Romania, victima colaterala in razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina
In plina iarna, cu minime care fac sa crape si pietrele de frig, - 20 de grade Celsius, Romania ajunge victima colaterala a razboiului gazelor dintre Rusia si Ucraina.
De vineri seara, cantitatea de gaze rusesti livrate noua, a scazut cu o treime. Data fiind situatia, astazi a fost convocata o reuniune de urgenta la Ministerul Economiei. Firesc, de poimaine se reia activitatea pe toate platformele industriale, iar asta inseamna consum serios.
La doar o zi si jumatate dupa ce compania rusa Gazprom a inchis robinetul pentru Ucraina au navalit si peste noi vestile rele. Iata una: "Incepand de aseara de la ora 18 am fost anuntat pentru reducerea livrarilor pentru Romania cu 3,1 milioane, ceea ce reprezinta 32% din gazele importate," a spus Marius Stroia, director Dispecerat Transgaz.
Reducerea livrarilor a fost anuntata de dispeceratul balcanic al Gazprom, cu precizarea ca situatia va ramane neschimbata pana pe 11 ianuarie. Desi importurile din Rusia acopera o treime din consumul Romaniei, Ministrul Economiei nu este inca ingrijorat.
Rezervele din depozitele subterane ne ajung pana in februarie, cu o conditie sa nu se faca prea frig ceea ce se va intampla si ca livrarile de gaze rusesti sa nu se opreasca definitiv.
Daca pana acum romanii nu s-au plans de scaderea presiunii gazelor, situatia se poate schimba de luni, cand toti romanii se intorc in fabrici si uzine iar consumul va creste.
Criza a pornit in dimineata de 1 ianuarie, cand Gazporm a sistat complet livrarea gazelor catre consumatorii din Ucraina. Si asta pentru ca atunci a expirat vechiul contract, Kievul nu a fost de acord sa semneze altul la un pret mult mai mare.
Problema este ca aceleasi conducte din Ucraina sunt folosite si pentru transportul gazelor catre celelalte tari. Iar rusii acuza Kievul ca isi "completeaza" necesarul de gaze luand din conducta gazul destinat altor tari.
Ucraina neaga categoric acuzatia, inclusiv in convorbirea telefonica pe care ministrul roman de Externe a avut-o astazi cu omologul sau din tara vecina.
Cert este ca in Romania ajung mai putine gaze. Daca situatia continua autoritatile vor fi nevoite sa opreasca gazele marilor consumatori din industrie, dar ar putea fi afectati si o parte din consumatorii casnici.