turnului Trubadurului, care adăpostește cel mai vechi clopot din Brașov. Clopotul original datând din 1520 a fost distrus și înlocuit cu unul nou în 1690.

Ceasul turnului este, de asemenea, foarte vechi, dar nu cel mai vechi din oraș (cel de la Biserica Neagră datează din 1516). Cu toate acestea, acest ceas are o poveste foarte interesantă.

Între străzile Cerbului și Poarta Schei din Brașov se află cea mai îngustă stradă din România. Strada în formă de sfoară, care are doar 1,35 metri lățime, a fost recent restaurată pentru a arăta exact ca acum 300 de ani, când a fost construită.

Aleea îngustă a fost întotdeauna o mare atracție pentru vizitatorii din Brașov și pentru cei străini.

Mulți tineri vin aici pentru a se sărut, deoarece legenda spune că cei care se sărută pe Strada Sforii sunt destinați să rămână împreună toată viața.

Centrul Vechi este de neratat dacă ajungi în Brașov, la fel cum sunt și deliciile culinare pe care trebuie să le încerci, printre ele numărându-se dulciurile și tradiționalul bulz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai
Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai

Litoralul a revenit la viață, cu soare și veselie, în vacanța deja începută de 1 Mai și Paște. În Vama Veche, turiștii au stat la plajă și s-au bucurat de atmosfera boemă, în sunet de chitară.

Insula Sanda, făcută celebră de Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare. Preţul neașteptat pentru care poate fi cumpărată
Insula Sanda, făcută celebră de Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare. Preţul neașteptat pentru care poate fi cumpărată

O insulă privată, aflată în largul coastei de vest a Scoţiei, a fost scoasă la vânzare.

Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO
Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO

Turcia a fost inima a numeroase imperii ce au lăsat în urmă atracții arheologice ce rivalizează cu minunile sale naturale. Însă nu toate sunt la vedere, deasupra solului.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.