Romania - Ucraina 1-0 in "meciul" de la Haga!
Reparatie istorica, dupa 40 de ani de asteptare. Curtea Internationala de Justitie de la Haga a intrecut marti pana si cele mai optimiste asteptari si a dat dreptate Romaniei in procesul cu Ucraina, in privinta Platoului Continental.
Sentinta este definitivas si executorie. Pentru Romania, castigul este imens. Dupa ce am vazut cu totii cum intreaga Europa a suferit de pe urma crizei gazelor, acum ne recuperam o adevarata comoara.
Hotararea de la Haga este finalul unei dispute ucraineano-romane care dureaza de 42 de ani si care nu a putut fi rezolvata prin negocieri bilaterale. Romania a obtinut asadar in justitie ce a dorit: trasarea unei linii echitabile, clare a platoului continental, si, implicit, posibilitatea de a beneficia in sfarsit de resursele foarte importante de hidrocarburi din aceasta zona.
Ucraina si Romania aveau in litigiu o suprafata de 12.000 de kilometri patrati de platou continental, in Marea Neagra. Ucraina a incercat sa foloseasca Insula Serpilor ca punct de baza in delimitarea platoului. Asa ca a instalat in graba aici un asa zis sediu de banca, ca sa arate ca zona este locuibila si ca delimitarea platoului trebuie sa porneasca de la aceasta premisa. Daca magistratii i-ar fi dat dreptate, Ucraina ar fi castigat toata aceasta zona.
Curtea de la Haga a decis insa ca Insula Serpilor e doar o stanca nelocuibila, asa ca potrivit dreptului international ne-a dat noua partea leului. E drept ca Romania nu a primit chiar tot ce a cerut, insa am obtinut 79,3% din platoul continental disputat, adica 9700 de kilometri patrati. Decizia este definitiva, iar supravegherea aplicarii ei ii revine Consiliului de Securitate al ONU.
Romania devine deci un castigator detasat: din punct de vedere juridic, politic, istoric si, mai ales, economic. Zona este foarte bogata: se estimeaza ca aici s-ar gasi cam 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 12 milioane de tone de petrol. Adica echivalentul consumului de gaz in Romania pe mai mult de patru ani si de petrol pe un an. Intr-o perioada de criza economica si cu un guvern rus care opreste robinetul de gaz cand e iarna mai grea, resursele castigate sunt mana cereasca.
Dupa zeci de ani de negocieri purtate la inceput cu diplomatii fostei Uniuni Sovietice, iar apoi cu cei ai Ucrainei, oficialii de la Bucuresti si-au jucat ultima carte in fata judecatorilor Curtii Internationale de Justitie de la Haga, unul dintre proiectele reusite ale lui Nicolae Titulescu.
In 2004, cand au demarat procedurile judiciare impotriva Ucrainei, si cei mai optimisti se asteptau ca Romania sa faca fata cu greu acestei provocari juridice. Miza era una uriasa, iar astazi se vede foarte bine cat de mult au contat sutele de argumente istorice, juridice si politice.
Echipa de diplomati romani, ajutata pe bani buni de renumiti avocati occidentali, a avut la dispozitie cinci zile sa sustina si sa argumenteze pozitia Romaniei care, ca si Ucraina, pretindea o suprafata cat mai mare din platoul continental al Marii Negre. Ucrainenii au incercat sa joace cartea castigatoare numita Insula Serpilor, asupra careia diplomatii de la Bucuresti au avut o singura obiectie: e teritoriu ucrainean dar nu poate fi un punct relevant in delimitarea facuta de curte.
Au fost patru decenii de asteptare si de sperante, plus 34 de runde de negocieri esuate cu vecinii ucraineni.
Cu alte cuvinte, fara acest proces deschis la Haga, Romania nu ar fi primit nimic din ceea ce i se cuvine. Adica cea mai mare parte a platoului continental din Marea Neagra.
Daca intial am pornit la drum cerand trei sferturi din 12.000 de kilometri patrati, decizia de marti pronuntata in Palatul Pacii a intrecut orice previziune.
Vestea ca am castigat procesul impotriva Ucrainei a fost prmit cu euforie de autoritati. Seful statului si ministrul de externe erau la Budapesta, in momentul verdictului.
Au spus la unison ca datoram acest succes echipei de negociatori condusa de agentii guvernamentali Bogdan Aurescu si Cosmin Dinescu, din care au facut parte specialisti de la Externe, Aparare si din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
Sa nu ne imbatam insa cu apa rece. Greul abia incepe. Cine va exploata resursele energetice de sub Marea Neagra? Aceasta este intrebarea! Guvernul a anuntat deja ca va elabora o strategie clara prin care procedura de concesionare a zacamintelor de patrol si gaze naturale sa fie atribuita unor mari companii interesate.
Agentia de Resurse Minerale va organiza licitatii internationale dupa ce va delimita zona.
La mijloc sunt peste 30 de miliarde de dolari bani care vor intra in visteria tarii.
Liber la hidrocarburi. Vezi aici reactia MAE
Sursa: Pro TV
Etichete: delta dunarii, insula serpilor, natiunile unite, CIJ,
Dată publicare:
03-02-2009 00:00