Reactiile liderilor europeni, dupa anuntul de demisie al Papei. Mario Monti: "Sunt zguduit"

Ultima actualizare: 14-02-2013 07:07
Mario Monti

Demisia anuntata pentru 28 februarie a Papei Benedict al XVI-lea a generat reactii imediate, luni, din partea liderilor politici dar si religiosi din Europa, relateaza AFP.

Presedintele francez, François Hollande, a considerat luni decizia Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona drept "eminamente respectabila", afirmand ca nu are comentarii specifice.

"Este o decizie umana si o decizie legata de o vointa care trebuie respectata", afirma presedintele Hollande.

Premierul italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunt neasteptat". Pentru a-si exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trasnet pe cerul senin".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat "cel mai inalt respect" pentru decizia Papei Benedict, de origine germana, de a demisiona din cauza varstei avansate. "Daca insusi Papa si-a dat seama, dupa o perioada de gandire, ca nu mai are forta suficienta pentru a exercita functia, am cel mai inalt respect", a spus Merkel.

Demisia Papei a crea o "mare surpriza" pentru Episcopia Poloniei, a anuntat secretarul sau, monseniorul Wojciech Polak. In opinia parintelui Adam Boniecki, un prieten apropiat al Papei Paul al II-lea, prin decizia sa, "Benedict al XVI-lea a aratat cum, cu mare credinta, se rezolva problema serviciului, a batranetii si a slabiciunii".

Papa le va "lipsi ca lider spiritual milioanelor de persoane", a reactionat premierul britanic David Cameron, care a salutat eforturile Suveranului Pontif de a consolida relatiile Vaticanului cu Marea Britanie.

Marele Rabin askenaz al Israelului, Yona Metzger, a declarat ca Papa Benedict al XVI-lea a ameliorat relatiile dintre crestinism si iudaism, contribuind la o "diminuare a actelor antisemite din lume".

Noul arhiepiscop de Cantorbery, Justin Welby, liderul spiritual al anglicanilor, a declarat luni ca are "inima grea" in privinta anuntului de demisie al Papei, dar a adaugat ca intelege pe deplin aceasta decizie.

Episcopii spanioli au declarat ca se simt "ca niste orfani" dupa anuntul demisiei Papei, a declarat cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, presedintele Conferintei episcopale spaniole. La randul sau, liderul Bisericii Catolice Franceze, monseniorul André Vingt-Trois, a salutat "decizia lucida" si "actul deosebit de curajos" al Suveranului Pontif de a renunta la post, calificand-o drept "un eveniment considerabil".

Daca Papa ramane "o persoana cu capacitati intelectuale depline", "am putut constata ca rezistenta sa fizica a fost foarte incercata", a adaugat prelatul, evocand in special "capacitatea sa de locomotie".

Vezi pe Voyo.ro: Ce se intampla cand un asasin platit primeste 25 de milioane de euro pentru uciderea Papei

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO