Fermierii care au mizat pe gogoşari, ruinaţi de ploi. "Avem mii de borcane goale"

Dată publicare: 24-09-2018 08:30
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Gogoșarii, căutați în aceste zile de gospodinele care se pregătesc pentru iarnă, sunt mai puțini decât în anii trecuți, spun fermierii.

În Olt, de pildă, într-o localitate din care plecau tone de legume, în acest an, oamenii sunt disperați. Ploile le-au distrus culturile de pe câmp și nu mai au ce să adune.

În schimb, cei care au solarii se laudă cu producții impresionante, dar tot nu reușesc să acopere cererea.

Agricultorii din bazinul legumicol Grădinari din Olt se plâng că ploile din lunile iunie şi iulie le-au compromis culturile. Un fermier se aşteptă la o producţie de până la zece tone de gogoşari la hectar, iar acum spune că nici măcar investiţia nu mai poate fi recuperată.

Fermier: "Gogoşarul trebuia să fie de o uniformitate rotundă, mult mai mare decât acesta. Dar din cauza intemperiilor şi a calamităţilor care ne-au afectat în lunile trecute, nu a mai crescut."

Şi nu este singurul în această situaţie disperată.

Fermier: "Cu toţi fermierii din zona asta cu care am vorbit, de la anul o să renunţe la cultura de la câmp, se bazează pe cea acoperită."

Rău este şi pentru fabrica de conserve din localitate, înfiinţată cu fonduri europene, unde pot fi procesate doar legume de la producătorii din comună, potrivit proiectului.

Angajat fabrică: "Aşteptăm marfă, dar care din păcate este foarte puţină. Avem 10.000 de borcane. În funcţie de cum aduc marfă, noi le avem pregătite. Avem oameni, dar lipsesc gogoşarii."

La o distanţă de aproximativ 150 de kilometri, într-un alt bazin legumicol, oamenii se lauda cu o recoltă record. Mulţi dintre ei au cultivat gogoşari în solarii, iar producţia este şi de 80 de tone la hectar.

Fermier: "Acesta este gogoşar de solar, foarte frumos. Aceasta este cultura de teren. Diferenţa de la cer la pământ."

Totuşi, abia fac faţă cererii, spun ei.

Fermier: "Un an foarte bun la gogoşar, cerinţele sunt foarte mari. Noi de abia facem faţă solicitărilor pe care le avem."

Fermier: "Este şi cererea mai mare pentru că vine sezonul de pus la borcane, vine sezonul de zacusca, toate gospodinele care pune pentru casa şi o să fie şi cererea mai mare."

În pieţe, preţul unui kilogram de gogoşari este între patru şi şapte lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO