Demisia istorica a Papei Benedict al XVI-lea. Speculatiile despre comploturi si intrigi dupa anunt
Inainte ca lumea sa isi revina din soc, iar el sa redevina cardinalul Ratzinger, Papa Benedict al XVI-lea va tine miercuri liturghia dinaintea inceperii postului Pastelui.
Mai mult, in 27 februarie este programata ultima sa audienta generala, cand isi va lua ramas bun de la credinciosi. A doua zi, pe 28 seara, va renunta definitiv la mandatul pontifical.
Catolici sau nu, pamantenii nu contenesc sa comenteze pe marginea acestei demisii istorice si cauta explicatii. Un fulger surprins deasupra Bazilicii Sfantul Petru este vazut acum de multi ca un semn ceresc.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Angelo Soldano, Decanul Colegiului Cardinalilor: "Ca un fulger pe cer senin a rasunat in aceasta sala mesajul vostru".
Si un fulger chiar a cazut din Ceruri, dupa cateva ore, lovind cupola Bazilicii Vaticanului. Multi au interpretat totul ca pe un semn divin, in seara in care papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca renunta la pontificat, fiind singurul dintre urmasii Sfantului Petru care a luat aceasta decizie dramatica in ultimii 600 de ani.Papa Benedict al XVI-lea: "Pentru a carmui Corabia Sfantului Petru si a propovadui Evanghelia, e nevoie si de puterea trupului si de cea sufletului, putere care, in ultimele luni, a scazut in mine".
Presa italiana scrie ca acum trei luni ar fi suferit o interventie chirurgicala pentru inlocuirea stimulatorului cardiac.
Georg Ratzinger, fratele lui Benedict al XVI-lea: "Cred ca intr-un fel i-a secat si energia spirituala. Cred ca nici macar nu va mai putea sa scrie".
Totusi, doar problemele de sanatate si fragilitatea trupului pot explica aceasta "abdicare"? Chinuit de boala, predecesorul sau, Ioan Paul al II-lea, s-ar fi luptat si el cu gandul de a renunta la conducerea Bisericii Catolice, dar a decis sa ramana pana la capat pentru ca - povesteste fostul sau secretar particular - "rastignitul nu poate cobori de pe cruce".
A fost stupoare luni si in sala consistoriului. In primele momente, unii cardinali nici n-au inteles ce spune Papa, iar altii ascultau si nu le venea sa creada, a marturisit purtatorul de cuvant al Vaticanului.
Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, Arhiepiscopul Madridului: "Am fost la Roma saptamana trecuta si nimic nu m-a facut sa prevad cumva acest anunt".
Timothy Cardinal Dolan, arhiepiscopul New Yorkului: "Am mai auzit astfel de zvonuri si inainte si nu le-am luat niciodata in serios. Asa ca nu glumesc, am fost foarte surprins".
Nu e de mirare ca au aparut speculatiile despre comploturi si intrigi...
"Va muri sau va fi indepartat. Urmatorul papa va fi negru si ULTIMUL" - spune o profetie a lui Nostradamus, revenita brusc in atentie.
Oricum, in plina criza la Vatican - luptele pentru putere, doar intrezarite in scandalul Wikileaks, al publicarii unor documente confidentiale sau scandalul spalarii banilor - pontiful de 86 de ani a fost supus probabil unei incredibile presiuni.
Andre Vingt-Trois, arhiepiscopul Parisului: "Papa Benedict al XVI-lea a incalcat un tabu, s-a detasat de obiceiuri si practici vechi de secole intregi. Cred ca nici succesorii sai nu se vor simti obligati din punct de vedere moral sa stea in functie pana la moarte".
Cand a fost ales, Papa Benedict al XVI-lea a fost vazut ca un lider care va proteja Biserica intr-o perioada de criza. S-ar putea ca de-acum cardinalii sa isi doreasca un papa relativ tanar.
Este posibil ca Benedict al XVI-lea sa fie apasat si de povara renumelui din tinerete, cand era vazut ca Omul de Fier al Bisericii, supranumit Rotweilerul lui Dumnezeu sau Cardinalul Panzer.Pe de alta parte, Sfantul Parinte este un om modern intr-o societate moderna in care unii oameni mai si demisioneaza. Are cont de Twitter, incurajeaza socializarea pe Facebook si a fost un arbitru al elegantei la Vatican, purtand ochelari de soare Gucci si pantofi rosii de la Prada. Are inclusiv un parfum conceput dupa gustul sau.
In privinta succesorului, e greu de dat un verdict si nimeni nu poate exclude alegerea unui suveran pontif din randul prelatilor latino, americani, africani sau asiatici.
Sursa: Pro TV
Etichete: vatican, papa benedict al XVI-lea, Ioan Paul al II-lea,
Dată publicare:
12-02-2013 18:25