Boc vrea sa mearga saptamana viitoare in Parlament cu noul guvern
S-a elucidat misterul. Noul prim ministru este, de fapt, vechiul ocupant al fotoliului de la Palatul Victoria, adica Emil Boc. Seful statului l-a nominalizat dimineata, dupa ce miercuri a chemat la consultari toate partidele parlamentare.
Previzibil, dupa aflarea vestii, liberalii si social democratii au spus in cor ca, din punctul lor de vedere, Emil Boc este cel mai slab premier de dupa Revolutie.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Imediat dupa desemnare, Boc a promis ca va prezenta o formula de guvern restransa, cu care sa mearga saptamana viitoare in Parlament.
Tot rapid doreste premierul desemnat sa fie adoptat si proiectul de buget pe 2010, adica in prima parte a lui ianuarie.
Liderii PDL, in frunte cu Boc, au demarat din nou in forta negocierile cu propria majoritate - UDMR, minoritatile si independentii.
Premierul desemnat a spus ca asteapta inca razgandirea liberalilor, insa acestia au respins inca o data oferta.
Componenta cabinetului nu este cunoscuta inca, dar liste exista deja. Pentru inceput, stim sigur ca vom avea mai putine ministere - 14 sau 15, in loc de 18.
Numele celor care le vor conduce nu sunt insa o surpriza. In mare, raman cam aceiasi democrat-liberali, carora li se alatura in echipa doi independenti si trei colegi de la UDMR.
Lui Emil Boc i-ar putea sta alaturi, ca vicepremieri, liderul UDMR, Marko Bela, si democrat-liberalul Vasile Blaga, care va detine si portofoliul Internelor.
Pentru Drumuri si Infrastructura este propus iar Radu Berceanu. Nici Adriean Videanu nu se va muta de la Ministerul Economiei.
Si numele independetului Gabriel Oprea se regaseste pe lista posibililor ministri, acesta urmand sa preia apararea.
Daca Ministerul Turismului nu va fi transformat intr-o agentie, si Elena Udrea ar putea ramane la Palatul Victoria.
Unul dintre ministerele atribuite UDMR ar putea fi Comunicatiile, iar al doilea Cultura. Asta numai daca va ceda democrat-liberala Raluca Turcan, in favoarea lui Kelemen Hunor.
Ministerul Muncii ar putea fi preluat de Mihai Seitan, iar pentru fotoliul de la Educatie figureaza doua nume - Daniel Funeriu si Mircea Miclea.
La Agricultura se vor afla, cel mai probabil, pedelistii Valeriu Tabara sau Orest Onofrei. Asta daca nu cumva ministerul nu o sa revina tot UDMR.
La Ministerul de Externe s-a afirmat deja independetul Bogdan Aurescu, dar postul este dorit si de fostul coordonator al campaniei electorale a lui Traian Basescu, Sever Voinescu-Cotoi.
La Ministerul Justitiei ramane independetul Catalin Predoiu si, daca va fi infiintat, la Ministerul Mediului ar putea merge Attila Korodi.