Harta exporturilor de muraturi: 19 tone ajung pana in Australia. Chef Patrizia: Toti prietenii mei pleaca acasa cu un borcan
A sosit acel moment din an cand aruncam un ochi prin camara sa verificam daca s-au facut muraturile. Borcanele cu castraveti in saramura, gogosari in otet sau cu varza acra stau cuminti pe rafturi.
Si, de cativa ani, ajung pana in Australia, Canada sau Marea Britanie, pentru ca strainii adora muraturile romanesti asezate frumos langa o friptura.
Daca toamna a fost bogata se cunoaste dupa numarul de borcane din camara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totul porneste din piata. Tarabele sunt pline de legume care asteapta sa fie pregatite pentru iarna. Daca pana acum strainilor le placeau varza acra si castravetii murati, mai nou, au descoperit si gustul pepenilor la borcan.
Iar cei care ne viziteaza tara se indragostesc pe loc de muraturile noastre. Chef Patrizia de la MasterChef spune ca anul acesta a "furat" cateva retete, dupa ce a calatorit prin Maramures.
"Hmmmm e buunnn! Arata foarte bine, are un parfum foarte bun. Prietenii mei cand vin in Romania le aduc macar o data sa guste mancare traditionala si mititei cu muratura. Toata lumea pleaca acasa cu un borcan de genul asta, arata foarte bine si este foarte gustos", spune Chef Patrizia.
Si italienii au muraturi bune, dar parca nu-s ca ale noastre.
"Noi avem alta reteta. E o saramura diferita, mai spre dulce, cu ulei, ciuperci anghinare, rosii uscate", a mai explicat ea.
Anul trecut, Romania a exportat 457 de tone de muraturi. Cea mai mare cantitate a ajuns in Italia, dar culmea, conopida murata, castravetii si varza acra s-au vandut chiar si in Australia si Marea Britanie. Numai din Tecuci, judetul Galati, au plecat 3,5 de tone. Pe langa muraturi sunt cautate si borsul si bulionul.
"Exporturile anuale sunt in valore de 2 milioane si jumatate de euro", a spus Elena Voinea, reprezentant fabrica de conserve.
Cel mai bine la export merg produsele din tomate. Un bax de rosii in bulion va ajunge in Italia, Spania sau chiar Canada. Borsul de la Tecuci in schimb a ajuns pana in Noua Zeelanda.
Fata de acum zece ani, exporturile au crescut cu cel putin 20 la suta. Sunt cautate atat legumele in otet, cat si cele in saramura.