O persoana are nevoie de 30 de grame de fibre zilnic. Care sunt alimentele din care le puteti obtine
Aveti nevoie de 30 de grame de fibre zilnic. Se iau, ideal, din cereale, legume si fructe. Atentie mare, insa, la cele procesate industrial. Fibrele tari, scoase din matricea alimentara, au mai degraba efecte negative.
Fibrele insolubile din vegetale determina un tranzit intestinal rapid. Fibrele solubile in apa, care vin la pachet cu vegetalele, mentin colesterolul rau, LDL, la un nivel normal. Participa astfel la protectia cardio-vasculara. Nu hranesc, dar sunt active in eliminarea toxicelor din hrana.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Ingeram tot felul de substante chimice, ingeram alimente care au fost crescut cu insecticide, pesticide, alimente modificate genetic, animale modificate genetic."
Alimentele bogate in fibre insolubile includ cereale integrale, varza, sfecla, morcovi. Fasolea, mazarea si citricele, in schimb, contin fibre solubile. Intre 30 si 40 de grame este necesarul zilnic al unui adult. Acestea se iau din 500 de grame de vegetale diverse. O cantitate mai mare de legume, fructe si cereale va determina modificari in aparatul digestiv.
Spre exemplu, scaunele devin extrem de voluminoase. Se constituie astfel ca un agresor pentru mucoasa colonului. In al doilea rand, participa activ la deshidratare.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Fibrele absorb o parte din apa, numai ca noua ne mai trebuie sa recirculam o parte din apa, deci nu e bine nici sa o eliminam prea mult."
Cele mai multe efecte secundare, totusi, le au fibrele scoase din alimentele naturale. Medicii stiu ca exista o moda in curele de slabire: inlocuirea unei mese cu un baton. Comportamentul este periculos.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Nu e bine nici sa exageram cu consumul de suplimente de fibre, pentru ca multe din aceste contin fibre care nu sunt solubile in apa."
Elimina vitaminele A, D si E obtinute din hrana. Toate, antioxidanti extrem de puternici, vitali pentru organism. O alta moda a sezoanelor reci in special este consumul de fibre vegetale in diverse combinatii care au, in plus, efecte antibiotice si antivirale.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Exista o moda acum, ne crestem imunitatea prin consumul diverselor plante care au rol antibiotic. Pai rolul antibiotic se manifesta asupra microbilor pe care ii ingeram, dar si e cei cu care convietuim si atunci ne auto-distrugem prin consumul acestora// inclusiv flora microbiana intestinala."
Daca apelati la aceste produse in special in dietele pentru reducerea ponderala, cereti sfat medical in prealabil.