Ardei iute - beneficii, proprietăți, contraindicații. Tipuri de ardei iute
Ardeii iuți nu adaugă doar aromă și iuțeală oricărui fel de mâncare, ci aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Acești ardei care îți ard gura, te fac să lăcrimezi și să transpiri, vin la pachet cu o mulțime de beneficii. Există chiar și studii care arată că cultivarea ardeilor iuți și a altor fructe și legume poate ajuta la combaterea emisiilor de carbon și la îmbunătățirea sănătății mentale și fizice. Iată tot ce trebuie să știi despre ardei iute.
De ce sunt ardeii iuți? Ce este capsaicina
Capsaicina este compusul chimic prezent în ardei și se găsește în uleiul din ardei sau din semințe. Acesta este motivul pentru care ardeii sunt iuți și pentru care simți acea senzație de arsură care persistă pe limbă.
Capsaicina are chiar și o utilizare medicală, fiind un ingredient-cheie în creme și plasturi care pot oferi alinare pentru durere. Acestea pot ajuta la calmarea durerilor musculare, întinderilor, migrenelor și artrite.
Ardei iuți - beneficii pentru sănătate
Ardeii provin din Mesoamerica, o regiune ce se întinde din Mexicul Central până în America Centrală și nordul Costa Ricăi. Popoarele din aceste regiuni foloseau ardeii iuți pentru scopuri culinare și medicinale de secole, iar acum există peste 50.000 de soiuri de ardei în lume.
Pot îmbunătăți sănătatea inimii - Consumul de ardei iuți sau mâncare picantă poate promova o inimă sănătoasă și poate preveni formarea cheagurilor de sânge. Ardeii iuți pot reduce efectele nocive ale lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL), cunoscut ca fiind colesterolul „rău” și combat inflamația, care este un factor în problemele cardiace.
Capsaicina poate preveni formarea cheagurilor de sânge deoarece elimină depozitele de lipide care îngustează arterele și ajută arterele și vasele de sânge să se curețe de cheaguri. Acest lucru va crea un flux sanguin mai bun.
Calmează durerile articulare și nervoase - Capsaicina din ardei poate calma durerea articulară. Dacă îți place mâncarea picantă, probabil știi că implică și un nivel de durere. Totuși, nu este nevoie să consumi ardei extrem de iuți pentru a scăpa de durerile articulare sau nervoase. Crema de capsaicină poate fi aplicată pe piele pentru a acționa ca un analgezic. Studiile arată că acest compus reduce cantitatea de substanță P, o substanță chimică care transmite mesajele de durere către creier.
Există și dovezi că capsaicina poate ameliora durerea după intervenții chirurgicale, cum ar fi mastectomia sau amputațiile, și poate chiar ameliora durerile cauzate de leziuni ale nervilor în picioare sau mâini din cauza diabetului, leziunilor de spate, zona zoster sau psoriazis.
Elimină migrenele - Ardeii iuți pot înțepa, dar vor elimina și migrenele enervante. Dacă experimentezi o migrenă și apoi consumi un ardei iute, corpul tău se va concentra pe durerea din gură sau din altă parte a corpului. Acest lucru va determina ca senzația de durere de migrenă să dispară! Într-un studiu prezentat la American Academy of Neurology Annual Meeting din Philadelphia, cercetătorii cred că capsaicina funcționează prin desensibilizarea nervului trigeminal și prin reducerea CGRP, neurotransmițătorul responsabil de durerea de migrenă. În esență, îți păcălești corpul să simtă durerea în altă parte, ceea ce înseamnă că scapi de durerea de cap.
Poate ajuta la pierderea în greutate - Consumul de ardei iuți poate crește metabolismul și poate reduce apetitul, astfel contribuind la pierderea în greutate. Capsaicina stimulează procesul termogenic, în care corpul transformă caloriile în căldură pentru a le folosi ca energie.
Când acest proces are loc, folosește energia și arde calorii suplimentare, așa că încearcă să adaugi ardei iuți în mâncărurile tale sau să mănânci din când în când ceva picant! Ardeii au puține calorii și sunt plini de nutrienți, deci obții multe beneficii pentru puține calorii.
Beneficii pentru tractul digestiv - Deși poate fi un subiect delicat, trebuie să știi că capsaicina din ardeii iuți acționează ca un anti-iritant. Ardeii iuți sunt bogați în antioxidanți și alte compuși care pot ameliora problemele digestive, precum ulcerele, durerile de stomac, crampele, gazele intestinale și chiar diareea. Ardeii reușesc asta pentru că stimulează sucurile gastrice și contracarează aciditatea din tractul digestiv.
Poate reduce riscul de cancer - Ardeii iuți pe care îi crești în grădină prezintă un potențial remediu pentru combaterea cancerului. Potrivit American Association for Cancer Research, capsaicina și antioxidanții din ardeii iuți pot distruge celulele canceroase din leucemie și cancerul de prostată. Capsaicina, acționând ca un antioxidant, protejează celulele de moleculele nocive care pot provoca cancer. Deși capsaicina poate declanșa o scădere a celulelor canceroase în leucemie și cancerul de prostată, aceasta poate lupta și împotriva cancerului de sân, pancreatic și vezical.
Poate îmbunătăți longevitatea - Există studii care sugerează că consumul de mâncare picantă sau utilizarea condimentelor obișnuite poate crește șansele unei persoane de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. Un studiu realizat de Academia Chineză de Științe Medicale arată că persoanele care consumă mâncare picantă o dată sau de două ori pe săptămână au cu 10% mai puține șanse de a muri prematur. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cei care mănâncă mâncare picantă de trei până la șapte ori pe săptămână sunt mai puțin predispuși la cancer, boli de inimă și afecțiuni respiratorii.
Curăță nasul înfundat și combate gripa, răceala și infecțiile fungice - Un nas înfundat sau alergiile sinusurilor pot fi frustrante, dar imaginează-ți un cap limpede și un nas desfundat după ce folosești un spray nazal sau mănânci câțiva ardei iuți pentru a reduce congestia! Ardeii ajută la întărirea sistemului imunitar deoarece sunt plini de antioxidanți, în special beta-caroten sau pro-vitamina A. Vitaminele A și C sunt esențiale pentru menținerea unui sistem sănătos și îți vor întări imunitatea împotriva infecțiilor și bolilor. Ardeii iuți pot fi folosiți pentru a trata sau preveni infecțiile fungice, sinuzita, răceala și gripa.
Ardei iuți - contraindicații
Mai multe țări au avertizat împotriva consumului excesiv de capsaicină. Capsaicinoidele pot induce o senzație dureroasă și inflamație prin activarea unui receptor al durerii numit TRPV.
Acest lucru poate provoca mai multe simptome. În mod specific, studiile pe oameni arată că ingerarea unor doze mari de capsaicinoide poate cauza arsuri la stomac, reflux, greață, diaree și dureri abdominale și toracice, afirmă BfR (Institutul Federal German de Evaluare a Riscului).
De asemenea, pot apărea simptome circulatorii precum transpirații reci, modificări ale tensiunii arteriale sau amețeli la doze mari, adaugă instituția. Totuși, nu există încă suficiente date pentru a stabili exact doza la care apar aceste efecte.
„Din cauza numeroșilor factori care influențează percepția individuală a iuțelii și durerii, precum și a datelor limitate disponibile privind relația dintre doză și efect pentru capsaicinoide, nu se pot face recomandări generale pentru consumatorii cu restricții de sănătate”, a declarat un purtător de cuvânt al BfR.
Cu toate acestea, pe baza datelor din studiile pe oameni, BfR estimează că o doză de 0,5 până la 1 mg sau mai mult de capsaicinoide poate duce la efecte ușoare neplăcute, cum ar fi senzația de căldură, presiune în partea superioară a abdomenului sau arsuri la stomac.
Ce se întâmplă dacă mănânci foarte iute
Pe termen scurt, capsaicina poate provoca iritație, disconfort și durere.
„La un nivel de consum în jur de 170 mg, pot apărea efecte adverse pronunțate. A fost raportat un caz de spitalizare a unui pacient după ingerarea a aproximativ 600 mg de capsaicinoide”, afirmă Institutul Federal German de Evaluare a Riscului.
Pacientul în cauză, în vârstă de 27 de ani, care participase la o competiție de mâncat ardei iute în Berlin, Germania, a consumat patru ardei iute Bhut Jolokia și o varietate de alte alimente picante.
Ardeiul Bhut Jolokia, sau „ghost pepper”, este estimat la aproximativ 1-1,2 milioane de unități Scoville (SHU) pe scara Scoville, folosită pentru a măsura iuțimea substanțelor, ceea ce îl face unul dintre cei mai iuți ardei din lume. (Pentru comparație, sosul roșu Tabasco măsoară aproximativ 2.500-5.000 SHU).
Cu toate acestea, la aproximativ două ore și jumătate după ce a mâncat alimentele picante, bărbatul a început să simtă dureri abdominale și o umflare severă a stomacului, iar mai târziu în acea seară s-a prezentat la departamentul de urgențe al Spitalului Helios Berlin-Buch. Medicii nu au găsit alte probleme și i-au administrat analgezice care i-au oferit o alinare temporară. La aproximativ 12 ore după consumarea ardeilor iuți, bărbatul a vomitat și a început să se simtă treptat mai bine.
Tipuri de ardei iute
Pepper X. Din august 2023, Guinness World Records a recunoscut Pepper X ca fiind cel mai iute ardei din lume, cu o medie de 2.693.000 unități Scoville (SHU). Valoarea Scoville a lui Pepper X a fost calculată de Universitatea Winthrop din Carolina de Sud, pe baza specimenelor din ultimii patru ani.
Unități Scoville: 2.693.000
Origine: SUA
Dragon's Breath Pepper. Nu au existat teste oficiale ale acestui ardei. Până când Guinness (sau orice alt laborator oficial) va confirma ratingul Scoville pentru acest ardei, totul este doar o speculație.
Unități Scoville: 2.480.000
Origine: Țara Galilor
Carolina Reaper. Carolina Reaper-ul lui Smokin’ Ed a deținut titlul oficial de cel mai iute ardei din lume timp de un deceniu, din august 2013 până în 2023. Acum, Ed Currie are un nou ardei în top, Pepper X.
Unități Scoville: 2.200.000
Origine: SUA
Trinidad Moruga Scorpion Pepper. Institutul de Ardei Iute al Universității New Mexico a identificat Trinidad Moruga Scorpion ca fiind cel mai iute ardei din lume în februarie 2012.
Unități Scoville: 2.000.000
Origine: Trinidad
7 Pot Brown Chocolate Pepper. Această variantă a ardeiului produce fructe de culoare maro, iar membrana internă este albă.
Unități Scoville: 1.853.396
Origine: Trinidad
7 Pot – Pod Douglah (Trinidad Douglah). Originar din Trinidad, se spune că un singur ardei poate condimenta șapte oale de mâncare. Douglah are o coajă maro închis/mov intens.
Unități Scoville: 1.853.396
Origine: Trinidad
7 Pot Primo. Ardeiul a fost creat de Troy Primeaux, un horticultor din Louisiana. El a început să încrucișeze semințele Naga Morich și Trinidad 7 Pot în jurul anului 2005.
Unități Scoville: 1.473.480
Origine: SUA
Trinidad Scorpion Butch T. Propagat de Butch Taylor de la Zydeco Hot Sauce, Trinidad Scorpion 'Butch T' a fost anterior clasat drept cel mai iute ardei din lume.
Unități Scoville: 1.463.700
Origine: Trinidad
Komodo Dragon Pepper. Cea mai recentă variantă pe baza soiurilor 7 pot, naga și jolokia este Komodo Dragon, crescut de cel mai mare producător de ardei iute din Marea Britanie, Salvatore Genovese.
Unități Scoville: 1.400.000
Origine: Marea Britanie
Naga Viper. Naga Viper a fost creat în Anglia de fermierul Gerald Fowler și a fost, pentru o scurtă perioadă, “Cel mai iute ardei din lume” în 2011, conform Guinness World Records.
Unități Scoville: 1.382.118
Origine: Marea Britanie
7 Pot Brain Strain. 7 Pot Brain Strain a fost dezvoltat prin selecție, pentru a produce o textură specifică ce amintește de suprafața creierului uman. Este considerat cel mai iute din soiul de ardei roșu 7 Pot.
Unități Scoville: 1.350.000
Origine: Trinidad
7 Pot Barrackpore. Această variantă provine din regiunea Barrackpore din Trinidad. Are o structură alungită, uneori similară cu Bhut Jolokia.
Unități Scoville: 1.300.000
Origine: Trinidad
Dorset Naga. Cu o aromă fructată distinctă, acest ardei este cu adevărat excepțional. Fructele se coc de la verde la roșu și pot fi recoltate în oricare dintre aceste stadii.
Unități Scoville: 1.221.000
Origine: Marea Britanie
7 Pot Jonah. 7 Pot Jonah este o plantă mai mare, cu fructe rotunde și mai mari, cu un gust mai fructat decât 7 Pot obișnuit.
Unități Scoville: 1.200.000
Origine: Trinidad
Infinity Chilli Pepper. Ardeiul Infinity Chilli a deținut recordul pentru cel mai iute ardei din lume timp de două săptămâni în 2011, înainte de a fi depășit de Naga Viper, scrie cayennediane.
Unități Scoville: 1.176.182
Origine: Marea Britanie
Merită menționat faptul că în 2022, cel mai iute ardei din lume a fost creat în România, la Buzău. Recordul a fost confirmat la un congres mondial de horticultură din Franța și este în continuare în curs de omologare. Acest ardei nu poate fi manevrat decât purtând echipament de protecție, pentru că elimină în aer un gaz puternic ce provoacă lăcrimare și strănut, iar dacă îl atingi cu mâna goală vei suferi de usturimi.
Acest ardei are 2,4 milioane de unități Scoville, adică foarte aproape de ardeii din topul de mai sus. Soiul cel mai iute de ardei din lume obținut la Buzău este în curs de omologare, însă procesul poate dura și doi ani.