Rezultate finale: Traian Basescu - 50,33%, Mircea Geoana - 49,66%!

07-12-2009 00:00

Rezultate finale: Traian Basescu - 50,33%, Mircea ...
Rezultate finale: Traian Basescu - 50,33%, Mircea ...
Rezultate finale: Traian Basescu - 50,33%, Mircea ...

UPDATE: Rezultatul acestor alegeri este fara indoiala cel mai strans din istoria Romaniei. Potrivit cifrelor finale oficiale comunicate de Biroul Electoral Central, diferenta dintre cei doi candidati este de sub 0,7% din totalul de voturi exprimate.

Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale ale scrutinului de duminica. Potrivit acestora, Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturile exprimate, adica a castigat cu un avans de doar 70.000 de voturi in fata contracandidatului Mircea Geoana. Rezultatele alegerilor trebuie validate de Curtea Constitutionala.

Dupa centralizarea rezultatelor de la TOATE cele 21.706 de sectii, Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Mircea Geoana, a obtinut 49,66%, conform Biroului Electoral Central.

Astfel, Traian Basescu a fost votat de 5.275.808 de alegatori, iar Mircea Geoana a obtinut 5.205.760 de voturi.

Prezenta la vot duminica a fost de 58,02%, mai mare decat cea inregistrata in primul tur, cand doar 53,52% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Daca aruncam o privire pe harta Romaniei, descoperim ca romanii din 21 judete i-au fost alaturi actualului presedinte, in timp ce liderul PSD a castigat in 20 judete.

Mircea Geoana a fost preferat in special in zona Moldovei, in Oltenia, dar si in Bucuresti. Cel mai mare procent, de aproximativ 62%, l-a inregistrat in Botosani. Au urmat Vasluiul si Doljul.

De cealalta parte, Traian Basescu a strans mai multe voturi in centrul si in vestul tarii. A avut cel mai bun scor, in jur de 64%, la Arad si a trecut de 60 de porcente in Cluj si Sibiu.

Interesant este ca, spre deosebire de primul tur, Traian Basescu i-a castigat pe alegatorii din Harghita si Covasna, unde initial oamenii au optat pentru Kelemen Hunor. De asemenea, l-a depasit pe Mircea Geoana in Dambovita si Neamt, desi acum doua saptamani aceste judete erau castigate de social-democrati.

Exista si situatia inversa: in judetul Salaj presedintele Romaniei nu a mai iesit primul ca in 22 noiembrie, ci a fost depasit de rivalul sau.

Voturile romanilor din diaspora au atarnat si ele mult in balanta. Traian Basescu a invins la scor in strainatate cu 78,86%, fata de doar 21,13% cat a strans Mircea Geoana.

In Republica Moldova Traian Basescu a punctat cu 95 de procente, dar a castigat si in majoritatea tarilor europene in care locuiesc romani: Italia, Spania, Marea Britanie, Franta, Germania sau Grecia.

La fel s-a intamplat si in Statele Unite sau Australia. In schimb. Mircea Geoana a avut succes la diferenta mare in Rusia, Turcia, Portugalia, Bosnia Hertegovina si Muntenegru. De asemnea, au fost de partea lui militarii din Irak, dar si romanii din Brazilia sau Argentina.

Cei de la PSD au anuntat, prin secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, ca va contesta rezultatele alegerilor, deoarece "fraudele inregistrate ii obliga sa faca acest lucru".

Trei dintre cele patru sondaje facute publice duminica, la ora 21:00, imediat dupa inchiderea urnelor, il dadeau invingator in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale pe liderul PSD, Mircea Geoana. Al patrulea il declara invingator pe Traian Basescu.

Actualul sef al statului a sustinut insa ca el este castigatorul alegerilor, argumentand ca "sondajele corecte" de la ora 19.00 aratau ca l-ar fi depasit pe Mircea Geoana.

Dupa ce exit-poll-urile l-au dat castigator in cursa pentru Cotroceni, candidatul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca e o noapte frumoasa pentru democratie, ca e o victorie muncita, e si victoria lui Crin Antonescu in aceeasi masura.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO