Albumele anului 2009. Un top 10 cu drogati, vampiri si dive decazute

The Fame - Lady Gaga

Nu garanteaza nimeni calitatea continutului. Pur si simplu, potrivit billboard.com, avem mai jos cele mai bine vandute albume din 2009. Unele sunt apreciate si de critici. Altele… consumate de public si atat.

Cantecele vorbesc despre vampiri, dependenti de droguri, persoane depresive, despre fete cuminti, despre baieti rai care se iau de fetele cuminti si asa mai departe. Pentru toate gusturile.

1. TWILIGHT SOUNDTRACK

Prima data au fost cartile. Apoi, saga de pe marile ecrane a venit insotita de o coloana sonora impresionanta. Fanii au facut coada sa cumpere CD-ul cu muzica din "Twilight"/"Amurg". Acesta include melodii de la Muse - formatia preferata a scriitoarei Stephenie Meyer - Linkin Park, MuteMath si The Black Ghosts. Totusi, am risca sa pariem pe urmatoarele lucruri: fanii sunt, in mare parte, fane si au luat discul in special pentru piesa semnata de actorul Robert Pattinson, cel care-l joaca pe vampirul iubaret si profund, Edward Cullen: "Never Think". Per total, un album rock agresiv, incisiv si numai bun pentru a defini lumea in care se petrece actiunea.

2. ONLY BY THE NIGHT - Kings of Leon

Citește și
U2
TOP 10 cele mai bune piese si albume din 2009
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Daca "Because of the Times" i-a scos pe cei de la Kings of Leon din garaj si i-a teleportat direct pe scena mainstream, "Only by the Night" ii incoroneaza ca "regi" ai noului val rock. Cu acest nou album, americanii reusesc sa atraga si alti fani decat cei care nu ar fi vrut ca ei sa-si… rada vreodata barbile sau sa adopte si alte stiluri decat rock-ul anilor ’70. Iar daca albumele anterioare ale formatiei s-au concentrat in special pe femei, alcool si alte teme hedonistice, "Only by the Night" are, pe alocuri, tente pop, dar si influente ce merg de la Led Zeppelin pana la U2.

3. FEARLESS - Taylor Swift

In acest al doilea album Taylor Swift, cea pe care Kanye West a umilit-o pe scena la MTV VMA’s lasa intr-un colt haina adolescentei si se inscrie pe un parcurs care aminteste - chiar foarte mult - de Faith Hill si Shania Twain. Taylor are de partea sa criticile pozitive si o modestie rar intalnita in showbiz-ul contemporan. Discursul muzical este sensibil, iar tanara se comporta ca o sora mai mare, nu ca o diva… Ca multe albume pop/country ale anilor 2000 si in acest caz domina pop-ul. Un pic cam matura pentru varsta ei - are numai 20 de ani - Taylor reuseste sa fie umila chiar si atunci cand nu interpreteaza deja clasicele balade care au consacrat-o.

4. THE FAME - Lady Gaga

Este la fel de plin de forta si nonconformist ca si cantareata care il semneaza. Poate tocmai de aceea a prins atat de bine la public. Dand pe-afara de piese dance cu greutate si beat-uri electro care te fac sa te scoli de pe scaun la orice petrecere, "The Fame" a fost caracterizat ca un adevarat manifest anti-pop. Faima albumului se datoreaza cu siguranta combinatiei dintre vocea artistei si versurile care taie ca… lama in carne vie. Singurul incovenient: daca fata artistei - mascata/machiata iscusit, urmare a unei stratageme de marketing de pe urma careia cei din domeniu ar trebui sa invete o lectie - nu ar fi atat de cunoscuta, am confunda usor hiturile cu cele semnate, acum cativa ani, de Gwen Stefani

5. THE BLUEPRINT 3 - Jay-Z

"The Blueprint 3" este la fel de plin de energie si vitalitate ca "The Bluprint" si "The Bluprint 2: The Gift and The Course". Kanye West, care a produs "The Blueprint", este producatorul a sapte piese si de pe acest album, mai putin violent in limbaj ca primul. Multe dintre "tintele" melodiilor se pot simti chiar in siguranta fata de acum opt ani. Din pacate, acesta productie nu mai este un "one man show", la fel ca primul "episod" al seriei. Jay-Z nu mai are ocazia sa straluceasca, fiind in repetate randuri eclipsat de invitatii lui, printre care Kid Cudi, Rihanna sau Alicia Keys.

6. BIG WHISKEY AND THE GROOGRUX - Dave Matthews Band

Tragedia are un fel ciudat de a oferi perspectiva acolo unde nu pare sa mai existe. Exact asa s-a intamplat si cu membrii trupei Dave Matthews Band. Acestia s-au mobilizat exemplar dupa disparitia tragica a saxofonistului formatiei, LeRoi Moore. Au continuat sa cante si sa compuna si au scos albumul tribut "Big Whiskey and the Groogrux" in memoria acestuia. Tot in numele lui Moore s-au intors la sound-ul anilor ’90, pe care il abandonasera odata cu "Before These Crowded Streets", in 1998.

Moralitate, mortalitate, razboaiele din Irak si Afganistan, uraganul Katrina, dragoste si vulgaritate – toate aceste teme sunt abordate intr-o maniera curajoasa si presarata din plin cu solo-uri de chitara. Ce face ca acest album sa fie atat de apreciat de critici? O spun chiar acestia: ca atunci cand ii asculti pe cei de la DMB ai senzatia ca existenta muzicii in sine este motivul pentru care ei sunt aici.

7. THE E.N.D. - The Black Eyed Peas

Vor ca muzica lor sa "urle" despre obiceiurile noii generatii si, desi fac eforturi sa fie mai comerciali decat comercialii consacrati, cei de la BEP nu sunt vazuti drept staruri pop in adevaratul sens al cuvantului. O demonstreaza si albumul "The End", produs in totalitate de will.i.am, care indeparteaza formatia si mai mult de stilul hip-hop, ducand-o spre un pop-dance cu mult lipici la public si la advertiseri. Tocmai de aceea, in ochii celor priceputi, albumul esueaza dramatic si se pierde intr-un melan nefericit de stiluri total opuse. Totusi, cu versuri usor de receptat chiar si pentru membrii generatiei careia i se adreseaza BEP, materialul discografic a reusit sa strecoare doua piese, "Boom Boom Pow" si "I gotta feeling" direct pe prima pozitie a top 100 Billboard, loc ocupat vreme de 12 si, respectiv, 14 saptamani in 2009.

8. 808S & HEARTBREAK - Kanye West

Extrem de deprimant. Asta iti vine in minte atunci cad asculti piesele de pe acest album, unul care s-ar fi vrut deschizator de drumuri spre o noua era hip-hop. Amalgamul de zgomote - ornate cu versuri deloc inspirate, inchinate unei „fete de L.A.” care i-a cam frant inimioara lui Kanye - te tine departe de ceea ce ar trebui sa insemne muzica. West admite printre raduri ca inca mai viseaza la misterioasa domnisoara. Pentru cineva care trece prin moment grele sau incearca sa-si revina dupa o despartire... poate fi considerat terapeutic. Pentru publicul larg... doar niste track-uri noi de rumegat. Iar pentru cei care inca vad viata in roz, un sfat: stati departe de gandurile lui Kanye!

9. RELAPSE - Eminem

Este primul album al rapper-ului in ultimii cinci ani si vine dupa dezastruosul "Encore". Si, am spune, dupa o perioada groaznica din viata lui Marshall Mathers al III-lea, care n-a reusit nici sa-si refaca viata alaturi de sotia sa, Kim, nici sa scape de dependenta de droguri, nici sa treaca peste moartea celui mai bun prieten al sau, Proof.

"Relapse" il reinventeaza pe Slim Shady. Este un produs violent, aruncat pe piata intr-o forma care sa atraga atentia si reprezinta dovada vie ca rapperul e inca o forta. Pe album gasim ilustrarea izolarii extreme pe care si-a impus-o artistul: zi de zi, in casa din Detroit, cu doze zilnice de narcotice, medicamente si pornografie.
Temele sunt deja "clasice" la Eminem: ura fata de homosexuali, fata de starlete si fantezii bolnave. Vezi "Same Song and Dance" in care cantaretul „povesteste” cum o rapeste si o omoara pe Lindsay Lohan. Christina si Britney par sa fi scapat cu bine de furia acestuia...

10. CIRCUS - Britney Spears

Tot un album de reinventare ne propune si Britney Spears. Dupa spitalizare, divort si pierderea custodiei celor doi copii, intreaga planeta parea sa fi pus piatra funerara pe cariera sa muzicala. Din postura muribundului, Spears si-a smuls, insa, perfuziile si a lansat "Circus". Nu la fel de indraznet ca materialele aparute la inceputul anilor 2000, albumul ne aduce jocul de cuvinte din „If u seek Amy” - cantat astfel incat se intelege F.U.C.K.M.E - dar... seamana izbitor de mult cu ceea ce canta Katy Perry.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Topul celor mai frumoase femei din ultimii 10 ani! FOTO
Topul celor mai frumoase femei din ultimii 10 ani! FOTO

Ce iti trebuie ca sa ajungi cea mai frumoasa femeie in lume? O gura carnoasa, parul matasos si caracterul puternic au facut din Angelina Jolie castigatoarea categorica in clasament.

TOP 10 cele mai bune piese si albume din 2009
TOP 10 cele mai bune piese si albume din 2009

Prestigioasa revista Rolling Stone a intocmit topul celor mai bune melodii si albume din 2009.

Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009
Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009

Peste 1.500 de jocuri video sunt lansate in fiecare an. Nici greu incercatul 2009, marcat aproape de la un capat la altul de criza economica, n-a facut exceptie. Drept urmare, gamerii au primit cadouri luna de luna, nu doar in decembrie.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.