Sare - beneficii, proprietăți, curiozități și utilizări. Câte tipuri de sare și la ce se folosesc
Sarea este un mineral esențial, format din clorură de sodiu (NaCl), care joacă un rol crucial atât în alimentația umană, cât și în diverse industrii.
Se estimează că sarea are peste 14.000 de utilizări – s-ar putea să te surprindă să afli că joacă un rol esențial în fabricarea a mii de obiecte pe care le folosim zilnic, inclusiv computerul pe care îl folosești, încălțămintea sport și hainele pe care le porți.
Sarea (NaCl) este o substanță minerală de mare importanță pentru sănătatea umană și animală, dar și pentru industrie, fiind cunoscută și sub forma minerală halit sau sare gemă, denumită uneori sare de masă pentru a o distinge de o clasă de compuși chimici numiți săruri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sare - beneficii și proprietăți
Sarea de masă, folosită universal ca ingredient în bucătărie, are o granulație fină și un nivel ridicat de puritate.
Sarea iodată, adică sarea la care s-au adăugat mici cantități de iodură de potasiu, este folosită pe scară largă în regiunile unde iodul lipsește din dietă, o deficiență ce poate cauza umflarea glandei tiroide, cunoscută drept gușă.
Sarea neiodată este sare pură, care nu conține iod adăugat artificial. Aceastaeste utilizată frecvent în anumite procese alimentare, cum ar fi murăturile sau fermentația, unde iodul poate afecta rezultatul final. De asemenea, este preferată de persoane care au restricții medicale privind aportul de iod sau care pur și simplu preferă o sare mai puțin procesată.
Și animalele de fermă au nevoie de sare; aceasta este adesea disponibilă sub formă de blocuri solide.
Atât sodiul, cât și clorura joacă mai multe roluri esențiale în funcționarea corpului uman.
Sistemul nervos - Sodiul și clorura sunt electroliți care ajută la reglarea cantității de apă din interiorul și exteriorul celulelor noastre, asigurând că mesajele transmise de la creier la corp și invers sunt transmise eficient de către sistemul nervos. Sarea joacă un rol vital în retenția apei, contracția musculară și digestie, conform saltassociation.
Tensiunea arterială - Deși majoritatea oamenilor au auzit despre efectele negative asupra tensiunii arteriale ale consumului excesiv de sare, este la fel de important să fim conștienți de faptul că un aport insuficient de sare în dietă poate duce la scăderea periculoasă a tensiunii arteriale. Sodiul ajută la reglarea fluidelor din organism, esențial pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Poți citi mai multe despre Sarea și Sănătatea în acest articol.
Previne deshidratarea - Pe lângă rolul în reglarea apei din corp, esențial pentru menținerea hidratării, electroliții, inclusiv sodiul și clorura, stimulează setea, astfel încât să fii alertat când ai nevoie de mai multă apă. De exemplu, în timpul unei mahmureli, s-ar putea să simți o poftă de sare, deoarece corpul încearcă să rețină apă pentru a combate deshidratarea. De asemenea, atunci când organismul pierde fluide și sare prin transpirație sau boală, este esențial ca acestea să fie înlocuite.
Un somn bun - Știm că sarea este esențială pentru menținerea corpului în stare de funcționare sănătoasă și că organismul ne oferă semnale când este necesar un aport suplimentar de sare. S-a sugerat că dietele sărace în sodiu pot afecta, de asemenea, calitatea somnului. Oamenii de știință cercetează dacă nivelurile scăzute de sodiu seric la indivizi contribuie la insomnie.
Piele sănătoasă și strălucitoare - Menținerea hidratării este, de asemenea, un factor important pentru o piele sănătoasă și strălucitoare. Pe lângă faptul că te ajută să rămâi hidratat, sarea poate fi folosită extern pe piele într-o multitudine de moduri pentru beneficii suplimentare.
Ghidul NHS pentru adulți recomandă 6g de sare pe zi (echivalentul a 2400mg de sodiu), necesar pentru menținerea funcționării sănătoase a fluidelor corporale, activitatea musculară și a nervilor.
Ce proprietăți are sarea
• Sarea este compusă din sodiu și clor.
• Sarea conține ionii cu sarcină negativă (OH-) și ionii cu sarcină pozitivă (H+).
• Datorită ionilor lor cu sarcini opuse, ionii sunt atrași unul de celălalt printr-o forță electrostatică de atracție numită legătură ionicǎ.
• Un număr egal de sarcini opuse face ca compușii ionici să fie neutri, fără sarcină.
• Apa sărată este un bun conductor de electricitate.
• Sărurile sunt de natură ionicǎ datorită prezenței ionilor. Ele sunt solide fragile, dure și cristaline.
• Sarea este albă, inodoră și are un gust sărat.
• Toate sărurile de potasiu (K), amoniu (NH₄+) și sodiu (Na) sunt solubile în apă (H₂O).
• Nitriții, nitrații și bicarbonații pot fi dizolvate în apă.
Tipuri de sare
În funcție de dimensiunea particulelor:
· Fină
· Grunjoasă
În funcție de proveniență:
· Sarea marină, obținută din apa de mare printr-un proces natural de evaporare care folosește soarele și vântul sau printr-un proces industrial. În locurile unde temperaturile nu permit evaporarea naturală, sarea se produce prin fierberea apei de mare, rezultând o sare foarte albă, cu cristale piramidale.
· Sarea de mină, numită și sare de rocă, este extrasă din depozite subterane formate prin evaporarea lacurilor sărate vechi sau a mărilor dispărute. Această sare este rafinată, iar valoarea sa nutrițională este mai scăzută decât a sării marine, și din cauza metodelor de extracție și procesare.
Sarea marină poate fi:
· Integrală
· Rafinată
Sarea marină integrală este mai bogată în minerale precum iod, magneziu, sulf, zinc, cupru, fosfor.
Sarea rafinată este supusă unui proces chimic de rafinare, care elimină mineralele și microelementele esențiale, transformând-o într-un produs compus din 95-100% sodiu.
În funcție de compoziție:
· Sare cu conținut scăzut de sodiu – este o sare dietetică în care o parte din clorura de sodiu este înlocuită cu clorură de potasiu, recomandată pentru persoanele hipertensive.
· Sare iodată – este sare comună la care s-a adăugat iod sub formă de iodură sau iodură de potasiu.
· Salpetru – este azotat de potasiu folosit ca conservant, adesea adăugat în cantități mici la sare.
Majoritatea acestor tipuri de sare sunt folosite în alimentație. În general, sarea marină este preferabilă sării de rocă, iar sarea integrală este mai sănătoasă decât cea rafinată. Sarea iodată adaugă un mineral important în dietă, în timp ce sarea cu sodiu redus este recomandată în dietele sărace în sodiu.
Săruri gourmet
Unele tipuri de sare sunt apreciate de marii bucătari pentru aromele lor naturale unice:
· Fleur de Sel – sare marină prețioasă, cu cristale mici, albe. Este ideală pentru finisarea preparatelor, excelentă în combinații cu ciocolată, salate și mâncăruri reci.
· Sare neagră din Cipru – îmbogățită cu cărbune activ, potrivită pentru preparate din pește, ouă prăjite și cartofi dulci.
· Sarea din Trapani – produsă în salinas din Trapani, a obținut recunoaștere IGP și este un prezidiu Slow Food.
· Sare gri din Bretania – cunoscută și ca „sare celtică”, extrasă din sudul Bretaniei. Are o aromă generoasă, cu note florale și o textură granulară.
· Sare roșie hawaiană – colorată de argila vulcanică cu conținut de fier, potrivită pentru carnea de porc și pește.
· Sarea Maldon – din Marea Britanie, excelentă pentru focaccia, salate și deserturi.
· Sare afumată – se obține prin metode tradiționale de afumare cu lemn de ienupăr, stejar, cireș și fag, ideală pentru carne și preparate la grătar.
Săruri de mină sau sare de rocă
· Sare roz din Himalaya – cunoscută pentru culoarea sa, provine din minele din Pakistan.
· Sare albastră de Persia – o sare de rocă naturală, rară, din minele Iranului, cu o aromă picantă.
· Sare purpurie din India – numită și "Kala Namak", cu o aromă sulfuroasă, folosită în India și Bangladesh.
Alte tipuri de sare
· Sare kosher – folosită de comunitățile evreiești și în bucătăria mondială ca alternativă la sarea grunjoasă.
· Sare roz australiană – sare de râu fină și crocantă, de culoare roz caisă, produsă la gura de vărsare a râului Murray.
Curiozități despre sare
· Istoria sării se întoarce până în anul 6050 î.Hr. Sarea a fost folosită ca parte a ofrandei religioase și pentru conservarea mumificărilor în Egipt. A fost un bun valoros, comercializat între fenicieni și imperiul lor mediteranean. Știai că cuvântul „salariu” derivă din latinescul „sal(t)”? În vremea romanilor, sarea era un bun atât de valoros încât soldații din armată erau uneori plătiți cu sare în loc de bani, scrie eusalt.
· Planurile grandioase ale lui Filip al II-lea al Spaniei s-au destrămat prin Revolta olandeză de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Potrivit lui Montesquieu, blocada olandeză de succes a lucrărilor de sare iberice, care a dus direct la falimentul spaniol, a jucat un rol cheie.
· Franța a fost întotdeauna un producător major de sare, iar „gabelle” – taxa pe sare – era adesea discutată. Această taxă a fost de fapt unul dintre principalele motive pentru izbucnirea revoluției franceze.
· Sarea a avut și o semnificație militară. De exemplu, se spune că mii de soldați ai lui Napoleon au murit în timpul retragerii sale din Moscova deoarece rănile lor nu se vindecau din cauza lipsei de sare. În 1777, lordul britanic Howe a fost încântat când a reușit să captureze aprovizionarea cu sare a generalului Washington.
· Sarea a jucat un rol vital în ritualurile religioase din multe culturi, simbolizând puritatea. Există mai mult de 30 de referințe la sare în Biblie, inclusiv celebra expresie „sarea pământului”. În multe culturi, a oferi pâine și sare vizitatorilor este o etichetă tradițională.
· În teatrele vechi japoneze, sarea era presărată pe scenă înainte de fiecare reprezentație pentru a preveni spiritele rele de a arunca un blestem asupra actorilor. În practicile spirituale și religioase, sarea este încă folosită ca purificator, de exemplu înainte de meciurile de Sumo.
· Corpul nostru are nevoie de aproximativ 100 de grame de sodiu pentru fiecare 40 de kilograme de greutate.
· Sodiul este esențial în funcționarea tuturor semnalelor din celule, precum și către și dinspre creier.
· Transpirația conține între 2,25 și 3,4 grame de sare pe litru. Rata de transpirație a unui efort continuu într-o zi călduroasă poate depăși cu ușurință 1 litru pe oră.
· Ţestoasele marine plâng pentru a scăpa de excesul de sare din corpul lor.
· Există aproximativ 35 de grame de săruri (în principal, clorură de sodiu) într-un litru de apă de mare.
· Sarea este folosită pentru a îndepărta urmele de apă din combustibilul de aviație după ce a fost purificat.
· Potrivit unor descoperiri științifice recente, au fost descoperite multe depozite de sare pe Marte.
Cum este utilizată sarea
Pe lângă faptul că oferă gust mâncărurilor și ajuta la buna funcționare a organismului, sarea are și alte tipuri de utilizări:
În grădină:
Descurajează furnicile. Ține furnicile departe din grădina ta presărând sare obișnuită în zonele unde se adună. Aceasta funcționează și pentru a le împiedica să intre în casă. Presară sare pe calea pe care intră și vor fi descurajate să traverseze. Limarcși. Presară o doză mare de sare pentru a elimina limarcșii. Așteaptă cinci minute, apoi presară din nou. Controlează buha verzei. Pentru a controla buha verzei, presară frunzele de varză cu o mixtură de 1 cană (239 mililitri) de făină și 1/2 cană (120 mililitri) de sare dimineața sau seara, când sunt umede de rouă.
Îndepărtează rugina. Fă o pastă cu 6 linguri de sare și 2 linguri de suc de lămâie sau lime. Folosește o cârpă uscată pentru a freca pasta pe mânerul ruginit al bicicletei, jantele anvelopelor sau alte echipamente de exterior. Clătește și usucă bine zonele.
Sănătate și frumusețe:
Exfoliază-ți pielea. Sarea face un scrub minunat pentru piele. După ce te speli, și în timp ce pielea este încă umedă, presară sare pe mâini și freacă ușor pe piele. Sarea va îndepărta celulele moarte și va promova circulația. Sarea de mare este cea mai bună.
Calmează mâncărimile. O baie într-o cadă cu apă sărată poate fi un excelent remediu pentru mâncărimile de piele. Adaugă pur și simplu 1 cană (250 mililitri) de sare de masă sau sare de mare în apa de baie pentru a ajuta la înmuierea pielii.
Albirea dinților. Nu plăti pentru un produs scump de albire a dinților. Fă-ți propriul tău amestec cu sare de mare. Este un abraziv natural, așa că este blând în îndepărtarea petelor de pe dinți. Pur și simplu perie-ți dinții cu ea o dată pe săptămână.
Curățenie în gospodărie:
Elimină petele de cafea. Adaugă o o cană de gheață zdrobită, 1 lingură de apă și 4 lingurițe de sare în cafetieră și amestecă. Clătește și spală ca de obicei. Folosește aceeași metodă pentru a îndepărta petele din căniile tale preferate de cafea.
Curăță temeinic cuptorul și aragazul. Petele lipicioase sunt greu de îndepărtat din cuptor și de pe plita aragazului. Fă-le mai ușor presărând sare pe pată. Lasă să stea până când pata devine crocantă și poți să o ridici cu o spatulă. De asemenea, poți absorbi petele lichide de pe plita aragazului presărându-le cu sare și scorțișoară. Lasă-le pe pată timp de aproximativ cinci minute, apoi șterge.
Dezinfectează frigiderul. Presară pur și simplu cantități egale de sare și bicarbonat de sodiu pe un burete umed și șterge interiorul frigiderului.
Îndepărtează petele de vin. Presară sare kosher pe pată și lasă să acționeze timp de două sau trei minute, apoi clătește cu apă rece.
Strălucirea cuprului. Restaurează strălucirea articolelor tale din alamă și cupru combinând 1 linguriță de sare și 1 lingură de făină cu suficient oțet pentru a forma o pastă. Freacă pasta pe orice piesă din alamă sau cupru și las-o să se usuce. Spală cu apă cu detergent de vasă și lustruiește cu o cârpă din microfibra.
Șterge urmele de apă. Fă urmele de apă de pe lemn să dispară cu o pastă din 1 linguriță de sare și câteva picături de apă. Freacă ușor pasta pe cerc cu o cârpă moale până când dispare. Dă apoi cu un spray pentru mobilă ca să menții strălucirea.