PDL il vrea pe Blaga la Interne, PSD pe Nica! Basescu nu a semnat revocarea

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Presedintele Traian Basescu nu a semnat revocarea lui Dan Nica din functie, ci le-a propus liderilor celor doua partide alegerea un ministru independent sau din opozitie.

29 septembrie

15:30 "Cele doua solutii pe care le-am propus pentru a diminua orice suspiciune ca prin persoana ministrului de Interne se influenteaza alegerile sunt: sa cada de acord asupra unei persoane neutre din punct de vedere politic - ceea ce reclama o hotarare a Parlamentului si nu ar mai putea fi realizata printr-o simpla remaniere. (...) Mai exista o solutie care poate inchide gura celor doua partide sau poate limita capacitatea propagandistica a politicienilor - desemnarea unui ministru care sa provina din opozitie", a declarat Traian Basescu.

15:10 Mircea Geoana a declarat ca presedintele Traian Basescu "a mimat o asa-zisa mediere", venind cu solutia ipocrita de a numi un independent la Ministerul de Interne, iar PSD a propus un premier independent, care sa gaseasca o rezolvare la criza. Geoana a spus ca remanierea lui Dan Nica echivaleaza cu ruperea Protocolului PDL-PSD. De asemenea, el a adaugat ca actualul Cabinet este al treilea pe care Traian Basescu il saboteaza.

14:15 Mircea Geoana si Emil Boc se afla la Cotroceni, unde discuta cu presedintele Traian Basescu, desi liderul social-democrat spusese ca nu doreste sa discute cu seful statului despre subiectul Dan Nica.

Citește și
Adrian Nastase
Nastase: PSD nu e la cheremul lui Emil Boc
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

13:00 Boc a a anuntat ca a transmis Presedintiei propunerile de revocare a lui Dan Nica din functia de vicepremier si ministru al MAI si, respectiv, de inlocuire a acestuia cu Vasile Blaga, actual ministru al Dezvoltarii si Locuintei, ca interimar.

"Vreau sa fiu foarte clar si raspicat : acest minister, potrivit Protocolului, apartine PSD, iar primul-ministru are dreptul, potrivit Constitutiei si Protocolului, sa propuna revocarea din functie si remanierea unui ministru, inclusiv a ministrului de Interne. Daca partenerii de la PSD doresc aceasta coalitie, atunci ei fie imi propun un nou ministru, fie imi propun din randul ministrilor PSD un interimar pentru ocuparea acestei pozitii, pana cand vor desemna o persoana in mod oficial", a spus Boc.

8:30 Va reamintim ca premierul Emil Boc s-a intalnit la Guvern cu liderii PDL, inainte de a lua o decizie in privinta revocarii lui Dan Nica din functia de ministru al Administratiei si Internelor, au declarat surse oficiale. La intalnire au participat Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Mihai Stanisoara si Roberta Anastase.

28 septembrie

O decizie a presedintelui Traian Basescu de acceptare a unei eventuale propuneri venite din partea premierului Emil Boc echivaleaza cu ruperea protocolului de guvernare si intreaga responsabilitate pentru o criza profunda apartine in exclusivitate lui Traian Basescu si PDL, pe care il comanda si il domina copios.
Mircea Geoana
19:00 Pe de cealalta parte, conducerea PSD a decis prin vot sa reafirme sprijinul politic pentru Dan Nica, iar in cazul in care acesta va fi remaniat de catre premierul Emil Boc, toti ministrii social-democrati vor demisiona.

Potrivit lui Geoana, adevaratul motiv al anuntului premierului privind revocarea lui Dan Nica este "obsesia" PDL si a lui Traian Basescu de a frauda alegerile.

18:00 PSD are mai multe optiuni: ramane la guvernare si face alta propunere pentru Interne; il sustine in continuare pe Dan Nica, cu riscul ca presedintele si primul ministru sa respinga propunerea; sau isi retrage ministrii in bloc din Guvern, varianta sustinuta nu de putini din PSD.

In cazul ultimei variante, premierul Emil Boc trebuie sa faca un nou Guvern. Dar, componenta politica a cabinetului se schimba, asa ca noul Executiv va trebui sa treaca de votul Parlamentului. Misiune grea, cu PSD si PNL ostile.

Dar nu se va ajunge la alegeri anticipate, deoarece cu mai putin de 60 de zile inaintea prezidentialelor, legislativul nu poate fi dizolvat.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Iliescu: Nici vorba sa ne schimbam parerea in privinta lui Nica
Iliescu: Nici vorba sa ne schimbam parerea in privinta lui Nica

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declart marti, la Senat, inaintea Comitetului Strategic al PSD, ca social-democratii nu-si vor schimba sub nicio forma atitudinea in ceea cel-l priveste pe ministrul Dan Nica.

Nastase: PSD nu e la cheremul lui Emil Boc
Nastase: PSD nu e la cheremul lui Emil Boc

Adrian Nastase a declarat marti, ca PSD nu este la cheremul premierului Emil Boc, care "cand il pune pe Blaga, cand are alte idei", el adaugand ca "toata aceasta chestiune este gandita pentru a-i usura lui Traian Basescu numaratoarea voturilor".

"Sa va bagati picioarele in apa rece!". Solutia pentru Romania

Premierul Boc a anuntat astazi ca il demite pe ministrul internelor, Dan Nica. Si politicienii au dat cu replica, in frunte cu presedintele: PSD si PD-L sa-si bage picioarele in apa rece, a spus Basescu. Sa incerce si seful statului, a contrat Geoana.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.