Retrospectiva 2009: Cele mai importante evenimente interne

×
Codul embed a fost copiat

2009 n-a fost un an deloc bun pentru romani, care au avut de infruntat pandemii, crize economice ori politice si au fost nevoiti sa se resemneze cu moartea unor mari personalitati.

 

De asemenea, bugetarii ori absolventi unor forme de invatamant neautorizate au trecut sau inca mai trec prin clipe grele. Putinele bucurii au insemnat un succes la Curtea Europeana de Justitie de la Haga, concertul Madonnei din Capitala si performantele Unirii Urziceni in Europa.

Obisnuiti sa pierdem teritorii, nu sa le (re)castigam, vestea primita de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, la inceputul lunii februarie, cand abia incepeam sa simtim coltii crizei economice, ne-a produs probabil cea mai mare bucurie pe care am trait-o ca romani, in anul care aproape s-a sfarsit.

Dupa 42 de ani de asteptare, tara noastra a primit o reparatie istorica in ceea ce priveste Platoul Continental, suprafata de 12.000 de kilometri patrati, revendicata si de Ucraina.

Citește și
Plants vs Zombies
Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Magistratii de la Haga au acordat 79,3% din zona disputata, in care se estimeaza ca ar exista aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 12 milioane de tone de petrol. Mai exact, echivalentul consumului de gaz in Romania pe mai mult de 4 ani, iar de petrol pe 1 an. Decizia a venit intr-un moment cum nu se putea mai bun, exact in perioada in care intreaga Europa se resimtea, dupa ce rusii se jucasera de-a Dumnezeu, in ceea ce priveste gazele.

19 martie 2009. Este data cand s-a sfarsit o epoca in muzica populara, odata cu disparitia maestrului Ion Dolanescu. Interpretul a incetat din viata, la varsta de 65 de ani, in urma unui stop cardio-respirator. De-a lungul unei cariere impresionante, Dolanescu a inregistrat peste 50 de albume si a primit Discul de Aur pentru intreaga activitate.

Cu doar doua saptamani inainte de trecerea in nefiinta, Ion Dolanescu a aparut la emisiunea Happy Hour, alaturi de fiul sau Ionut si mama de 96 de ani. Maestrul marturisea atunci ca cea mai draga iubire a lui este nepotul de cateva luni.
Cateva mii de persoane l-au condus pe ultimul drum pe artistul Ion Dolanescu, care a fost inmormantat pe Aleea Artistilor de la Cimitirul Bellu din Capitala.

Tot anul acesta a parasit scena vietii un alt artist urias. La 75 de ani, Gheorghe Dinica a plecat dintre noi, din cauza unei infectii la plamani, care s-a extins in tot organismul. Maestrul si-a petrecut ultimele 20 de zile pe un pat de la sectia Reanimare a Spitalului de Urgenta din Capitala.

La Teatrul National Bucuresti a fost ultima reprezentatie. Cea mai trista si dureroasa. S-a stat la coada pana in strada, s-au adus flori si dupa haine ai fi zis ca lumea se pregateste de piesa. A fost cu adevarat una a vietii si a mortii in care au jucat laolalta actori si spectatori, aducand astfel un omogiu unui prieten pretios.

Cel mai mare dintre actorii nostri de film si un titan al teatrului, Gheorghe Dinica isi doarme acum somnul de veci in cimitirul Bellu, pe Aleea Artistilor, langa mormantul Mariei Tanase.

Gigi Becali, arestat! S-a intamplat pe 2 aprilie, insa multi au crezut ca este vorba de o pacaleala intarziata. Ei bine, nu. Gigi Becali – miliardar, patron al celui mai prestigios club de fotbal din Romania si presedinte de partid – a ajuns dupa gratii, fiind acuzat de sechestrarea hotilor care i-ar fi furat masina. Dupa nenumarate recursuri si cereri de eliberare, Becali a iesit fericit pe poarta Directiei Cercetari Penale, chiar in Vinerea Mare.

Inca dinainte ca judecatorii sa-i acorde miliardarului din Pipera eliberarea sub control judiciar, Gigi Becali a primit din partea vechiului inamic Corneliu Vadim Tudor propunerea de a candida pe listele PRM la alegerile europarlamentare. Sensibilizati de “patimile” indurate de Becali, alegatorii l-au trimis sa-i reprezinte la Bruxelles, cu voie de la magistrati, care i-au ridicat interdictia de a parasi Capitala si judetul Ilfov.

Vestile bune pentru Gigi Becali s-au oprit la jumatatea lunii octombrie, cand judecatorii au decis sa-l trimita in judecata, pentru lipsire de libertate in mod ilegal. Patronul Stelei va ajunge in fata Instantei Supreme, singura institutie competenta sa-l judece, avand in vedere calitatea sa de membru al Parlamentului European.

Inainte sa uimeasca intreaga Europa fotbalistica, Unirea Urziceni, echipa antrenata de Dan Petrescu, i-a uimit pe microbistii autohtoni in momentul in care a devenit campioana Ligii I. Formatia dintr-un orasel de provincie, bantuit de saracie si cu oameni plini de nevoi, a depasit nume ca Dinamo, Steaua ori CFR Cluj si a luat marele premiu: calificarea directa in grupele Champions League.

Evolutia in prestigioasa competitie n-a inceput stralucit, insa oamenii lui Petrescu au reusit apoi victorii impotriva unor formatii uriaseGlasgow Rangers si FC Sevilla, visand la un moment dat la optimile Champions League. Din pacate, totul s-a prabusit in cel mai romanesc mod posibil: in minutul 11 al meciului decisiv, contra nemtilor de la Stuttgart, scorul era deja 3-0 pentru adversarii Unirii. S-a terminat 3-1, iar echipa din Urziceni a trebuit sa se consoleze cu Europa League. Tragerea la sorti n-a fost deloc norocoasa, adversari urmand sa le fie englezii de la Liverpool.

Continuarea "miracoului Unirea Urziceni" este serios pusa sub semnul intrebarii, mai ales ca Dan Petrescu si-a reziliat contractul, la doar o zi dupa Craciun.

Un scandal fara precedent in educatia din Romania a izbucnit la mijlocul lunii iulie. Totul dupa ce Universitatea Spiru Haret s-a extins cu forme de invatamant la distanta, in toata tara si in strainatate, fara nicio aprobare. Drept urmare, zeci de mii de absolventi ai facultatilor neacreditate au intrat in panica, la gandul ca au facut degeaba facultati neacreditate.

Ministerul Educatiei a transat situatia studentilor in cauza, anuntand ca acestia vor fi nevoiti sa mai dea un examen de selectie, iar apoi o noua licenta, la o universitate acreditata. Ulterior, Ecaterina Andronescu, ministrul de resort de atunci s-a razgandint, motivand ca “absolventii sunt absolventi”. Singurii care vor trebui sa repete examenul de licenta sunt absolventii de la Drept, care au terminat facultatea in trei ani, desi legea prevede obligatoriu patru.

Ulterior, Guvernul a desfiintat formele de invatamant ale distanta ale “Spiru Haret. Decizia a ramas neschimbata, chiar daca reprezentantii universitatii au contestat-o in justitie.

In dupa-amiaza zilei de 14 august a acestui an, 13 oameni nevinovati isi pierdeau viata in comuna Scanteia, judetul Iasi, intr-unul dintre cele mai grave accidente petrecute vreodata in Romania. Microbuzul in care se aflau a fost spulberat de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferata, dupa ce soferul a ignorat semnalele acustice si luminoase.

accident tren microbuz
La volan se afla un tanar de 26 de ani, amendat de politisti de sapte ori in 2008, pentru viteza excesiva, neatentie la volan si incalcarea unor reguli de circulatie. A murit la trei zile distanta de la impactul devastator.

Societatea careia apartinea microbuzul nu avea licenta sa transporte persoane si fusese amendata de Autoritatea Rutiera Romana cu 15.000 de lei, cu doar o saptamana inainte de tragedie.

Cutremurator este ca mai toate femeile din microbuzul mortii mergeau la posta pentru a ridica alocatiile copiilor. Doar trei pasageri au supravietuit, iar marturiile lor sunt impresionante. Alaturi de rudele celor decedati, ei cer despagubiri de 1,5 milioane de euro.

La doar cateva zile distanta, inspectorii rutieri, porniti in toata tara pe urma microbuzelor, au dat amenzi record pentru nereguli identice cu cele de la Scanteia. Dovada ca multi n-au invatat nimic din carnagiul de pe calea ferata.

Prin ianuarie, era doar un zvon. O luna mai tarziu a venit anuntul oficial. Iar pe 26 august s-a intamplat! Este vorba despre concertul Madonnei la Bucuresti. Anuntul facut inainte de managerul vedetei - “Nu va pregatiti pentru un concert, ci pentru ceva ce nu ati mai vazut! Nu e un spectacol, e o piesa de teatru!” – nu prea s-a regasit si in reactiile celor care au asistat la evenimentul muzical al anului in Romania.

Si asa nemultumiti de imbulzeala creata in Parcul Izvor si cozile la bauturi ori toalete, multi dintre spectatori s-au plans ca n-au vazut mare lucru, desi au platit sume importante pentru biletele la concert. La final, publicul a renzatia unui dus rece: Madonna n-a lasat loc pentru bis-uri, insa nici fanii n-au aclamat-o la scena deschisa.

Forma fizica a Madonnei, costumele, dansurile, coregrafiile spectaculoase, efectele sonore ori vizuale figureaza insa la capitolul plusuri, in ceea ce priveste show-ul divei.
Publicul a apreciat omagiul adus de Madonna bunului sau prieten, Michael Jackson, insa n-a acceptat sa fie “urecheat” de cantareata, atunci cand aceasta a ridicat problema discriminarii romilor in tara noastra.

In toamna, cand se implineau 20 de ani de la uciderea Mihaelei Runceanu, barbatul condamnat pentru crima care a zguduit intreaga tara s-a hotarat sa vorbeasca. Eliberat dupa 17 ani de inchisoare, Daniel Cosmin Stefanescu si-a spus versiunea despre ce s-a intamplat in noaptea de 1 noiembrie 1989, cand cantareata de 34 de ani a fost omorata cu cruzime.

Acesta a pomenit des numele Marianei Sambeteanu, care locuia cu artista si era un fel de om bun la toate. In seara crimei, cele doua s-au certat, iar motivul ramane inca un mister. Cert este ca Mariana Sambeteanu a lipsit de acasa cateva ore, exact acele ore care s-au dovedit fatale pentru Mihaela Runceanu.

2009 a fost un cosmar instalat treptat pentru bugetari, care nu doar ca nu au primit majorarile promise, ci au ramas fara sporuri si prime, iar pe finalul anului au fost trimisi in concediu in fortat – patru zile in noiembrie si alte patru in decembrie. Practica ar putea continua si in 2010, cand vor ramane fara serviciu aproximativ 8.000 de angajati la stat. Nici legea salarizarii unice nu i-a multumit pe bugetari, care au protestat in strada in luna septembrie.

Angajatii de la metrou – o categorie mai aparte de bugetari – au pus-o si ei de un protest in luna noiembrie, insa fara succes, in ciuda unor precedente incurajatoare. Astfel, desi castigul mediu in subteran este de 2.500 de lei, salariatii Metrorex au intrat in greva in luna noiembrie, nemultumiti ca nu li se maresc lefurile.

Dupa cateva zile in care au paralizat traficul in Capitala si i-au adus pe bucuresteni in pragul disperarii, lucratorii de la metrou si-au reluat activitatea, fortati de decizia magistratilor, care au stabilit ca greva este ilegala.

Pe 20 noiembrie 2009, in tara noastra se inregistra primul deces provocat de virusul AH1N1. Victima, un barbat de 43 de ani, obez, diabetic si hipertensiv, locuia in Siret, o localitate suceveana de langa granita cu Ucraina. Pana in prezent, numarul deceselor cauzate de gripa noua a ajuns la 42.

De parca nu ne era mai mult decat suficienta criza economica, in 2009 am fost nevoiti sa suportam si efectele unei crize politice. PSD a iesit de la guvernare, deranjat ca trimisul partidului in fruntea Ministerului de Interne, Dan Nica, a fost remaniat de premierul Emil Boc, dupa ce a afirmat, fara sa prezinte si dovezi, ca PDL intentioneaza sa fraudeze alegerile prezidentiale.

Guvernul compus doar din ministri PDL a picat, dupa o motiune de cenzura depusa de PNL si sustinuta de parlamentarii PSD, astfel ca presedintele Traian Basescu a fost nevoit sa numeasca un alt prim-ministru, in locul lui Emil Boc. Seful statului l-a ignorat in doua randuri pe preferatul majoritatii parlamentare de atunci, Klaus Johannis, desemandu-i pe Lucian Croitoru, respectiv Liviu Negoita. Primul n-a primit votul de investire, iar cel de-al doilea nici macar n-a mai ajuns in fata Parlamentului.

In turul al doilea al alegerilor prezidentiale au ajuns, previzibil, Traian Basescu si Mircea Geoana. Desi candidatul PSD a fost sprijinit direct de liberalul Crin Antonescu, clasat pe locul al treilea in primul tur de scrutin, si indirect de aparitia unor imagini in care Traian Basescu pare ca loveste un copil, actualul sef al statului a castigat la mustata un nou mandat in fruntea tarii.

La randul lui, Basescu l-a desemnat pentru un nou mandat de premier pe Emil Boc, care s-a prezentat in fata Parlamentului cu un Guvern PDL-UDMR-minoritati-independenti. Noul Cabinet Boc a primit votul de investire, cu doua zile inainte de Craciun.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Albumele anului 2009. Un top 10 cu drogati, vampiri si dive decazute
Albumele anului 2009. Un top 10 cu drogati, vampiri si dive decazute

Nu garanteaza nimeni calitatea continutului. Pur si simplu, potrivit billboard.com, avem mai jos cele mai bine vandute albume din 2009. Unele sunt apreciate si de critici. Altele… consumate de public si atat.

Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009
Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009

Peste 1.500 de jocuri video sunt lansate in fiecare an. Nici greu incercatul 2009, marcat aproape de la un capat la altul de criza economica, n-a facut exceptie. Drept urmare, gamerii au primit cadouri luna de luna, nu doar in decembrie.

Top 10: cele mai bune fotografii din 2009
Top 10: cele mai bune fotografii din 2009

Iata cum arata un top zece al celor mai impresionante imagini surprinse de aparatele foto pe parcursul acestui an, in viziunea revistei Time.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.