Gogoșarii, marfă tot mai rară și scumpă în piețe. Căldura, seceta și dăunătorii au afectat culturile

Ultima actualizare: 21-09-2021 20:10

Este vremea conservelor, dar gogoșarii au devenit marfă rară și scumpă, în piețe. Căldura, seceta și dăunătorii au afectat culturile, astfel că în solarii recolta a scăzut la jumătate în unele zone.

Producătorii nu duc lipsă de cereri, dar nu le pot onora. În Olt, o fabrică de conserve stă cu lacătul pe ușă, pentru că nu are materie primă.

Cei mai mulți gogoșari care ajung în piețele românești provin din bazinul legumicol Grădinari - Pleșoiu, din județul Olt, dar anul acesta fermierii nu prea au avut ce culege.

Gheorghe Lungu, fermier: ”Din cauza dăunătorilor și mai sunt și alți factori. De exemplu, a fost foarte cald, secetă prelungită. Dintr-un lujer de gogoșar care trebuia să îmi dea două, trei kilograme de gogoșar, nu știu dacă mi-a dat un kilogram.”

Daniel Zafiu, fermier: ”Producția de anul acesta, față de 2020, a fost slabă, sub 50 la sută.”

Din această cauză, de la fermieri gogoșarul pleacă la un preț aproape dublu față de anul trecut.

Ion Lungu, fermier: ”Patru, cinci lei gogoșarul, kapia, trei lei 50 - patru lei, în funcție de calitatea mărfii. Profitul, să zicem la ce investesc eu, de exemplu, faci un profit de 10.000 de euro maxim.”

Însă recolta slabă a afectat afacerile cu conserve din zonă. Fabrica din Grădinari, donată Primăriei de o fundație, stă cu utilajele nefolosite.

Cristian Calina, inginer Primăria Grădinari: ”Producțiile au fost mici, suprafețele din ce în ce mai mici ale producătorilor din zonă, costurile pe care noi ar fi trebuit să le suportăm, asta însemnând să cumpărăm de la diverși producători, erau foarte mari.

Nici în județul Galați, anul acesta, producția de gogoșari nu este grozavă. Legumicultorii cei mai pricepuți au reușit să iasă cu ceva legume la piață. Prețul este de cinci lei pe kilogram, față de aceeași perioadă a anului trecut, când cereau doar trei lei pe un kilogram de gogoșari.

Familia Harabagiu, din comuna Vânători, a obținut o recoltă bună după ce a investit într-o plasă de umbrire, care reduce lumina cu 30%.

Valentin Harabagiu, legumicultor jud. Galați: "Lateral a fost mereu deschis și solarul este mic. El se aerisește foarte bine. Plantele, fiind mari, opresc aerul și atunci nu mai circulă."

În piețe, gogoșarii costă acum și opt lei kilogramul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO