Peste 200 de cardinali s-au adunat la Vatican. Data conclavului nu a fost inca fixata

Ultima actualizare: 07-03-2013 06:49

Peste 200 de cardinali din toata lumea s-au adunat la Vatican pentru dezbaterile care preced alegerea noului Papa. Data conclavului nu a fost fixata inca si nimeni nu pare favorit in competitia pentru ocuparea scaunului pontifical.

140 din cei 209 cardinali din toata lumea au ajuns deja la Roma pentru congregatiile generale la care se va decide data conclavului din Capela Sixtina. Unii dintre prelati, batrani sau suferinzi, au fost scutiti de aceasta sarcina.

Monseniorul Muresan, care ii reprezinta pe cei 1.200.000 de catolici romani, nu va lua parte nici la Conclavul care il va alege pe noul Papa, pentru ca nu indeplineste criteriul de varsta.

"Parerea mea personala e ca vom incepe conclavul pe 11 martie. Originea Papei nu e importanta. Daca e european, american, asiatic sau african, nu conteaza", a declarat Raymundo Damasceno Assis, cardinalul Braziliei.

Reuniunea cardinalilor incepe cu o noua lovitura pentru Biserica. Cel mai inalt prelat din Marea Britanie a recunoscut intr-un comunicat un ''comportament sexual nepotrivit''.

Keith O'Brien a demisionat saptamana trecuta, dar sustinea ca acuzatiile de agresiune sexuala pe care i le aduc patru preoti sunt false.

O'Brien nu va participa la Conclav, insa unii vor folosi cazul sau pentru a pune pe tapet problema celibatului impus preotilor.

Deocamdata, Vaticanul nici n-a inchis pentru public Capela Sixtina, ca sa inceapa pregatirile pentru conclav. Capela va fi dotata cu mobilierul special folosit in aceste imprejurari, celebrul semineu in care se ard voturile si un dispozitiv de bruiaj electronic, pentru ca nimeni sa nu comunice cu exteriorul.

Cardinalii se vor stradui sa il aleaga pe succesorul lui Benedict al XVI-lea pana pe 15 martie, ca sa-i lase timp sa se pregateasca pentru slujba de Florii.

Problema este ca retragerea brusca a Papei i-a luat prin surprindere pe toti si n-a fost timp pentru conturarea unor favoriti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO