Leguma cu proprietăți miraculoase care nu lipsește din bucătăria unei gospodine. Susține sănătatea inimii și a oaselor

ceapa
Shutterstock

Ceapa este una dintre cele mai cultivate și utilizate plante în întreaga lume. Aceasta se remarcă prin gustul său distinctiv, care poate varia de la dulce la picant, în funcție de soi și modul de preparare.  

Ceapa este o legumă cultivată pe scară largă și consumată la nivel global de 4000 de ani. Este consumată în diverse forme și folosită în diverse bucătării.
 
Ceapa se caracterizează prin aroma distinctă și iuteala sa, datorate diferiților compuși de sulf. Compoziția chimică variază de la o varietate la alta, precum și în funcție de sezonul de producție și durata de depozitare. 
 
Pentru a înțelege mai bine beneficiile cepei și modul de depozitare, este important să știi cum ceapa este folosită în murături asortate, adăugând aromă și gust preparatelor tale. De asemenea, află cum să păstrezi ceapa proaspătă pentru o utilizare pe termen lung, asigurându-te că își păstrează prospețimea și calitățile nutritive.

Deși ceapa este disponibilă pe tot parcursul anului, este important de menționat că ceapa este o legumă de toamnă, recoltarea ei având loc în sezonul rece. În plus, poți explora rețete interesante, precum ceapa murată, care oferă o variantă delicioasă de consum.

Dacă îți dorești ceva dulce, poți încerca dulceața de ceapă roșie sau albă, o specialitate care poate îmbogăți mesele cu arome unice. Și, nu în ultimul rând, descoperă cum să tai ceapa fără să plângi, astfel încât să poți să o incluzi în rețetele tale fără nicio disconfort. Aceste informații te vor ajuta să valorifici la maximum ceapa în bucătărie și să beneficiezi de toate avantajele sale pentru sănătate. 

Ceapă - beneficii pentru sănătate

Ceapa stă la baza unei mari varietăți de preparate, fie că este consumată crudă, sotată, coaptă, aburită sau fiartă.

Beneficiile pentru sănătate ale cepei includ:

• Bogată în compuși antioxidanți

Citește și
dulceata de ceapa
Dulceață de ceapă roșie sau albă. Cum se prepară și în ce combinații se mânâncă
Adevărul despre moartea lui Aleksei Navalnîi. Autoritățile au ascuns semnele care arătau în mod clar ce s-a întâmplat

• Conține compuși anti-cancerigeni

• Este antibacteriană

• Poate susține sănătatea inimii

• Poate susține sănătatea oaselor

• Poate susține sănătatea intestinală

• Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge

• Poate susține sistemul respirator

• Poate proteja sistemul digestiv

• Poate ajuta la gestionarea greutății

Ceapă - calorii

O porție de 80g de ceapă crudă oferă:

• 28kcal

• 0.8g proteine

• 6.4g carbohidrați

• 5.0g zaharuri

• 1.8g fibre

• 2.0mg vitamina C

O ceapă medie sau 80g de ceapă reprezintă o porție din cele cinci porții zilnice recomandate.

ceapa

Bogată în compuși antioxidanți - Ceapa este plină de compuși vegetali, inclusiv flavonoide, care au un efect protector și antiinflamator. Când sunt consumați regulat și în cantități suficiente, acești compuși pot ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor cronice precum cancerul și diabetul. De fapt, ceapa conține peste 25 de flavonoide diferite și este una dintre cele mai bogate surse din alimentația noastră.

Conține compuși anti-cancerigeni - Ceapa conține și compuși care au sulf, despre care s-a demonstrat că au un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer. Unele studii sugerează că persoanele care au o dietă bogată în legume din familia allium, precum ceapa, au un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cel colorectal. Deși dovezile sunt promițătoare, sunt necesare studii clinice pentru a înțelege pe deplin cum poate contribui ceapa la această protecție.

Este antibacteriană - Ceapa a fost folosită în medicina populară pentru ameliorarea tusei, răcelilor și catarului de decenii, iar acum studiile susțin faptul că ceapa are proprietăți antibacteriene valoroase. Aceste proprietăți sunt eficiente împotriva unor bacterii precum E.coli, Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus (MRSA).

Ce e mai interesant este că cepele mai vechi, stocate mai mult timp, par să fie cele mai puternice. Un flavonoid protector numit quercetină este cel responsabil, deoarece are puterea de a inhiba creșterea Helicobacter pylori și a Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.

Poate susține sănătatea inimii - Quercetina are și un efect protector antiinflamator, iar acest lucru, împreună cu alți compuși benefici din ceapă, poate contribui la proprietățile cepei care pot susține sănătatea inimii. Ceapa roșie conține de două ori mai multă quercetină decât ceapa albă și de 14 ori mai multă decât usturoiul.

Studiile sugerează că consumul de ceapă poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea tensiunii arteriale, gestionarea nivelurilor de colesterol și reducerea inflamației.

Poate susține sănătatea oaselor - Consumul de ceapă este asociat cu o densitate osoasă mai bună. Acest lucru poate fi datorat proprietăților antioxidante protectoare, care reduc stresul oxidativ și par să reducă pierderea osoasă.

Un studiu efectuat asupra femeilor în perioadele de peri- și post-menopauză a arătat că consumul frecvent de ceapă a scăzut riscul de fractură de șold. Un alt studiu pe femei de vârstă mijlocie a arătat că consumul de suc de ceapă a redus pierderea osoasă și a îmbunătățit densitatea osoasă.

Poate susține sănătatea intestinală - Ceapa este bogată în fibre, în special în tipul nedigerabil care ajută la menținerea sănătății intestinale. Deși nu putem digera fibrele prebiotice, bacteriile care trăiesc în intestinul nostru o fac și o folosesc ca sursă de combustibil pentru a-și crește numărul și pentru a produce subproduse benefice numite acizi grași cu lanț scurt (SCFAs). Cercetările arată că acești SCFAs sunt importanți pentru menținerea sănătății și integrității intestinului, susținând imunitatea și digestia.

Cu toate acestea, ceapa conține și inulină și fructo-oligozaharide – acestea sunt clasificate ca FODMAP-uri, tipuri de carbohidrați care pot fi problematice pentru unele persoane.

Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge -Includerea cepei în dietă poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Deși mai avem multe de învățat în acest domeniu, un mic studiu pe diabetici de tip 1 și 2 a descoperit că consumul a 100g de ceapă roșie crudă a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge după patru ore.

Acest efect se poate datora din nou compusului vegetal quercetină, care pare să interacționeze cu celulele din intestinul subțire, pancreas, ficat și mușchii scheletici.

Poate susține sistemul respirator - Ceapa poate fi de ajutor în afecțiuni precum astmul și bronșita. Mai multe studii sugerează că anumite compuși din ceapă pot relaxa mușchii netezi ai căilor respiratorii, pot îmbunătăți astmul alergic și pot reduce inflamația din plămâni.

Poate proteja sistemul digestiv - Includerea cepei în dietă poate avea un efect protector asupra sistemului digestiv. Până în prezent, multe dintre aceste cercetări au fost efectuate pe modele animale, dar rezultatele sugerează că ceapa poate atenua ulcerele gastrice și colita.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua dacă aceste efecte pot fi replicate la oameni, scrie bbcgoodfood.

Poate ajuta la gestionarea greutății - Mai multe studii pe animale și studii clinice au raportat că ceapa poate fi eficientă în prevenirea și gestionarea obezității. Un studiu a evaluat efectul unei porții de 9g de pulbere de ceapă pe zi, timp de 12 săptămâni, și a constatat că pulberea de ceapă (și potențial conținutul său de quercetină) poate reduce riscul de obezitate și poate îmbunătăți funcția ficatului. Similar, un extract din ceapă aburită a redus grăsimea corporală totală, în special grăsimea viscerală abdominală, într-un grup de persoane supraponderale.

Cum să depozitezi ceapa

Umiditatea și lumina duc la mucegai și încolțire, așa că depozitează cepele (roșii, galbene și albe, precum și eșalota și soiurile mici) într-un coș, ladă sau bol mare, uscat și bine ventilat.

Păstrează-le departe de soare și într-un loc răcoros, dar nu înghețat, cu puțină circulație a aerului. Poți să le depozitezi într-un garaj sau pivniță.

De asemenea, asigură-te că ții cepele separate de cartofi (care sunt predispuși la putrezire dacă sunt păstrați în apropiere).

Ceapa depozitată la temperaturi între 0°C și 10°C poate rezista până la un an. În caz contrar, va rezista câteva săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Ceapă murată la borcan – rețete de ceapă murată pentru iarnă. Cum se prepară garnitura de „perle de ceapă”
Ceapă murată la borcan – rețete de ceapă murată pentru iarnă. Cum se prepară garnitura de „perle de ceapă”

Ceapa murată este una dintre cele mai apreciate murături, aducând un plus de savoare și textură preparatelor.  

Dulceață de ceapă roșie sau albă. Cum se prepară și în ce combinații se mânâncă
Dulceață de ceapă roșie sau albă. Cum se prepară și în ce combinații se mânâncă

Dulceața de ceapă este un preparat gourmet, care transformă ceapa obișnuită într-un deliciu dulceag și savuros. Aceasta poate aduce un plus de rafinament în diverse preparate, de la brânzeturi, la carne friptă sau tartine.  

Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni
Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni

Apar primele semnale de alarmă după verificări la fructele și legumele din magazine și piețe.

Cum se vopsesc ouăle de Paște. Secrete și greșeli care se fac în Joia Mare. Ouă roșii cu coji de ceapă sau sfeclă
Cum se vopsesc ouăle de Paște. Secrete și greșeli care se fac în Joia Mare. Ouă roșii cu coji de ceapă sau sfeclă

În Săptămâna Mare, gospodinele pregătesc bucatele pentru masa de Paște. Curățenia de primăvară ar trebui să fie terminată deja până în Marțea Sfântă. De regulă, zilele de joi și sâmbătă sunt cele în care se pregătesc bucatele, inclusiv ouăle roșii și pasc

Cum să păstrezi ceapa proaspătă luni de zile. Locul neobișnuit din bucătărie unde poate fi depozitată
Cum să păstrezi ceapa proaspătă luni de zile. Locul neobișnuit din bucătărie unde poate fi depozitată

Ceapa, un aliment de bază în multe bucătării, poate rămâne proaspătă luni de zile dacă este depozitată corect într-un loc neașteptat din bucătărie, potrivit expertului în igiena alimentară Sarah Taylor de la High Speed Training, scrie Mirror.co.uk.

Recomandări
INTERVIU. Specialist de la ANM: ”Ciclonul Ashley nu a existat, nu există. Nu este cazul. Acesta încă nu s-a născut”
INTERVIU. Specialist de la ANM: ”Ciclonul Ashley nu a existat, nu există. Nu este cazul. Acesta încă nu s-a născut”

Ciclonul de care s-a temut toată lumea în weekend s-a dovedit mai slab decât se așteptau specialiștii.

Poate fi evitat un război total în Orientul Mijlociu? Președintele Joe Biden răspunde la întrebarea de pe buzele tuturor
Poate fi evitat un război total în Orientul Mijlociu? Președintele Joe Biden răspunde la întrebarea de pe buzele tuturor

Israelul și-a extins ofensiva cu noi lovituri în Yemen unde se află rebelii Houthi susținuți de Iran. Atacurile asupra unor ținte militare au lăsat în urmă cel puțin cinci morți și peste 30 de răniți.

Gruparea palestiniană Hamas a anunţat că liderul său din Liban a fost ucis într-un atac aerian al Israelului
Gruparea palestiniană Hamas a anunţat că liderul său din Liban a fost ucis într-un atac aerian al Israelului

Mişcarea palestiniană Hamas a anunţat, luni, că liderul său din Liban a fost asasinat într-un atac aerian care a avut loc în sudul ţării, unde Israelul desfăşoară raiduri împotriva mişcării islamiste libaneze Hezbollah.