Usturoi - superalimentul cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Cine nu ar trebui să consume usturoi niciodată

usturoi
Shutterstock

Usturoiul este un ingredient foarte comun în bucătărie, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Printre ele se numără gestionarea colesterolului, îmbunătățirea sănătății inimii, susținerea sistemului imunitar, protecția împotriva răcelii comune și multe altele. Usturoiul face parte din genul Allium și este strâns înrudit cu ceapa, ceapa verde, arpagicul, prazul și șalota. Oamenii l-au folosit de mii de ani și a fost popular în Egiptul antic atât pentru scopuri culinare, cât și pentru beneficiile sale pentru sănătate și terapeutice.

Usturoiul este considerat un condiment, dar și o legumă, datorită modului în care este utilizat în gătit.

Acesta este recoltat în general vara, dar poate fi plantat în toamnă pentru o recoltă în anul următor. Este apreciat nu doar pentru aroma sa distinctivă, ci și pentru beneficiile sale nutritive și medicinale, iar de aceea nu lipsește din cămara de iarnă a unei gospodine adevărate.

Beneficiile usturoiului

Includerea usturoiului în alimentație poate oferi numeroase beneficii posibile pentru sănătate. Știm deja că usturoiul și ceapa sunt aliați puternici împotriva răcelilor, dar usturoiul are multe alte proprietăți:

Citește și
plante aclimatizare
Legumele neobișnuite descoperite și aclimatizate la Buzău. La ce poate fi folosită salata picantă. „O plantă viguroasă”
Elevi din Brașov, acuzați că au răpit o colegă și au violat-o la cabană, în timpul unei excursii. Ororile au fost filmate

Protejează împotriva răcelii comune

Un studiu din 2016 a constatat că administrarea de extract de usturoi îmbătrânit timp de 90 de zile în sezonul rece și al gripei nu a redus numărul de participanți care s-au îmbolnăvit. Cu toate acestea, a ajutat la reducerea severității simptomelor și a numărului de zile de repaus.

Proprietăți antibiotice

Usturoiul conține alicină, care acționează ca un antibiotic. Usturoiul eliberează alicină atunci când este tocat sau zdrobit. Conform unui articol din 2018, usturoiul poate fi eficient împotriva organismelor rezistente la antibiotice. Consumul de usturoi poate ajuta la protejarea împotriva acestor organisme și la gestionarea infecțiilor bacteriene.

Este recomandat să consulți un medic pentru sfaturi dacă suspectezi o infecție bacteriană, deoarece un medic poate recomanda un antibiotic adecvat.

Colesterol și sănătatea inimii

Usturoiul poate ajuta la scăderea colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), sau „colesterolul rău”, conform unui studiu din 2018. Acest lucru poate ajuta la gestionarea colesterolului, ceea ce, la rândul său, poate îmbunătăți sănătatea inimii.

Conform British Heart Foundation, extractele de usturoi și pudra de usturoi pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate aduce beneficii sănătății inimii. O meta-analiză din 2016 a 20 de studii a constatat, de asemenea, că usturoiul a redus tensiunea arterială, cu o scădere mai mare la participanții cu hipertensiune arterială preexistentă.

Totuși, este necesară mai multă cercetare în privința beneficiilor usturoiului pentru sănătatea inimii.

Leziuni hepatice induse de etanol

Conform unui articol din 2018, usturoiul are proprietăți hepatoprotectoare. Acest lucru înseamnă că poate ajuta la protejarea ficatului de leziuni.

În special, usturoiul poate fi benefic în protejarea împotriva leziunilor hepatice induse de etanol. Etanolul este un compus din băuturile alcoolice.

Usturoiul poate ajuta la reducerea riscului de boală hepatică alcoolică, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Gestionarea greutății

Usturoiul poate ajuta la gestionarea greutății, inclusiv:

• pierderea în greutate

• pierderea masei de grăsime

• reducerea circumferinței taliei, o măsură a grăsimii abdominale

Un studiu din 2023 a constatat că femeile cu sindromul ovarelor polichistice care au luat suplimente de usturoi au înregistrat reduceri ale:

• greutății

• indicelui de masă corporală

• circumferinței taliei

Un studiu din 2018 a constatat, de asemenea, că consumul de usturoi crud zdrobit de două ori pe zi timp de 4 săptămâni a redus circumferința taliei la persoanele cu sindrom metabolic.

Un cățel de usturoi (3 grame) conține aproximativ 4,47 calorii. Acest lucru înseamnă că poate fi o opțiune cu puține calorii pentru aromatizarea preparatelor.

Prevenirea problemelor de memorie

Unele cercetări sugerează că usturoiul negru (un tip de usturoi îmbătrânit) poate ajuta la protejarea împotriva deficitelor cognitive și de memorie. Acest lucru se poate datora faptului că antioxidanții din usturoi ajută la prevenirea daunelor oxidative.

Asta poate însemna că usturoiul poate încetini dezvoltarea bolii Alzheimer. Totuși, pentru că există numeroase cauze ale bolii Alzheimer, cel mai probabil nu există prevenirea totală a afecțiunii.

Sunt necesare mai multe studii despre beneficiile usturoiului în protejarea împotriva bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență.

Îmbunătățirea sănătății oaselor

Consumul de usturoi poate fi benefic pentru sănătatea oaselor. Acest lucru se datorează faptului că poate ajuta la reducerea stresului oxidativ.

Un studiu mic din 2017 a notat că usturoiul crud și comprimatele de usturoi ar putea îmbunătăți absorbția calciului. Acest lucru poate fi util în tratarea afecțiunilor precum osteoporoza.

Proprietăți anticancerigene

Usturoiul conține numeroși compuși care pot avea proprietăți anticancerigene, care ajută la protejarea împotriva cancerului. Acești compuși includ:

• alicină

• disulfură de dialil

• sulfură de dialil

• trisulfură de dialil

• S-alil mercapto cisteină

• S-alilcisteină

Acești compuși pot ajuta la protejarea împotriva cancerului prin diferite mecanisme, cum ar fi oprirea ciclului celular al celulelor canceroase și inducerea apoptozei, adică moartea celulelor canceroase.

Conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, consumul unei diete bogate în legume din familia usturoiului poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele gastrointestinale. Exemple de legume din familia usturoiului includ:

• usturoi

• ceapă

• șalote

• praz

• arpagic

Deși usturoiul singur nu va proteja împotriva cancerului, consumul de usturoi ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la reducerea riscului de cancer.

Cum să folosești usturoiul

Există diferite modalități de a adăuga usturoi în alimentația ta. Fie că adaugi usturoi proaspăt ca ingredient în rețete sau folosești pudră de usturoi ca să condimentezi carnea sau că folosești ulei de usturoi sau pastă de usturoi la borcan pentru a aroma preparatele, integrarea usturoiului în dietă este foarte ușoară. Trebuie doar să cunoști trucul pentru a găti corect usturoiul. 

Desigur, îl poți consuma oricând ca mujdei alături de pește sau alte preparate.

De asemenea, poți lua suplimente de usturoi, însă cel mi bine ar fi să ceri sfatul medicului înainte.

Usturoiul poate fi consumat în diverse forme, fiecare având un gust și o utilizare specifică:

Proaspăt: Cea mai comună formă, utilizat tocat, zdrobit sau întreg în diverse rețete.

Usturoi măcinat: Folosit ca condiment uscat, adesea în amestecuri de condimente sau ruburi pentru carne.

Usturoi prăjit: Prăjirea îi conferă o aromă dulce și mai blândă, ideal pentru sosuri sau garnituri.

Usturoi la cuptor: Usturoiul copt devine moale și dulce, perfect pentru tartine sau ca ingredient în piureuri.

Usturoi conservat: Poate fi conservat în oțet, ulei sau murat, adăugându-se arome unice preparatelor.

Pastă de usturoi: Amestecat cu ulei de măsline sau unt, este folosit ca sos sau condiment pentru pâine.

Pulbere de usturoi: Utilizată în rețete pentru un gust intens, fiind un ingredient versatil.

Istoria usturoiului

Oamenii au folosit usturoiul în întreaga lume de mii de ani. Există înregistrări care indică faptul că usturoiul era utilizat acum aproximativ 5.000 de ani în culturile egiptene și indiene din Lumea Veche.

Există sugestii că babilonienii foloseau usturoiul în urmă cu aproximativ 4.500 de ani, în timp ce chinezii îl foloseau cu aproximativ 2.000 până la 4.000 de ani în urmă, scrie medicalnewstoday.

Tradițional, usturoiul a fost folosit în scopuri medicinale. De-a lungul timpului, cercetările asupra beneficiilor pentru sănătate ale usturoiului s-au concentrat pe modul în care acesta poate influența colesterolul și tensiunea arterială. Unele studii au investigat, de asemenea, beneficiile usturoiului în reducerea riscului de cancer.

Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine modul în care usturoiul poate ajuta la tratarea unor afecțiuni specifice, consumul de usturoi și administrarea de suplimente de usturoi pot sprijini sănătatea generală a unei persoane.

Este clar că vei beneficia cel mai mult de consumul de usturoi crud, în detrimentul tuturor celorlalte forme. Totuși, usturoiul gătit poate oferi, de asemenea, o gamă largă de beneficii pentru sănătate, iar unii oameni îl pot considera mai ușor de consumat decât cel crud.

Cine nu ar trebui să consume usturoi

Efectele secundare comune ale usturoiului includ arsuri la stomac și disconfort la nivelul stomacului. Asta înseamnă că persoanele cu afecțiuni precum refluxul gastric ar trebui să evite consumul de usturoi, în special crud.

Cantitățile mari de usturoi crud și suplimentele de usturoi pot crește, de asemenea, riscul de sângerare. Persoanele care iau medicamente anticoagulante ar putea fi sfătuite să evite consumul excesiv de usturoi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT S-a aflat câștigătorul Balonului de Aur: ”Se va îmbrăca în aur la Paris!”
NEWS ALERT S-a aflat câștigătorul Balonului de Aur: ”Se va îmbrăca în aur la Paris!”
Citește și...
Producția de usturoi riscă să fie cea mai mică din ultimii trei ani. Canicula, cauza principală. „Nu a avut apă”
Producția de usturoi riscă să fie cea mai mică din ultimii trei ani. Canicula, cauza principală. „Nu a avut apă”

Producția de usturoi românesc ar putea fi cea mai mică din ultimii trei ani, cu o scădere de până la 60% față de un an normal, susțin cultivatorii care au început recent recoltarea.  

Legumele neobișnuite descoperite și aclimatizate la Buzău. La ce poate fi folosită salata picantă. „O plantă viguroasă”
Legumele neobișnuite descoperite și aclimatizate la Buzău. La ce poate fi folosită salata picantă. „O plantă viguroasă”

Salata picantă cu gust de muștar, prazul cu aromă de usturoi sau leușteanul uriaș sunt câteva dintre soiurile de legume descoperite sau aclimatizate în ultimii ani, de cercetătorii din Buzău.

 

Cele trei categorii de fermieri care vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția. Banii vin în funcție de legumă
Cele trei categorii de fermieri care vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția. Banii vin în funcție de legumă

Fermierii care cultivă cartofi, tomate și usturoi vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția.  

Untura - un produs vedetă în piețe și magazine, în ultimii ani. Ce spun, însă, nutriționiștii
Untura - un produs vedetă în piețe și magazine, în ultimii ani. Ce spun, însă, nutriționiștii

Întinsă pe pâine prăjită și frecată cu usturoi, ori cu boia, castraveți murați sau cu ceapă roșie, tăiată solzișori. Untura de porc și slănina, răsfățurile din vremea bunicilor noștri, câștigă tot mai mult teren, inclusiv în restaurante.

Cât va costa anul acesta usturoiul românesc, mult mai bun decât cel de import: ”Gustul este minunat”. Avem o producție record
Cât va costa anul acesta usturoiul românesc, mult mai bun decât cel de import: ”Gustul este minunat”. Avem o producție record

Avem o producție record de usturoi în acest an.Vremea care a afectat culturile de cereale a fost în schimb ideală pentru această plantă.  

Recomandări
Desfășurare impresionantă de forțe pentru capturarea bătăușilor din Pantelimon. Descinderile, supravegheate din elicopter
Desfășurare impresionantă de forțe pentru capturarea bătăușilor din Pantelimon. Descinderile, supravegheate din elicopter

După două zile de investigații, au fost identificați 13 dintre cei care au participat la bătaia de la Spitalul Pantelimon.

Viitura de pe Dunăre aproape că a intrat în România. Debitul fluviului a crescut deja la Baziaş, anunță Apele Române
Viitura de pe Dunăre aproape că a intrat în România. Debitul fluviului a crescut deja la Baziaş, anunță Apele Române

Debitul Dunării la intrarea în ţară, la Baziaş, este marţi 6400 mc/s şi va fi în creştere, peste media multianuală a lunii septembrie, anunţă Apele Române. În data de 30 septembrie, debitul Dunării va avea o valoare de 8000 mc/s.

Orientul Mijlociu,
Orientul Mijlociu, "în pragul unui război total". Mesaj categoric al lui Josep Borrell: "Este momentul să facem ceva"

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat, luni, că actualul conflict dintre Israel şi Hezbollahul libanez ameninţă să scufunde Orientul Mijlociu într-un "război total", notează AFP.