Struguri - beneficii și contraindicații pentru sănătate. Sunt sau nu recomandați în dieta unui pacient cu diabet

struguri
Shutterstock

Strugurii nu sunt doar delicioși, ci vin la pachet cu o mulțime de avantaje pentu sănătate.

Beneficiile potențiale pentru sănătate ale strugurilor includ îmbunătățirea sănătății inimii, gestionarea tensiunii arteriale, protejarea ochilor și prevenirea unor afecțiuni precum cancerul și constipația.

Strugurii pot fi de mai multe feluri - negri, albi și roz. Cele mai populare produse din struguri, pe care de obicei le găsești în cămara oricărei gospodine, includ gem de struguri, suc de struguri, compot de struguri, stafide, must și vin.

La nivel mondial, oamenii produc aproximativ 75 de milioane de tone de struguri în fiecare an, jumătate din această cantitate fiind folosită pentru producerea vinului. 

Recoltarea lor începe de obicei la sfârșitul verii și continuă până în toamnă, în funcție de soi și de regiune. În România, culesul strugurilor are loc în general în lunile septembrie și octombrie, când fructele ajung la maturitate optimă pentru consum sau vinificare. Toamna este sezonul în care strugurii sunt cel mai aromați și bogați în nutrienți, ceea ce îi face ideali pentru diverse preparate, inclusiv pentru compoturi, must și vin.

Citește și
dulceata de struguri
Dulceață de struguri - rețete delicioase pe care să le faci toamna asta
A murit omul de afaceri Sever Mureșan. Ce decizie a luat familia înainte de decesul fostului milionar

 

Beneficiile consumului de struguri

Nutrienții din struguri pot ajuta la protejarea împotriva cancerului, problemelor oculare, bolilor cardiovasculare și altor afecțiuni de sănătate.

Resveratrolul este un nutrient esențial din struguri care poate oferi beneficii pentru sănătate. Strugurii sunt o sursă bună de fibre, potasiu și o gamă variată de vitamine și minerale. Strugurii sunt potriviți pentru persoanele cu diabet, atâta timp cât sunt incluși în planul alimentar.

O recenzie din 2021 subliniază că oamenii consumă și folosesc struguri de cel puțin 6.000 de ani. De-a lungul istoriei, s-a crezut că strugurii au proprietăți vindecătoare. Cercetările asociază o dietă bogată în fructe și legume cu un risc mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni, cum ar fi:

• bolile de inimă

• diabetul

• cancerul

• obezitatea

La fel ca alte fructe și legume, strugurii sunt o sursă bună de fibre și apă. Ei conțin antioxidanți și alte compuși bioactivi care pot aduce beneficii pentru sănătate, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma unele dintre aceste beneficii.

Încetinirea sau prevenirea cancerului - Strugurii conțin polifenoli, care se găsesc în principal în coaja și sâmburii strugurilor. Un articol din 2022 sugerează că proantocianidinele, un tip de polifenol, pot proteja împotriva următoarelor tipuri de cancer:

• cancerul de ficat

• cancerul de vezică

• cancerul de prostată

• cancerul de col uterin

Resveratrolul este un alt tip de polifenol, găsit în principal în coaja strugurilor roșii. Potrivit unei recenzii din 2023, resveratrolul poate bloca toate etapele formării cancerului, printre alte beneficii.

Resveratrolul este prezent și în vinul roșu. Unele cercetări din recenzia din 2023 sugerează că vinul roșu poate avea beneficii, cum ar fi reducerea riscului de cancer colorectal. Totuși, sunt necesare mai multe studii, în special cele care implică oameni, pentru a explora acest aspect.

Conform unei recenzii sistematice din 2023, consumul moderat de vin roșu poate avea un efect benefic asupra anumitor tipuri de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin și cancerul de sân. Totuși, autorii recenziei subliniază că un consum mai ridicat de vin roșu poate provoca efecte adverse.

Consumul moderat este descris ca fiind până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.

Protejarea sănătății inimii - Cercetările sugerează că compușii bioactivi din struguri pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare. O recenzie sistematică și meta-analiză din 2021 conchide că suplimentarea dietei cu extract din sâmburi de struguri poate aduce beneficii persoanelor care sunt expuse riscului de boli cardiovasculare, deoarece poate reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Un mic studiu controlat randomizat din 2020 a investigat efectele extractului din sâmburi de struguri asupra sănătății inimii la bărbați obezi. Rezultatele au sugerat că extractul din sâmburi de struguri ar putea reduce semnificativ debitul cardiac la aceștia.

Polifenolii din struguri, cum ar fi quercetina și resveratrolul, au proprietăți antioxidante, care ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc.

Uleiul din sâmburi de struguri conține și acid linoleic, care, conform cercetărilor, sprijină sănătatea inimii în modelele animale.

Strugurii conțin potasiu, care poate contribui la sănătatea inimii ajutând la gestionarea tensiunii arteriale și contracarând efectele sodiului. Persoanele interesate pot consulta un profesionist în sănătate pentru a se asigura că primesc suficient potasiu.

Gestionarea tensiunii arteriale - Creșterea aportului de potasiu poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Cantitatea de potasiu din struguri variază în funcție de tip și formă:

• Strugurii albi fără sâmburi conțin aproximativ 218 miligrame de potasiu la 100 grame.

• Strugurii negri fără sâmburi au aproximativ 229 miligrame de potasiu la 100 grame.

• Sucul de struguri negri concentrat conține aproximativ 50 miligrame de potasiu la 100 grame.

• Sucul de struguri albi concentrat are aproximativ 49 miligrame de potasiu la 100 grame.

Deși unele cercetări sugerează că strugurii și produsele din struguri pot avea un efect de scădere a tensiunii arteriale, sunt necesare mai multe studii pentru a investiga amploarea acestui efect.

Ameliorarea constipației - Strugurii conțin apă și fibre, care ajută la hidratare și la menținerea mișcărilor intestinale regulate, reducând riscul de constipație. Cercetările sugerează că aportul total de fructe poate influența simptomele constipației funcționale prin afectarea:

• consistenței scaunului

• microbiotei intestinale

• frecvenței scaunului

Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare specifice pentru struguri și constipație.

Ameliorarea dermatitei atopice - Un studiu din 2022 efectuat pe șoareci sugerează că antioxidanții din struguri pot aduce beneficii anumitor afecțiuni ale pielii, inclusiv dermatitei atopice. Acest lucru se poate datora efectelor antiinflamatorii ale polifenolilor din struguri. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga acest aspect, în special pe modele umane.

Diabetul - Cercetările din 2022 sugerează că un aport mai mare de fructe proaspete poate avea beneficii de protecție împotriva diabetului de tip 2 la persoanele cu toleranță normală la glucoză. Cu toate acestea, acest beneficiu nu a fost observat la persoanele cu prediabet. O meta-analiză din 2023 a descoperit, de asemenea, că un aport mai mare de fructe a redus concentrația glucozei în sânge la persoanele cu diabet.

Strugurii sunt o modalitate bună de a satisface pofta de dulce fără a consuma zahăr adăugat pentru persoanele cu diabet, cât timp acestea își contorizează carbohidrații în planul lor alimentar.

Retinopatia diabetică - Retinopatia diabetică este o complicație comună a diabetului, care poate deteriora vederea și poate cauza orbirea.

O recenzie narativă din 2021 subliniază cercetările care sugerează că resveratrolul poate ajuta la oprirea sau încetinirea progresiei retinopatiei diabetice în modelele animale.

Anumiți polifenoli din extractul din sâmburi de struguri pot contribui, de asemenea, la ameliorarea severității retinopatiei diabetice.

Protejarea sănătății ochilor - O recenzie din 2022 sugerează că resveratrolul are proprietăți antiinflamatorii și neuroprotectoare care pot aduce beneficii țesuturilor oculare. Unele afecțiuni oculare pe care le poate proteja includ:

• glaucomul

• degenerescența maculară legată de vârstă

• cataracta

• uveita

• tumorile oculare

• sindromul ochiului uscat

• miopia

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga amploarea acestor beneficii în multe dintre aceste afecțiuni, în special în cercetările care implică modele umane, scrie medicalnewstoday.

Tratarea acneei - Un studiu din 2021 sugerează că resveratrolul poate avea un rol benefic în tratamentul acneei datorită efectelor sale sebosupresive și antiinflamatorii. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga aceste beneficii potențiale.

Când să mănânci struguri

Există o selecție variată de struguri de consumat, cu multe beneficii pentru sănătate, disponibili în culori precum verde, alb, roz și roșu. Este important să alegi strugurii în forma lor naturală, așa că, în loc să bei suc de struguri sau să consumi stafide, strugurii proaspeți sunt cei de la care vei obține cei mai mulți nutrienți.

O porție potrivită de struguri pentru un adult este de aproximativ o cană pe zi. În afară de a-i mânca direct, poți să îi adaugi în smoothie-uri și salate. De asemenea, poți încerca să îngheți strugurii și alte fructe împreună cu lapte proaspăt și frișcă pentru un desert dulce și delicios.

Cât despre momentul potrivit de a mânca struguri, acesta nu există. Totuși, oamenii de știință au anunțat o nouă descoperire despre struguri, ca fiind un aliment bun pentru somn. Conținutul ridicat de melatonină din struguri este răspunsul semnificativ la întrebarea dacă ar trebui să consumi struguri înainte de a merge la culcare. Așadar, poți să îi mănânci după cină sau înainte de somn. Fiind bogați în nutrienți și vitamin și putând ajuta la promovarea unui somn mai bun, strugurii sunt o gustare de seară perfectă.

Strugurii, incluși în dieta persoanelor cu diabet

Dacă ai diabet, este probabil să fi primit sfaturi despre ce ar trebui și ce nu ar trebui să mănânci. Familia, prietenii și chiar profesioniștii din domeniul sănătății ți-ar fi putut spune că strugurii sunt interziși din cauza capacității lor de a crește nivelul zahărului din sânge. Totuși, realitatea este că fructele – inclusiv strugurii – pot (și ar trebui) să facă parte dintr-un plan alimentar sănătos și prietenos cu diabetul.

Strugurii sunt un fruct convenabil, delicios și nutritiv. Sunt hidratanți, nu conțin grăsimi saturate și sunt plini de antioxidanți de origine vegetală, potasiu și vitamina K. O porție de struguri conține aproximativ 23 de grame de carbohidrați și aproximativ 1 gram de fibre. În plus, oferă aproximativ 5% din necesarul zilnic de potasiu, un electrolit important pentru reglarea tensiunii arteriale și controlul mușchilor.

De asemenea, strugurii sunt o sursă bună de vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi, importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Ca diabetic, poți consuma struguri, însă nu în exces. Dacă ai o dietă în care îți controlezi carbohidrații, poți alege strugurii pentru o gustare în fiecare zi.

Tipuri de vin 

Vin roșu - Este obținut din struguri negri (cu coajă închisă la culoare) și fermentat împreună cu pielițele pentru a extrage culoarea și taninii. Se caracterizează prin arome bogate, fructate și tanini pronunțați.

Vin alb - Se obține din struguri albi sau din struguri negri, dar fără coji, fermentat doar cu pulpa strugurilor. Are arome proaspete, adesea florale sau fructate, cu aciditate mai ridicată decât vinul roșu.

Vin rose - Un vin cu nuanțe de roz, obținut printr-o fermentare scurtă a strugurilor negri cu coajă sau prin amestecarea vinului alb cu cel roșu. Este ușor și proaspăt, cu arome delicate de fructe.

Cum se clasifică vinurile

Vinurile pot fi clasificate după:

Tip: roșu, alb, rose.

Gust: sec, demisec, demidulce, dulce.

Metodă de producție: liniștit (fără bule), spumant, fortificat.

Regiune de proveniență: Bordeaux, Champagne, etc.

Soi de struguri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling, etc.

Vinul pelin - Este un vin aromatizat cu pelin (Artemisia absinthium) și alte plante aromatice. Are un gust amărui distinct și este consumat mai ales în anumite regiuni din România.

Vin Merlot - Un vin roșu obținut din soiul de struguri Merlot, cunoscut pentru textura sa catifelată, taninii moi și aromele de fructe roșii, cum ar fi cireșe și prune.

Vin Cabernet Sauvignon - Un vin roșu robust, cunoscut pentru structura sa puternică, taninii pronunțați și aromele intense de coacăze negre, piper și cedru. Este unul dintre cele mai apreciate soiuri de vin roșu la nivel mondial.

Vin Sauvignon Blanc -Un vin alb sec, recunoscut pentru aciditatea sa vibrantă și aromele de citrice, mere verzi, iarbă proaspăt tăiată și ardei verde. Este ideal pentru zilele calde de vară.

Vin Riesling - Un vin alb aromatic, cu arome de flori, citrice și uneori note minerale. Poate fi produs în stiluri de la sec la dulce și este foarte popular în Germania și Alsacia.

Vin natural vs contrafăcut - Vinul natural este obținut fără adaosuri chimice și cu intervenție minimă, folosind doar struguri și drojdii naturale. Vinul contrafăcut poate conține arome artificiale, îndulcitori sau alte substanțe pentru a imita anumite caracteristici.

Vin fiert - Este o băutură caldă, tradițională de iarnă, preparată prin încălzirea vinului (de obicei roșu) cu zahăr și condimente (scorțișoară, cuișoare, anason). Este popular în piețele de Crăciun și la evenimentele festive din sezonul rece.

Vin Muscat Ottonel - Un vin alb dulce sau demidulce, cu arome intense de muscat, flori și fructe tropicale. Este un vin aromat, perfect pentru deserturi.

Ice Wine (Vin de gheață) - Un vin dulce obținut din struguri culeși și presați când sunt înghețați, rezultând o concentrație ridicată de zaharuri și arome intense. Este produs în principal în Canada și Germania și este considerat o delicatesă rară.

Articol recomandat de sport.ro
Trauma căpitanului adversarei de joi a FCSB-ului: a supraviețuit accidentului care i-a ucis doi colegi și a mutilat altul
Trauma căpitanului adversarei de joi a FCSB-ului: a supraviețuit accidentului care i-a ucis doi colegi și a mutilat altul
Citește și...
Compot de struguri – cele mai bune rețete de pregătit pentru iarnă. Cum se face compotul fără zahăr
Compot de struguri – cele mai bune rețete de pregătit pentru iarnă. Cum se face compotul fără zahăr

Strugurii sunt fructe delicioase și sănătoase care nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră.

Dulceață de struguri - rețete delicioase pe care să le faci toamna asta
Dulceață de struguri - rețete delicioase pe care să le faci toamna asta

Dulceața de struguri nu lipsește din cămara unei gospodine. Toamna aduce cu sine o abundență de struguri, iar transformarea acestora în dulceață este o modalitate excelentă de a te bucura de un desert aromat tot anul.

Job-ul din România plătit cu 250 de lei pe zi. Oamenii vin din toată țara
Job-ul din România plătit cu 250 de lei pe zi. Oamenii vin din toată țara

Job-ul momentului în România este cel de culegători de struguri, zilierii putând câștiga și 250 de lei pe zi.

Nepalezii ne culeg și strugurii mai nou. Criza forței de muncă a ajuns și la podgoriile românești. Cât câștigă un muncitor
Nepalezii ne culeg și strugurii mai nou. Criza forței de muncă a ajuns și la podgoriile românești. Cât câștigă un muncitor

E vremea culesului de struguri, iar în lipsa zilierilor români producătorii au început să angajeze muncitori din Nepal.

Diferența dintre must și vin. Cum se obțin cele două băuturi din struguri
Diferența dintre must și vin. Cum se obțin cele două băuturi din struguri

Te-ai întrebat vreodată care e diferența între must și vin? Ambele sunt băuturi delicioase, dar ele sunt fundamental diferite. Între must și vin există o diferență majoră.  

Recomandări
Desfășurare de forțe în Constanța. Traficanții care au introdus în țară tone de cocaină au fost arestați
Desfășurare de forțe în Constanța. Traficanții care au introdus în țară tone de cocaină au fost arestați

Desfășurare de forțe la malul mării. Doi indivizi suspectați de trafic internațional de droguri de mare risc au fost arestați preventiv, după ce polițiștii au descoperit o cantitate impresionantă de cocaină în Portul Constanța.

Casa Verde 2024. Începe procesul de înscriere pentru Casa Verde Fotovoltaice. Calendarul și ghid pentru cei interesați
Casa Verde 2024. Începe procesul de înscriere pentru Casa Verde Fotovoltaice. Calendarul și ghid pentru cei interesați

Programul Casa Verde 2024 pentru persoanele fizice va începe vineri, 27 septembrie. Au mai rămas doar câteva zile până la startul înscrierilor pentru programul Casa Verde finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu.  

PIB a crescut de 2,5 ori din 2008 până azi dar numărul salariaților e la fel. Câți români duc, de fapt, în spate economia
PIB a crescut de 2,5 ori din 2008 până azi dar numărul salariaților e la fel. Câți români duc, de fapt, în spate economia

De la un PIB de circa 139 de miliarde de euro în 2008 (înainte de recesiunea severă din 2009 - an electoral) România a ajuns la unul de peste 350 de miliarde de euro. Din păcate creșterea fulminantă nu s-a tradus în noi locuri de muncă.