Papa Francisc a fost intronizat la Vatican: "Adevarata putere a unui papa e serviciul umil"
De azi, Biserica Romano-Catolica are oficial un nou lider. Papa Francisc a primit insemnele pontificale in cadrul slujbei de intronizare, iar autoritatile italiene s-au pregatit sa intampine aproape un milion de credinciosi.
Sumarul evenimentelor de la slujba de intronizare a Papei Francisc:
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
- Papa Francisc a celebrat slujba inaugurala in fata a aproximativ 150.000 de oameni, prezenti in Piata Sf. Petru de la Vatican.
- In omilia sa, Papa s-a comparat cu Iosif, sotul Mariei, care a primit de la Dumnezeu misiunea de a-i proteja pe Sfanta Maria, Iisus si Biserica. Papa a mai spus ca asemenea lui, fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija de cel de langa el.
- Papa a incantat multimea prezenta la Vatican cu aparitia sa, marti dimineata, intr-un papamobil decapotabil, o aparitie considerata de presa internationala "deosebit de riscanta". Papa a coborat in multime pentru a saruta doi copii si a mangaia un barbat cu handicap.
Firul evenimentelor de marti de la Vatican:
13.30: Presedintele Traian Basescu a salutat inaugurarea oficiala a Papei Francisc. Basescu a dat mana cu noul Papa la finalul slujbei de intronizare, cand Francisc a primit toti sefii de stat prezenti la Vatican.
12.20: Liturghia s-a incheiat cu imnul „Te Deum”, cantat de corul Capelei Sixtine.
After giving his blessing to faithful, #pope praying before Mary and baby Jesus. twitter.com/CatholicNewsSv…
— Catholic News Svc (@CatholicNewsSvc) March 19, 2013
12.00: Papa Francisc a rupt paine pentru Euharistie. 500 de preoti si diaconi au inceput sa distribuie sfanta impartasanie oamenilor din multime.
Pope Francis giving Communion to deacons. Deacons & 500 priests will distribute to ppl in square twitter.com/CatholicNewsSv…
— Catholic News Svc (@CatholicNewsSvc) March 19, 2013
11.45: Momentul in care Papa Francisc a sarutat un copil din multimea stransa la Vatican, la sosirea sa in Piata Sfantul Petru.
11.40: "Adevarata putere" a unui papa este "serviciul umil, concret", a mai spus marti Papa Francisc in timpul liturghiei de intronizare, indemnand preotii "sa nu se teama de tandrete", relateaza AFP. "Nu trebuie sa ne fie frica de bunatate si nici de tandrete!", a exclamat Papa Francisc in timpul omiliei sale.
11.35: "Trebuie sa avem grija de toata lumea, in special de cei saraci, de cei slabi, de cei mici, de cei care sufera de foame, de sete, de straini, de cei care sunt in inchisoare" a spus Papa Francisc care a sustinut omilia in italiana. Inainte de a vorbi despre inceputurile crestinismului, Papa Francisc a salutat reprezentantii celorlalte biserici, delegatiile nationale, precum si zecile de sefi de state si guverne. Papa a amintit si de Benedict al XVI-lea, care a luat decizia istorica de a renunta la pontificat deoarece se simtea slabit. „Sa nu uitam ca adevarata putere este a sluji”, a mai spus Papa Francisc care a incheiat cu indemnul: „Rugati-va pentru mine”.
11.30: Momentul in care Papa Francisc a mangaiat si sarutat fata unei persoane cu handicap la sosirea in Piata Sfantul Petru.
11.20: Credinciosii din Piata Sfantul Petru sunt increzatori intr-o Biserica "mai apropiata de oameni". "Este un eveniment care deschide viziunea Bisericii, cu Papa Francisc vom avea o Biserica mai aproape de popor si de lumea moderna", a comentat pentru AFP, cu optimism, Rodrigo Grajales, un preot columbian in varsta de 31 de ani. Aceeasi ardoare si din partea surorii Rosa, de nationalitate italiana: "astept un alt Sfant Francisc care sa se coboare pe pamant cu iubire, bunatate, saracie si smerenie".
11.10: Se estimeaza ca sunt peste 200.000 de oameni in Piata Sf. Petru si in imprejurimi, scrie ziarul italian La Stampa in editia electronica. Inca de dimineata, de la ora 05.00 GMT (07.00 ora Romaniei), sute de voluntari se aflau deja in piata pentru a canaliza multimea, numarul persoanelor asteptate fiind estimat intre 300.000 si un milion, in afara de cele 132 de delegatii straine.
10.50: Papa Francisc a inceput slujba de liturghie inaugurala pe parvisul Bazilicii Sfantul Petru, in fata a aproxcimativ 30 de sefi de stat si de guvern, a sute de prelati si zeci de mii de credinciosi.
10.44: Purtand o casula si o mitra albe, Papa Francisc s-a recules, anterior, la mormantul Sfantului Petru, fondatorul Bisericii, insotit de patriarhi ai bisericilor catolice orientale. Dupa aceea, continuand ritualul, sase cardinali, reprezentand intregul Colegiu al cardinalilor, au venit sa ii jure supunere.
10.45: Papei i-a fost prezentat si cufarul cu Pallium-ul - fasia de stofa din lana de oaie care se poarta peste casula. Aceasta a fost pusa peste umerii Papei de cardinalul Jean-Louis Tauran si reprezinta un simbol al Papei ca pastor. Palliumul si inelul reprezinta atributele puterii pontificale.
10.35: Papa Francisc a primit Inelul pontifical, "Inelul Pescarului" desenat de Enrico Manfrini. Papa a ales un inel de argint aurit si nu din aur ca predecesorii sai. "Inelul Pescarului" face oficial parte din insemnele unui Suveran Pontif, care este identificat, de Biserica Catolica, cu succesorul Sfantului Petru, a carui meserie era aceea de pescar. La moartea papei, inelul este distrus de cardinalul sambelan (camerlengo) in prezenta celorlalti cardinali, utilizand un mic ciocan de argint, care apoi este pastrat si expus in Muzeul de la Vatican.
Card. Sodano bestows Fisherman's ring, symbol of pope as a 'fisher of men.' Design shows St. Peter holding keys twitter.com/CatholicNewsSv…
— Catholic News Svc (@CatholicNewsSvc) March 19, 2013
10.30: Papa Francisc a ingenunchiat in fata mormantului Sfantului Petru.
10.15: Papa Francisc a intrat in Basilica Sf. Pentru. Presa straina relateaza ca aparitia sa intr-un papamobil 'decapotabil' a fost una riscanta. In 1981, Papa Ioan Paul al II-lea a fost impuscat in Piata Sf. Petru.
10.10: Papa Francisc a suferit de tuberculoza in tinerete, din acest motiv a ramas cu un singur plaman, a declarat Dr. Jennifer Furin, pentru reporterul PRO TV Cristina Jurca.
Pope Francishad Tuberculosis when he was young, that s why he had his lung removed! Dr. Jennifer Furin, university Case Western reserve
— Cristina Jurca (@CristinaJurca) March 19, 2013
10.05: Sute de mii de oameni sunt acum in Piata Sfantul Petru, relateaza BBC.
#PopeFrancis inauguration Mass begins in 30'. Share us w/ yr friends as we live tweet history @catholicnewssvc twitter.com/CatholicNewsSv…
— Catholic News Svc (@CatholicNewsSvc) March 19, 2013
10.00: Papa a coborat a doua oara din papamobil pentru saruta un barbat bolnav din multime si pentru a da mana cu cateva persoane din multimea venita sa asiste la instalarea sa.
09.50: Papa si-a facut aparitia in Piata Sfantul Petru in celebrul papamobil. A facut cu mana multimii, iar la un moment dat a coborat si a sarutat un copil. Imbracat in vesminte albe si zambitor, la bordul vehiculului sau complet decapotat, Papa a salutat multimea care il aclama.
09.45: Pana la un milion de oameni sunt asteptati de autoritatile italiene, astazi la Vatican, relateaza CBS News.
09.30
: Premiera istorica la mesa de instalare a noului Papa Francisc, relateaza Vatican Radio. Pentru prima data in 1000 de ani: Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I va participa la mesa de instalare a Papei Francisc. La eveniment sunt asteptati delegati de la peste 20 de Biserici Crestine. Nu se stie cu siguranta daca vreun Patriarh al Constantinopolului a asistat vreodata in istorie la instalarea unui Papa la Roma. Evenimentul este unic in cei peste 950 de ani de la Marea Schisma din 1054.09.00
: Autoritatile italiene nu au lasat nimic la voia intamplarii, azi cand Roma este practic un oras paralizat, in cea mai mare parte a zilei: tragatori de elita pe acoperisuri, elicoptere, vedete fluviale pe Tibru, interdictie de survolare a capitalei italiene.08.40: Securitatea la slujba de intronizare a Papei Francisc, care are loc astazi, va fi asigurata de autoritatile italiene, care vor mobiliza aproximativ 3.000 de membri ai fortelor de securitate, intre care un numar mare de agenti in civil, amestecati in multimea din fata bazilicii Sfantul Petru.
08.35: Papa Francisc este un adevarat cosmar pentru garzile de securitate, relateaza CNN. Noul Papa Francisc nu a ezitat niciun minut sa se apropie de multimea care ii scanda numele, sa stranga mainile intinse spre el si sa mangaie copiii, spre marea nemultumire a garzilor de securitate, depasite de spontaneitatea lui.
La Roma a ajuns deja Joe Biden, primul vice-presedinte catolic de la Casa Alba, iar azi va sosi si cancelarul german Angela Merkel.
Presedintele Traian Basescu va fi prezent si el la mesa de intronizare de la Vatican, care poate fi urmarita in direct si pe ProTV News, de la ora 10:00.
Dupa slujba de astazi, la care vor asista peste 40 de sefi de stat si de guvern, reprezentantii a trei familii regale, dar si sute de mii de credinciosi, Papa Francisc va deveni oficial Suveran Pontif originar din Lumea Noua.
In aceasta dimineata, va parasi resedinta Sfanta Marta unde a locuit de la debutul conclavului, pentru a-i saluta pe credinciosi. Apoi se va reculege la mormantul Sfantului Petru.
"Iar slujba va avea loc in piata care este, potrivit traditiei, locul unde a fost martirizat Sfantul Petru.", a declarat Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.
Abia dupa aceea fostul cardinal Bergoglio va primi palliumul si inelul pescarului, simboluri ale papalitatii. Modest, Papa Francisc a decis sa se rupa de traditie si a cerut ca inelul sa nu fie din aur, ci din argint.
Si blazonul pe care si l-a ales este de "o simplitate desavarsita", dupa cum a declarat Vaticanul, in timp ce deviza noului Papa va fi "miserando atque eligendo", adica "ales din mila".
In ajunul inscaunarii sale Papa a luat pranzul cu presedinta Argentinei, primul sef de stat primit in audienta de proaspatul Pontif, nascut la Buenos Aires.
"I-am cerut Papei sa fie mediator pentru a putea avea un dialog (n.r. cu Marea Britanie) in privinta suveranitatii Insulelor Falkland-Malvine.", a declarat Cristina Fernandez de Kirchner, presedinta Argentinei.
Nu se stie inca daca Papa Francis va da curs rugamintii. Cei doi s-au confruntat la scena deschisa in problema casatoriilor intre persoanele de acelasi sex si a distribuirii gratuite a mijloacelor de contraceptie, pe vremea cand noul papa era simplu Arhiepiscop de Buenos Aires. Insa ieri Sfantul Parinte a parut extrem de cordial si cald fata de sefa statului argentinian, stanjenita si atenta sa nu incalce... protocolul.
Insa Pontiful i-a multumit pentru cadouri sarutand-o pe obraz.
TRAIAN BASESCU, PREZENT LA VATICAN PENTRU EVENIMENT
Presedintele Traian Basescu se va deplasa marti, la Roma, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc, cu un zbor al companiei italiene Alitalia.
"Va pot confirma ca domnul presedinte Traian Basescu va apela pentru deplasarea dus-intors la Roma la curse de linie ale companiei Alitalia", a precizat pentru MEDIAFAX Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al sefului statului.
Presedintele Traian Basescu participa, marti, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, i-a cerut, duminica, presedintelui Traian Basescu sa renunte la "populismele ieftine" si la acuzatiile la adresa politicienilor ca sunt niste "jigodii", precizand ca seful statului se duce la cumparaturi cu Loganul, dar in Europa merge cu un avion care costa sapte milioane de euro.
Presedinta tarii natale a primului Papa orginar din Americi, argentiniana Cristina Kirchner, sosita duminica, urma sa se intalneasca luni cu noul Suveran Pontif. Relatiile dintre Kirchner si fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio nu au fost intotdeauna armonioase, deoarece acesta nu se abtinea sa critice puterea pe cand era arhiepiscop la Buenos Aires.
Intre demnitarii deja prezenti in Orasul Etern se afla vicepresedintele american Joe Biden, un catolic practicant si presedintii mexican Enrique Peña Nieto si chilean Sebastian Piñera.
America Latina - unde traiesc 40% dintre catolici - va fi bine reprezentata. Este asteptata, de asemenea, presedinta braziliana Dilma Roussef.
Insa la Roma a fost primit, luni dimineata, si un personaj controversat, si anume presedintele zimbabwean Robert Mugabe, in varsta de 89 de ani, cel mai vechi sef de stat african, un catolic fervent.
Acuzat de numeroase incalcari ale drepturilor omului comise in tara sa, Mugabe are interdictia de a patrunde pe teritoriul european. Insa Italia nu ii poate refuza accesul spre teritoriul Vaticanului. Este pentru a cincea oara, in opt ani, cand cel mai puternic om din Zimbabwe vine la Roma.
El a asistat la 8 aprilie 2005 la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea si a fost prezent, de asemenea, la beatificarea acestuia de catre Papa Benedict al XVI-lea, pe 30 aprilie 2011.
Un alt punct de potentiale frictiuni diplomatice este venirea prevazuta a presedintelui taiwanez Ma Ying-jeou, care a provocat deja furia Beijingului.
China a rupt relatiile cu Vaticanul in 1951, dupa ce Sfantul Scaun a recunoscut Taiwanul, o ruptura ce a devenit definitiva odata cu crearea unei biserici catolice sub controlul regimului chinez. Pentru dezamorsarea polemicilor, Vaticanul a precizat, prin vocea purtatorului sau de cuvant, preotul Lombardi, ca nu trimite invitatii si ca "toti cei care vor sa vina sunt bineveniti".
Urmeaza sa fie prezenti, de asemenea, cancelarul german Angela Merkel, premierul francez Jean-Marc Ayrault si omologul sau spaniol Mariano Rajoy.
Uniunea Europeana (UE) va fi reprezentata de catre presedintii Consiliului European Hermann Van Rompuy si Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso. Rusia urmeaza sa il trimita pe presedintele Dumei de Stat Serghei Nariskin.
Din partea aristocratiei europene, la mesa vor asista regele belgienilor Albert al II-lea si regina Paola, marele Duce de Luxemburg si o parte a familiei sale, dar si Ducele de Gloucester din partea Regatului Unit.
Papa Francisc, care seduce prin simplitate, si-a creat deja un val de popularitate in randul credinciosilor, iar prefectul Romei a declarat ca se asteapta ca aproape un milion de persoane sa asiste la mesa de intronizare.
Intronizarea va avea loc in Piata Sfantul Petru
Aceasta va avea loc in Piata Sfantul Petru, de Ziua Sfantului Iosif, patronul Bisericii Catolice. Sensibil la criza economica actuala, Papa argentinian si-a sfatuit compatriotii sa evite sa traverseze Atlanticul. In schimb, el i-a indemnat "sa ii ajute pe saraci".
Suvernaul Pontif, care si-a ales numele Sfantului Francisc din Assisi, patronul saracilor, le-a cerut fratilor franciscani de la Manastirea La Verna, in muntii toscani, sa oficieze serviciul liturgic in timpul mesei. Francisc este primul iezuit care urca pe tronul Sfantului Petru.
Desi este asteptat in masa, publicul nu are nevoie sa obtina bilete pentru a asista la mesa, acoperita de presa din intreaga lume, liturghia urmand sa aiba loc sub un cer innorat, potrivit previziunilor meteorologice. Cu scopul de a evita dezordinea, Piata Sfantul Petru va fi impartita in sectoare, dintre care unele vor fi rezervate oficialilor si prelatilor.
De asemenea, un sector va fi rezervat bolnavilor si persoanelor cu handicap. In ceea ce priveste masurile de securitate, ele urmeaza sa fie similare celor de la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care au reunit peste un milion de persoane.
Citeste si:
Papa Francisc a rostit rugaciunea Angelus in Piata Sf. Petru: Aceasta piata capata dimensiunea lumii
Lumea saluta alegerea "primului papa din Americi". Ce cred sefii de state despre noul Suveran Pontif
Cronologie: De la demisia lui Benedict al XVI-lea la alegerea papei Francisc
Contestare, coruptie, abuzuri sexuale - Provocarile cu care se va confrunta noul Papa Francisc
O decizie istorica: ce simbolizeaza noul nume al Papei - Francisc
Papa Francisc: primul mesaj postat de acesta pe Twitter
Jorge Bergoglio e Papa Francisc. Povestea cardinalulului remarcat prin modestie si conservatorism
Pescarusul de pe cosul Vaticanului inainte de anuntarea Papei Francisc: e considerat un semn rau
JORGE BERGOGLIO este noul Papa. Acesta se va numi Francisc
Conclavul pentru desemnarea viitorului papa: fum negru la Vatican.Cardinalii NU au ajuns la un acord
Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 3 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif
Secretul fumului care iese pe cosul Capelei Sixtine, dezvaluit de Vatican
INFOGRAFIC. Cine sunt cei 14 cardinali din randul carora ar putea fi ales noul Papa
Secretele Conclavului. Ce se va intampla, de fapt, in spatele usilor inchise de la Vatican
Istoria zbuciumata a Bisericii Catolice. Suveranii Pontifi care au schimbat lumea prin deciziile lor
Alegeri la Vatican. Marti incepe Conclavul: 115 cardinali il vor alege pe noul Papa
Cardinalii cu sanse de a deveni noul Papa au tinut slujbe separat, in diferite biserici din Roma
Previziunile lui Nostradamus despre "ultimul Papa din istorie". Semnele de dinainte conclavului
Alegeri la Vatican. Adunarea cardinalilor pentru numirea noului Papa va incepe pe 12 martie
Peste 200 de cardinali s-au adunat la Vatican. Data conclavului nu a fost inca fixata
"Campanie electorala" la Vatican. Luni s-ar putea stabili data Conclavului pentru alegerea Papei
Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat in vigoare. Ultimul mesaj a fost transmis pe Twitter
Demisia neasteptata a Papei a fortat Vaticanul sa raspunda la o multime de intrebari neobisnuite
"Lobby gay" la Vatican.Unul din motivele care l-ar fi determinat pe Papa Benedict XVI sa demisioneze
Dupa retragerea de la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea va primi o pensie de 2.500 euro pe luna
Vaticanul despre demisia Papei Benedict al XVI-lea: "O rana institutionala, un dezastru"
Demisia istorica a Papei Benedict al XVI-lea. Speculatiile despre comploturi si intrigi dupa anunt
Cine va fi noul lider al Bisericii Catolice. O varianta ar putea fi un Papa de culoare
Surse: Papa Benedict al XVI-lea se simtea singur si avea incredere in putini din cei de la Vatican
Papa Benedict al XVI-lea se pregateste pentru o viata de calugar la Vatican
Ce s-a intamplat in Vatican, la scurt timp dupa ce Papa a anuntat ca va demisiona. VIDEO
Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie. Motivul din spatele deciziei
Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 5 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif
Reactiile liderilor europeni, dupa anuntul de demisie al Papei. Mario Monti: "Sunt zguduit"
Discursul prin care Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia
Cine este Papa Benedict al XVI-lea. Viata Suveranului Pontif care nu si-a dorit sa ajunga la Vatican
Profetia "Petre Romanul", papa care va veni dupa Benedict al XVI-lea si va duce la distrugerea Romei
2012, anul controverselor la Vatican. Cele mai grele momente pentru Papa Benedict al XVI-lea