Pâine albă sau pâine neagră? Aveți grijă la dietele bogate în fibre
În cazul adulților, dietele bogate în fibre reduc colesteroul rău, LDL colesterol. Vă pot ajuta, de asemenea, să reduceți greutatea.
Excesul ponderal este un factor de risc care contribuie la creșterea colesterolului rău.
Alimentele bogate în fibre sunt legumele, cerelele integrale, leguminoasele, fasolea, lintea, mazărea. Copiii însă nu au nevoie de prea multe fibre. Aflăm motivele la „Doctor de bine”.
Dr. Mihaela Bilic medic nutriționist: „Nutriționiștii recomandă un consum de 30-35 de grame de fibre zilnic. Din ce ne luăm aceste fibre? Din fructe și legume. În compoziția lor avem peste 90% apă, fibre, vitamine și minerale. Varianta de fructe uscate, fie că e vorba de prune sau caise, concentrează zahărul, dar și fibrele”.
Din ce alimente ne luăm fibrele
Cerealele, fie că e vorba de pâine sau de fulgi de ovăz, cantitatea de fibre crește.
În pâinea albă avem două până la patru grame de fibre. În momentul în care pâinea devine neagră, dintr-o dată ajungem la 7 grame și, dacă pâinea devine neagră necrescută, ajungem la 10 grame.
La capitolul cereale de mic de dejun avem fulgii de ovăz cu 10 grame. Fulgii de porumb ajung la cinci grame.
Dacă vreți și mai mutle fibre inlocuiți pâinea cu crackers. Aici avem 20 de grame de fibre pe 100 de grame de produs.
Există un risc dacă se consumă prea multe fibre? Ce se poate întâmpla?
Accelerează mult prea mult tranzitul intestinal. În cazul copiilor, acest lucru este un dezavantaj.
Când avem tranzit accelarat scade absorbția de minerale și vitamine. Pot apărea carențe. Din punct de vedere efect mecanic, fibrele insolubile din cereale sunt agresive la copiii care au un tub gastric încă nedezvoltat.
La întrebarea pâine albă sau pâine neagră pentru un copil, răspunsul este pâine albă. Ei se mișcă tot timpul și au nevoie de energia din pâine albă, de glucoză. În pâinea neagră, aportul prea mare de fibre poate duce la carențe de vitamine și minerale pentru un copil.