Piper – proprietăți și utilizări. De câte tipuri este și ce beneficii are. Motivul pentru care a fost denumit „aurul negru”

piper
Shutterstock

Piperul este boaba uscată a plantei Piper nigrum. Această viță, care poate crește până la trei metri în înălțime, este originară din India și Asia.

Piperul reprezintă, de fapt, boabe care sunt recoltate la aproximativ nouă luni după înflorire. Piperul negru, cel mai iute, este format din boabe recoltate înainte de a se coace complet.

Despre piper - istoric

Piper nigrum este originar din pădurile tropicale de pe coasta Malabar, în sud-vestul Indiei, în regiunile Kerala, Goa și Karnataka. Această mirodenie este fructul necopt uscat — boaba de piper — a unei plante cățărătoare, care capătă diverse culori în funcție de momentul recoltării.

Piperul negru este cel mai comun. Pentru a obține piper negru, boabele aproape coapte sunt recoltate și lăsate să se usuce până devin negre.

Piperul negru era un produs prețios în Grecia și Roma antică și a atins o popularitate și mai mare în perioada Evului Mediu.

Citește și
Ciocniri violente cu poliția la Essen, sâmbătă dimineață. S-au folosit tunuri cu apă, spray-uri cu piper și bastoane
Ciocniri violente cu poliția la Essen, sâmbătă dimineață. S-au folosit tunuri cu apă, spray-uri cu piper și bastoane

Astăzi, aproximativ 39% din producția mondială de piper negru provine din Vietnam. Indonezia produce aproximativ 15%, iar India și Brazilia câte 10% fiecare.

Încă din timpul romanilor, piperul a fost cel mai important condiment. Literatura sanscrită veche de trei mii de ani menționează piperul. 

De asemenea, piperul fost unul dintre primele produse tranzacționate între Asia și Europa. În Evul Mediu, europenii foloseau adesea piperul pentru a plăti chirii, zestre și taxe, iar Shakespeare menționează piperul în piesele sale. Nevoia de piper a inspirat explorările spaniole și comerțul cu mirodenii din secolul al XV-lea. Piperul negru, al cărui nume provine din sanscritul pippali, era cunoscut odată drept „aur negru”.

Are una dintre cele mai lungi istorii ca mirodenie râvnită, datorită capacității sale de a da gust mâncărurilor, de a acționa ca și conservant și de a adăuga iuțeală preparatelor. Pe lângă proprietățile sale de îmbunătățire a aromei mâncărurilor, piperul negru oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Piper - beneficii pentru sănătate

Mai mult decât un simplu condiment, piperul negru oferă beneficii pentru sănătate datorită compușilor săi bioactivi, dintre care piperina este cea mai importantă. Piperina este un alcaloid natural care dă piperului negru gustul său intens. Este, de asemenea, principalul component care conferă piperului negru calitățile sale benefice pentru sănătate.

Piperina este considerată un tip de antioxidant care ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi ateroscleroza, bolile cardiovasculare și afecțiunile neurologice.

Acest compus are, de asemenea, un efect pozitiv asupra biodisponibilității nutrienților. Când adaugi piper negru la o masă, crești cantitatea de nutrienți absorbiți în sânge.

Digestie și sănătatea intestinelor

Piperul negru ajută la stimularea acidului clorhidric din stomac, astfel încât să poți digera și absorbi mai bine alimentele consumate. De asemenea, are proprietăți carminative, care ajută la reducerea disconfortului și a acumulării de gaze în intestine, scrie webmd.

Susținerea imunității

Un sistem imunitar puternic este esențial pentru a evita îmbolnăvirile, iar piperul negru poate ajuta și aici. Compușii săi activi au un rol în stimularea celulelor albe din sânge, pe care corpul le folosește pentru a combate bacteriile și virușii invadatori.

Beneficii antiinflamatoare

Deși nu există cercetări extinse pe oameni privind beneficiile antiinflamatoare ale piperului negru și piperinei, mai multe studii pe rozătoare sugerează că piperina ar putea ajuta la reducerea inflamației.

De exemplu, într-un studiu destinat să afle dacă piperina ar putea suprima leziunile cardiace asociate cu doxorubicina, un medicament împotriva cancerului, cercetătorii au descoperit că șoarecii de laborator injectați cu piperină au prezentat o reducere a inflamației.

Un alt studiu pe rozătoare sugerează că proprietățile antiinflamatoare ale piperinei ar putea ajuta la protejarea țesutului renal de leziunile asociate cu ischemia-reperfuzie. Ischemia-reperfuzie se referă la deteriorarea țesuturilor care apare atunci când o parte a corpului nu primește suficient oxigen.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că anumite suplimente de piperină ar putea ajuta la reducerea inflamației cronice experimentate de persoanele cu sindrom metabolic, dar sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.

Proprietăți antibacteriene

O serie de recenzii și studii indică potențialul antibacterian al piperinei. De exemplu, în urma unei mici revizuiri a studiilor privind proprietățile antibacteriene ale piperului negru împotriva bacteriilor gram-pozitive, precum Staphylococcus aureus, cercetătorii au concluzionat că acest condiment ar putea fi un ingredient puternic pentru terapiile viitoare împotriva bolilor infecțioase și a agenților patogeni de origine alimentară.

O altă recenzie la scară mai mare a examinat studiile de laborator și pe oameni privind numeroasele proprietăți farmacologice ale piperinei, inclusiv proprietățile antibacteriene.

În mod similar, un studiu de laborator a descoperit că piperina și piperlongumina — un component al plantei piperului lung — ar putea ajuta în lupta împotriva agenților patogeni rezistenți la mai multe medicamente. Autorii studiului au concluzionat că ambele compuși ar putea fi utili ca substanțe bioactive pentru noi medicamente antibacteriene. Cu toate acestea, autorii ambelor recenzii au sugerat că sunt necesare mai multe cercetări.

Proprietăți anticancerigene

Deși nu există încă studii pe oameni, mai multe studii de laborator sugerează că piperina din piperul negru ar putea avea proprietăți anticancerigene.

De exemplu, o recenzie cuprinzătoare a condimentelor și a tratamentelor anticancerigene notează că studiile au arătat că piperina a suprimat replicarea celulelor canceroase în cazurile de cancer la sân, prostată și colon.

În mod similar, această substanță a arătat potențial ca agent terapeutic în tratarea osteosarcomului, un tip de cancer osos. Totuși, este necesară mai multă cercetare pentru a investiga pe deplin acest efect, scrie medicalnewstoday.

Tipuri de piper

Planta de piper produce trei tipuri de boabe de piper: boabe de piper negru, boabe de piper alb și boabe de piper verde. Există și boabe de piper roz, dar acestea nu provin de la planta de piper. De fapt, provin dintr-o varietate de trandafir și sunt fructele uscate ale acelui trandafir. Nu sunt foarte comune și sunt destul de greu de găsit.

Fiecare dintre acestea are un gust și o aromă unică. Boabele de piper negru sunt de departe cele mai comune dintre varietățile de piper.

Când vorbim despre diferite tipuri de boabe de piper, iată un detaliu interesant: boabele de piper Sichuan nu sunt de fapt piper. Este un condiment obținut din cojile semințelor arbustului denumit frasin țepos, care face parte din familia citricelor. Cojile roz-roșiatice sunt folosite pentru condiment, iar sămânța neagră din interior este aruncată (este prea aspră și nu este plăcută la gust).

Boabele de piper Sichuan au o aromă asemănătoare cu citricele și creează o senzație de furnicături și amorțeală pe limbă. Sunt folosite în multe feluri de mâncare tradiționale chinezești. De asemenea, de obicei sunt prăjite pentru a scoate în evidență toate aromele.

Boabele de piper Tellicherry sunt considerate cele mai aromate boabe de piper. Acestea provin din Tellicherry, un oraș din India, și sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune boabe de piper din lume, fiind mult mai mari decât varietățile standard de piper.

Varietățile de boabe de piper au cu siguranță gusturi diferite. Boabele de piper negru, cele mai comune, sunt culese înainte ca fructul să fie complet copt. Astfel, au cea mai puternică aromă dintre varietăți – ușor picantă, cu o urmă fină de dulceață.

Boabele de piper alb sunt mult mai puțin puternice și mai puțin înțepătoare decât boabele de piper negru. Însă, dacă folosești piper alb măcinat, acesta va avea un gust mult mai intens. Dacă intenționezi să folosești piper alb în rețetele tale, folosește mai puțin.

Boabele de piper verde sunt culese când sunt încă necoapte și apoi sunt liofilizate. Au o aromă proaspătă și, de obicei, sunt conservate în saramură. Boabele de piper verde sunt disponibile, de obicei, în conserve sau borcane.

Curiozități despre piper

Istoria piperului negru

Piperul negru este originar din sudul Indiei, unde a pus bazele comerțului cu condimente între Asia și Europa. Nevoia și cererea pentru acest condiment prețios au încurajat exploratorii europeni să călătorească și să facă schimburi comerciale în India.

În trecut, piperul era folosit ca un condiment pentru a împrospăta mâncarea și a adăuga savoare preparatelor care altfel ar fi fost lipsite de gust. Piperul negru nu era folosit doar ca un condiment pentru mâncare; servea și ca metodă de plată în schimbul bunurilor, pentru taxe, zestre, chirie etc. În prezent, unii dintre cei mai mari producători de piper negru sunt India, Indonezia, Vietnam, Brazilia, Malaezia, Sri Lanka, Thailanda și China.

Planta unică de piper

Planta de piper este o viță lemnoasă care poate crește până la 4 metri înălțime, pe copaci sau stâlpi de susținere. Fructul recoltat este cunoscut sub numele de boabe de piper și are aproximativ 5 mm în diametru. Acestea devin roșu-gălbui când se maturizează și au un singur sâmbure. Fructele colectate sunt apoi scufundate în apă clocotită timp de 10 minute, ceea ce le face să devină negre sau maronii într-o oră. Apoi sunt întinse la soare timp de trei până la patru zile. Boabele de piper întregi sunt apoi măcinate, rezultând piperul negru. Mirosul piperului negru este pătrunzător și aromatic, iar gustul său este extrem de iute și foarte puternic.

Piperul negru are excelente beneficii medicinale

Piperul negru este cunoscut pentru beneficiile sale medicinale importante. Ajută la tratarea mai multor afecțiuni și este adesea adăugat în amestecuri de masaj sau în băuturi precum ceaiul pentru a-i valorifica proprietățile benefice pentru sănătate. Piperul negru ajută la eliminarea răcelilor, infecțiilor virale și a gripei. De asemenea, sprijină digestia, oferind ușurare de la gaze și flatulență. Ajută la descompunerea și digestia grăsimilor, stimulând producția de salivă și sucuri gastrice necesare pentru digestia în stomac.

Utilizări ale piperului negru

Piperul negru deține o semnificație culturală și religioasă în mai multe țări din lume.

În Grecia antică, piperul era oferit zeilor în ritualuri sacre și chiar schimbat pe aur.

Era o practică obișnuită ca piperul să fie oferit în ceremonii și ritualuri sacre, scrie thottamfarmfresh.

Cum trebuie depozitat piperul 

Piperul negru se poate degrada destul de repede dacă nu iei măsurile necesare. Piperul conține un alcaloid din familia piridinei numit piperină.

Piperina acționează ca un iritant dacă ajunge în nas, provocând strănut prin iritarea terminațiilor nervoase din mucoasa nazală. Piperul negru își pierde aroma și mirosul prin evaporare, așa că depozitarea etanș ajută la păstrarea condimentului pentru mai mult timp.

Piperul negru își pierde aroma și când este expus la lumină, care transformă piperina într-un compus fără gust, ceea ce duce la pierderea aromei specifice.

Atunci când cumperi boabe de piper negru, asigură-te că le sigilezi și le păstrezi într-un recipient etanș.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Piper, un biet pui de pisică, a fost salvat după ce a rămas blocată într-o țeavă timp de 5 zile
Piper, un biet pui de pisică, a fost salvat după ce a rămas blocată într-o țeavă timp de 5 zile

Un biet pui de pisică din statul american Wisconsin a primit o nouă șansă.

Ciocniri violente cu poliția la Essen, sâmbătă dimineață. S-au folosit tunuri cu apă, spray-uri cu piper și bastoane
Ciocniri violente cu poliția la Essen, sâmbătă dimineață. S-au folosit tunuri cu apă, spray-uri cu piper și bastoane

Ciocniri violente între protestatari și poliția din Germania au loc în ultimele zile la Essen, în apropierea locației unde se desfășoară congresul Afd.

Horoscop 1 noiembrie 2023, cu Neti Sandu. Vin bani și perspective pentru mai multe zodii
Horoscop 1 noiembrie 2023, cu Neti Sandu. Vin bani și perspective pentru mai multe zodii

Horoscop 1 noiembrie 2023, prezentat de Neti Sandu la Știrile ProTV. O zi cu sare şi piper O să fim receptivi la semnalele ascunse, subliminale şi o să ne asigurăm c-am decodificat cum trebuie mesajele.

De ce să adaugi piper negru în mașina de spălat atunci când speli haine colorate
De ce să adaugi piper negru în mașina de spălat atunci când speli haine colorate

Indiferent dacă îți place sau nu, spălatul hainelor face parte din sarcinile de rutină pe care trebuie să le facem cu toții.

Poliția germană a oprit zeci de naziști înarmați să patruleze la frontiera cu Polonia
Poliția germană a oprit zeci de naziști înarmați să patruleze la frontiera cu Polonia

Poliţia germană a anunţat că a oprit mai mult de 50 de simpatizanţi ai extremei drepte înarmaţi cu spray-uri cu piper, bâte şi macete şi care încercau să patruleze la frontiera cu Polonia pentru a opri migranţi să intre pe teritoriul german.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..