Castelul Cantacuzino din Bușteni - povestea mai puțin cunoscută a locului unde s-a filmat serialul „Wednesday”

castlul cantacuzino
Shutterstock

Fosta proprietate a unei lungi linii de nobili români, Castelul Cantacuzino este una dintre cele mai frumoase destinații turistice din țară.

Sufletul acestui castel este încrustat într-o bogată istorie culturală și este deținut de o familie a cărei genealogie se întinde pe parcursul a o mie de ani.

Odată cu serialul Wednesday, castelul Cantacuzino a căpătat și mai multă notorietate, dar puțini sunt cei care știu povestea mai puțin cunoscută a acestui loc.

Castelul Cantacuzino, punct turistic după filmul „Wednesday”

Castelul Cantacuzino a primit și mai multă atenție după lansarea serialului Wednesday, în regia lui Tim Burton. Printre locațiile de filmare s-a numărat și Castelul din Bușteni al cărui exterior a fost complet transformat pentru a deveni Academia Nevermore.

E cool fiindcă am filmat la castele adevărate și unul din locurile în care am fost a fost Sinaia și totul părea făcut în Photoshop. Nici măcar nu îmi venea să cred și s-a potrivit foarte foarte bine cu estetica serialului, așa că a fost foarte potrivit”, a declarat Jenna Ortega, cea care o interpretează pe Wednesday Addams.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Actorii au apreciat locația și s-au bucurat de locul cu totul special din România. Castelul Cantacuzino l-a inspirat pe Tim Burton și le-a dat ocazia actorilor americani să descopere frumusețile României.

Povestea Castelului din Bușteni

Castelul Cantacuzino a fost casa uneia dintre cele mai prestigioase familii din România. Acești nobili aveau origini grecești și se mândreau chiar cu descendență bizantină. Ei au fost proprietarii inițiali ai terenului pe care astăzi se află Castelul Cantacuzino.

De fapt, acest teren a fost inițial un loc care găzduia o casă sau chilie de vânătoare veche. A fost un loc de odihnă pentru familia Cantacuzino, unde se opreau în drumul lor spre Brașov.

Castelul Cantacuzino a intrat în lumina reflectoarelor în secolul XX, când Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a inițiat un ambițios proiect de reconstrucție. El era cel mai bogat om din România la acea vreme, precum și o figură foarte respectată în politică. A ocupat funcții importante, cum ar fi cea de judecător și chiar cea de prim-ministru al României.

Refacerea neo-românească a castelului a readus la viață valoarea sa istorică. Construcția a început în 1901 pe locul fostei chilii. Așezat la poalele muntelui Zamora, dimensiunea grandioasă și frumusețea împrejurimilor Castelului Cantacuzino l-au transformat într-o destinație deosebită.

Castelului Cantacuzino a preluat stilul neo-românesc, cu accente orientale și elemente italiene de renaștere. A fost proiectat de Grigore Cerchez, un cunoscut inginer civil și arhitect român.

A fost finalizat cu doar doi ani înainte de moartea Prințului Gheorghe și rămâne și astăzi unul dintre cele mai impresionante locuri de vizitat în România.

Cu o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați, a durat zece ani să se construiască în întregime Castelul Cantacuzino.

Unele dintre camerele de epocă din castel sunt încă intacte și sunt utilizate pentru a găzdui expoziții speciale.

Una dintre cele mai impresionante camere din Castelul Cantacuzino este Sala Mare de Bal. Aici se găsesc 12 portrete la dimensiune naturală ale membrilor familiei Cantacuzino pe o parte a peretelui, în timp ce pe partea opusă puteți admira stemele a 27 de familii conectate cu Cantacuzino într-un fel sau altul.

castlul cantacuzino

Decorat cu materiale scumpe și rare, castelul își păstrează încă ușile sculptate din stejar autentic de înaltă calitate, ferestrele cu geamuri colorate aduse din Veneția, șeminee decorate cu mozaicuri și foi de aur și parțial unele dintre picturile murale realizate de artiști vienez.

Destinul tragic al celui care l-a construit

Castelul Cantacuzino a fost ridicat de Gheorghe Grigore Cantacuzino, cărui i se mai spunea Nababul, pentru că era foarte bogat.

Gheorghe Grigore Cantacuzino se trăgea din vechea familie nobilă Cantacuzino, fiind descendent al voievozilor români și al împăraților bizantini Cantacuzino.

Era unul dintre cei doi copii ai marelui vornic Grigore Cantacuzino și al Luxiței Crețulescu.

Prințul Cantacuzino a fost căsătorit de două ori: mai întâi cu Zoe Bibescu, fiica domnitorului Gheorghe Bibescu, pe care a cunoscut-o în timpul studiilor sale la Paris, și apoi, după moartea acesteia, s-a recăsătorit cu Ecaterina Băleanu, cu care a avut opt copii, șase băieți și două fete. Doi dintre copii au decedat la o vârstă fragedă din cauza difteriei.

Datorită averii moștenite, el a primit porecla de "Nabab” și a făcut numeroase donații pentru spitale, armată și orașul București.

În 1911, Nababul a pus piatra de temelie a Micului Trianon de la Floreşti, o construcție ridicată pentru nepoata sa Alice, după planurile Palatului Trianon de la Versailles.

Nababul a decedat pe neașteptat în 1913, din cauza unei pneumonii. Într-o coincidență bizară, castelul Cantacuzino a fost transformat în sanatoriu pentru tratarea tuberculozei în timpul regimului comunist, după ce a fost jefuit de tot ce se putea lua și transporta.

Castelul Cantacuzino din cartierul Zamora din Bușteni, una dintre cele mai populare stațiuni de pe Valea Prahovei, a avut o soartă mai bună și astăzi strălucește în frumusețea sa originală.

După ce a fost retrocedat urmașilor familiei Cantacuzino, castelul și terenul de aproape 1.000 de hectare au trecut prin mai mulți proprietari și, în cele din urmă, au ajuns în posesia unui grup de investitori străini.

Aceștia au obținut finanțare europeană, au demarat lucrările de renovare și își propun să transforme castelul într-un punct de atracție al unui complex de lux până în 2018. Acest complex va include un hotel de cinci stele, un parc acvatic și piste de schi.

De la momentul redeschiderii sale pentru vizitatori în 2010, castelul a fost gazda unor evenimente culturale importante, aducând invitați din întreaga lume.

Aici au avut loc concerte, ședințe foto, lansări de colecții, conferințe, nunți și alte evenimente fastuoase, atât în interiorul său, cât și pe frumoasele terase exterioare.

Exteriorul Castelului

Castelul Cantacuzino este renumit pentru exteriorul său impresionant cu un amestec de stiluri arhitecturale.

Castelul are formă pavilionară și o suprafață de 3.148 de metri pătrați. Este înconjurat de un parc imens, iar dacă mergi pe alei poți ajunge spre o grotă unde vei vedea cascade și fântâni arteziene.

Exteriorul este ornamentat bogat, iar stilul construcției amintește de cel neo-românesc.

Castelul se mândrește cu un spațiu exterior acoperit cu arcade și coloane, lucru care contribuie la grandoarea castelului. Balcoanele împodobite cu balustrade decorative oferă un peisaj de pveste.

Pe tot parcursul exteriorului vei găsi detalii decorative ornamentate, cum ar fi sculpturi, reliefuri și alte ornamente. Aceste detalii sunt foarte interesante și contribuie la întreaga atmosferă de basm pe care o întâlnești când calci pragul castelului.

Grădinile luxuriante, sculpturile, elementele de apă și peștera ascunsă în spatele unei perdele de apă sunt câteva dintre cele mai interesante detalii care fac din Cantacuzino un loc atât de special.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație

Călătoriile cu avionul au devenit parte integrantă din viața celor mai mulți, dar puțini știu care sunt drepturile călătorului aerian și cum pot obține compensații pentru pierderile suferite.

Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București
Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București

Aflată la granița județelor Argeș și Brașov, se află o comoară ascunsă: comuna Dâmbovicioara, care a fost declarată stațiune de interes național.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.