Vaticanul despre demisia Papei Benedict al XVI-lea: "O rana institutionala, un dezastru"
Papa Benedict al XVI-lea a aparut pentru prima data in public, dupa decizia incredibilia de a renunta la pontificat.
Miercuri dimineata a tinut audienta generala intr-o sala a Vaticanului. Iar miercuri seara, a condus la Basilica Sfantul Petru liturghia care da semnul de incepere al postului Pastelui.
"Am renuntat pentru binele Bisericii", a spus, din nou, pontiful si le-a multumit credinciosilor pentru iubire si rugaciuni.
"Rugati-va pentru mine, pentru Biserica si viitorul papa!"
Miercuri seara, Benedict al XVI-lea a oficiat, in mod exceptional, la Basilica San Pietro, slujba din "Miercurea Cenusii", inceputul postului dinaintea Pastelui.
Insa miercuri dimineata, la audienta generala, a aparut pentru prima data in public dupa anuntul "demisiei istorice".
"Am demisionat in deplina liberate de constiinta. Multumesc pentru simpatia voastra. O decizie de renuntare la misiunea care mi-a fost incredintata pe 19 aprilie 2005", a spus Papa Benedict al XVI-lea.
3.500 de oameni au umplut pana la refuz sala, iar aplauzele lor entuziaste au intrerupt, repetat, cuvintele lui Benedict al XVI-lea.
"Va multumesc tuturor pentru iubirea si rugaciunea voastra, care m-au insotit mereu in ultimele zile. Am simtit aproape fizic forta acestei rugaciuni", le-a transmis Papa.
Benedict al XVI-lea - ca si si inaltii reprezentanti ai Vaticanului - a insistat din nou ca motivele de sanatate l-au manat spre aceasta renuntare.
"E interesant ca decizia a fost luata cu mult timp in urma. Multi vor s-o asocieze cu scandalul 'Vatileaks', dar se pare ca a fost o decizie luata la scurt timp dupa voiajul in Cuba, inainte sa apara 'Vatileaks'", a dezvaluit Greg Burke, consilier in Secretariatul de stat al Vaticanului.
Insa, comenteaza Corriere della Sera, nu poate fi trecut cu vederea efectul "Vatileaks" - adica aparitia unor documente confidentiale in presa, care sugereaza luptele pentru putere si coruptia de la Vatican. In plus, Benedict al XVI-lea ar fi recunoscut prin demisia sa esecul reformarii Curiei romane - aparatul administrativ al Vaticanului.
"A ajuns la o concluzie amara: pleaca el, se schimba el. Este vorba de sacrificiul extrem, traumatic, al unui pontif intelectual invins de un aparat administrativ prea acaparat de putere", scrie Corriere della Sera.
"Probabil si boala, asa cum sustin surse cu autoritate de la Sfantul Scaun. Dar, in mod sigur, au fost si problemele interne ale Vaticanului, care au facut tot mai dificila convietuirea intre un om riguros, ca Papa, si acele probleme care ating 'palatele sacre'", comenteaza Gianluigi Nuzzi, jurnalist specialist in problemele Vaticanului.
Mai mult, comenteaza presa italiana, in spatele declaratiilor de solidaritate si intelegere fata de Josef Ratzinger, mai mult sau mai putin sincere, apare frica de ce ar putea urma dupa aceasta "abdicare", doar a doua demisie voluntara a unui papa in 2000 de ani de istorie a Bisericii.
"Si acum trebuie sa oprim contagiunea" - ar fi spus, in spatele usilor inchise, un proeminent membru al Curiei. "Aceasta demisie a lui Benedict al XVI-lea reprezinta un punct slab, o rana institutionala, juridica si de imagine. E un dezastru".
CITESTE SI:
- Demisia istorica a Papei Benedict al XVI-lea. Speculatiile despre comploturi si intrigi dupa anunt
- Cine va fi noul lider al Bisericii Catolice. O varianta ar putea fi un Papa de culoare
- Surse: Papa Benedict al XVI-lea se simtea singur si avea incredere in putini din cei de la Vatican
- Papa Benedict al XVI-lea se pregateste pentru o viata de calugar la Vatican
- Ce s-a intamplat in Vatican, la scurt timp dupa ce Papa a anuntat ca va demisiona. VIDEO
- Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie. Motivul din spatele deciziei
- Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 5 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif
- Reactiile liderilor europeni, dupa anuntul de demisie al Papei. Mario Monti: "Sunt zguduit"
- Discursul prin care Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia
- Cine este Papa Benedict al XVI-lea. Viata Suveranului Pontif care nu si-a dorit sa ajunga la Vatican
- Profetia "Petre Romanul", papa care va veni dupa Benedict al XVI-lea si va duce la distrugerea Romei
- 2012, anul controverselor la Vatican. Cele mai grele momente pentru Papa Benedict al XVI-lea
Sursa: Pro TV
Etichete: vatican, demisii, papa benedict al XVI-lea,
Dată publicare:
13-02-2013 18:27