Papa Benedict al XVI-lea se pregateste pentru o viata de calugar la Vatican

Ultima actualizare: 15-02-2013 07:06
Papa Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca se pregateste sa se retraga la o manastire din Vatican, eveniment istoric fara precedent, cand un Papa si succesorul sau vor locui concomitent in interiorul celui mai mic stat din lume.

Papa german, in varsta de 85 de ani, care a anuntat luni ca va demisiona incepand cu 28 februarie din cauza varstei si oboselii, va ramane un timp in resedința papala de vara de la Castel Gandolfo din apropierea Romei.

Mai tarziu, el se va retrage la manastirea "Mater Ecclesiae", unde in prezent se efectueaza reparatii. Manastirea este situata in gradinile Vaticanului si pana acum a fost destinata numai calugaritelor. Astfel, viitorul Papa si predecesorul sau vor trai la cateva sute de metri unul de altul.

"Este o situatie fara precedent, vom vedea ce se va intampla", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Lombardi.

Referitor la noile ocupatii ale lui Benedict al XVI-lea, care va redeveni cardinalul Joseph Ratzinger, parintele Lombardi considera ca acesta nu "va trai in izolare". Papa "deseori spunea ca i-ar placea sa-si dedice batranetea studiilor, rugaciunii si scrisului, ceea ce presupun ca va si face".

Manastirea ctitorita de catre Papa Ioan Paul al II-lea, se afla intr-o zona linistita din gradinile Vaticanului. Ea a fost construita in 1992 in locul unei case vechi a gradinarilor, daramata pentru noile constructii.

Cladirea are patru etaje: la primele doua se afla camerele in comun, sala de mese, bucataria, capela, punctul medical si arhivele, iar la celelalte doua etaje - 12 chilii moderne. Potrivit Vaticanului, chiliile sunt sarac mobilate, iar singurele decoratiuni sunt crucile din lemn si cateva picturi religioase.

Acesta manastire, singura din interiorul Vaticanului, a fost ctitorita de catre Ioan Paul al II-lea, pentru calugarite, care sa se roage pentru Papa si Biserica. La ficare cinci ani, aici se stabilea un nou ordin: al clariselor, al carmelitelor, al benedictinelor si vizitandinelor.

Acesta din urma a parasit manastirea in noiembrie 2012, cand au inceput lucrarile de renovare. In gradina manastirii sunt numeroase plante, printre care legumifere si arbori fructiferi, in special, portocali si lamai, din care maicutele prepara lichioruri si dulciuri.

Benedict al XVI-lea, care iubeste natura si deseori a pledat pentru protectia mediului inconjurator, se va putea plimba in gradina, admirand florile, printre care si doua specii rare de trandafir: cea rosie "Beatrice d'Este" si alba "Ioan Paul al II-lea".

De asemenea, el va putea controla calitatea rosiilor, ardeiului, dovleceilor si a altor legume din gradina, servite in mod regulat Suveranilor Pontifi. Potrivit cotidianului La Stampa, o parte din "familia" lui Benedict al XVI-lea va pleca cu el la manastire, inclusiv cateva surori ale ordinului Memores Domini, care s-au ocupat de Papa in ultimii ani, si secretarul personal al Papei, Georg Gänswein, numit "prefect al Casei Pontificale".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO