Biserica Neagră din Brașov și trecutul ei interesant. Ce altceva poți vizita în apropiere

Biserica Neagra
Shutterstock

Biserica Neagră din Brașov are un trecut interesant, iar dacă te afli aici ar trebui să vizitezi și celelalte obiective turistice din împrejurimi.

Deși numele său ar putea părea întunecat și înspăimântător, clădirea nu are nimic ce te-ar putea speria. Dimpotrivă, înăuntru vei descoperi o comoară culturală pe măsură ce interiorul ei imens te va impresiona.

Biserica Neagră – origini și istorie

Construcția impresionantei biserici gotice a început în secolul al XIV-lea. A supraviețuit în mare măsură Reformei Protestante, dar din păcate, nu a avut același noroc în timpul Marelui Război Turcesc din anii 1680.

În timpul acestui conflict, un incendiu violent a cuprins clădirea. Flăcările au cuprins pereții și au distrus o parte mare din interior.

A durat aproximativ un secol pentru ca muncitorii să repare și să restaureze această structură grandioasă. Pereții arși și acoperiți de funingine i-au adus bisericii numele său.

Construcția a început în jurul anului 1383, dar a fost întreruptă în 1421 din cauza invaziei turcești, când orașul și-a concentrat eforturile asupra finalizării fortificațiilor.

După aceasta, construcția a fost reluată, dar planurile au fost simplificate din cauza lipsei de fonduri. Cutremurul din 1471 a determinat finalizarea mai devreme a turnului sudic fără a atinge înălțimea sa destinată, iar biserica a fost finalizată în 1477.

Orga bisericii a fost adăugată în 1499, iar în 1514 au fost făcute unele modificări la turn, când s-au adăugat un ceas și clopote. În acea perioadă, biserica era cunoscută sub numele de Biserica Sfânta Maria, iar confesiunea sa era catolică.

La mijlocul secolului al XVI-lea, reforma religioasă a ajuns în Transilvania și s-a răspândit în principal datorită umanistului și profesorului Johannes Honterus. Primul minister evanghelic a avut loc în 1542, când au fost eliminate altarele secundare.

Numele bisericii provine de la incendiul din 1689, când acoperișul și mobilierul interior au fost complet distruse.

Pereții au fost întunecați de fumul incendiului, iar oamenii au început să o numească Biserica Neagră. Au început renovările, iar interiorul a fost complet refăcut în stil baroc.

Noua orgă realizată de compania Buchholz din Berlin a fost instalată în 1839 și cuprinde aproape 4000 de tuburi. Altarul neogotic a fost construit în 1866 de compania vieneză Schönthaler, folosind planurile inginerului local Peter Bartsch.

Există o sculptură unică pe contrafortul nordic al Bisericii Negre. Este o reprezentare a unui copil care pare să fie pe punctul de a cădea. Legenda spune că în timpul construcției bisericii, un muncitor a fost gelos pe un ucenic foarte talentat, așa că l-a rugat să ridice ceva de pe cornișă și l-a împins peste margine. Ceilalți muncitori au realizat sculptura pentru a le aminti oamenilor de acest incident.

În timpul restaurărilor dintre 1937 și 1944, toate statuile de pe partea de sus a contraforturilor Bisericii Negre (inclusiv copilul care cade) au fost înlocuite cu replici, în timp ce originalele au fost mutate în interiorul bisericii.

Acum, pereții Bisericii găzduiesc o colecție masivă de covoare anatoliene adunate între secolele XV și XVII.

Exteriorul bisericii este la fel de intrigant ca și interiorul. Clopotul său de șase tone este cel mai mare din toată România.

Biserica Neagra

Istoria orașului Brașov

Așezat de-a lungul uneia dintre cele mai vechi rute comerciale dintre Țara Românească, Moldova și Transilvania, orașul Brașov a atras întotdeauna privirea cuceritorilor.

Dovezi arheologice arată că teritoriul din jurul Brașovului a fost locuit încă din Epoca Neolitică. De-a lungul secolelor, această regiune a fost invadată de mulți „pretendenți”. Printre aceștia s-au numărat și maghiarii, strămoșii ungurilor care s-au așezat ulterior în Transilvania.

În 1211, Cavalerii Teutoni au ridicat aici o așezare care a fost menționată pentru prima dată în documente ca Brașov abia în 1251. Orașul a fost centrul unei colonii de sași care se ocupau cu comerțul de arme, prelucrarea metalelor și ceara.

Sătenii sași au început să construiască biserici fortificate și cetăți în întreaga Transilvanie.

De fapt, numele german al Transilvaniei este Siebenbürgen, ceea ce înseamnă „Cele Șapte Cetăți”. Aceste șapte cetăți au fost: Brașov (Kronstadt), Bistrița (Bistritz), Cluj (Klausenburg), Mediaș (Mediasch), Sebeș (Mühlbach), Sibiu (Hermannstadt) și Sighișoara (Schassburg).

Biserica Neagra

Ce să faci în Brașov

Brașovul este un oraș încântător plin de obiective turistice, încărcat de istorie, legende și tradiții. Este ușor de vizitat și este frumos pe tot parcursul anului, mai ales iarna.

Și, datorită amplasării sale, Brașovul este o bază perfectă pentru explorarea unor părți din Transilvania.

Piața Sfatului este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din România. Se află chiar în inima centrului istoric, unde sunt cele mai frumoase și diverse stiluri arhitecturale ale orașului.

Brașovul se mândrește cu arhitectură gotică, barocă și renascentistă, iar asta se poate vedea cel mai bine în Piața Sfatului.

Acesta a fost întotdeauna locul unde se concentrează toată acțiunea. Toată lumea pare să graviteze în jurul ei. Piața este împânzită de cafenele, baruri și restaurante.

În Evul Mediu, Piața Sfatului era un loc public de execuție, dar și locul pentru târgurile săptămânale. În timp ce execuțiile publice sunt un lucru al trecutului, tradiția târgurilor continuă și în prezent.

În fiecare an, în decembrie, piața devine un basm de iarnă când se aprinde bradul și se organizează târgul de Crăciun aici.

În centrul Pieței Sfatului se află clădirea Consiliului Local. Aceasta se află în vârful Turnului Trubadurului, care adăpostește cel mai vechi clopot din Brașov. Clopotul original datând din 1520 a fost distrus și înlocuit cu unul nou în 1690.

Ceasul turnului este, de asemenea, foarte vechi, dar nu cel mai vechi din oraș (cel de la Biserica Neagră datează din 1516). Cu toate acestea, acest ceas are o poveste foarte interesantă.

Între străzile Cerbului și Poarta Schei din Brașov se află cea mai îngustă stradă din România. Strada în formă de sfoară, care are doar 1,35 metri lățime, a fost recent restaurată pentru a arăta exact ca acum 300 de ani, când a fost construită.

Aleea îngustă a fost întotdeauna o mare atracție pentru vizitatorii din Brașov și pentru cei străini.

Mulți tineri vin aici pentru a se sărut, deoarece legenda spune că cei care se sărută pe Strada Sforii sunt destinați să rămână împreună toată viața.

Centrul Vechi este de neratat dacă ajungi în Brașov, la fel cum sunt și deliciile culinare pe care trebuie să le încerci, printre ele numărându-se dulciurile și tradiționalul bulz.

Articol recomandat de sport.ro
Câți bani încasează FCSB dacă Parma îl vinde pe Dennis Man la Borussia Dortmund!
Câți bani încasează FCSB dacă Parma îl vinde pe Dennis Man la Borussia Dortmund!
Citește și...
Cetatea din România care este folosită și astăzi. Datorită tunelelor sale secrete a fost de necucerit de-a lungul istoriei
Cetatea din România care este folosită și astăzi. Datorită tunelelor sale secrete a fost de necucerit de-a lungul istoriei

Pe teritoriul României au fost construite de-a lungul timpului numeroase cetăți, dar puține mai sunt folosite și astăzi. Una dintre acestea este cetatea despre care legenda spune că nimeni nu a reușit să o cucerească în luptă.

Românii au prins gustul vacanțelor pe roți. Am ajuns pe locul 13 în Europa la numărul de rulote
Românii au prins gustul vacanțelor pe roți. Am ajuns pe locul 13 în Europa la numărul de rulote

Vremea bună aduce chef de vacanță, iar dacă vreți să evitați complicațiile de zbor sau cazare, sejurul pe patru roți poate fi o soluție.

Palatul din București de care toată România a auzit, dar puțini sunt cei care i-au trecut pragul, deși este deschis vizitelor
Palatul din București de care toată România a auzit, dar puțini sunt cei care i-au trecut pragul, deși este deschis vizitelor

Unul dintre palatele din București, care este printre cele mai cunoscute locuri din Capitală, a fost vizitat de prea puține persoane, raportându-ne la notorietatea numelui. 

Recomandări
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi

Opt state membre ale UE, respectiv Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia, au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează joi agenţia EFE.

MAI a pus în transparenţă decizională OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie
MAI a pus în transparenţă decizională OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în transparenţă decizională, ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie.

Interesul pentru creditele garantate de stat a explodat. Una dintre băncile înrolate în program și-a epuizat plafonul
Interesul pentru creditele garantate de stat a explodat. Una dintre băncile înrolate în program și-a epuizat plafonul

Interesul pentru creditele garantate de stat, „Family Start” și „Student Invest” a explodat de la un an la altul.