Spontaneitatea Papei Francisc, un cosmar pentru garzile sale de securitate

papa francisc

Noul Papa Francisc nu a ezitat niciun minut sa se apropie de multimea care ii scanda numele, sa stranga mainile intinse spre el si sa mangaie copiii, spre marea nemultumire a garzilor de securitate, depasite de spontaneitatea lui, relateaza AFP.

"Papa Francisc nu isi dezamageste admiratorii. El decide sa mearga pe jos prin multimea care il aclama dincolo de barierele vaticane. Serviciul de securitate este in pragul unei crize de nervi, iar multimea este in delir", scrie cotidianul Il Fatto quotidiano.

Celebra Garda elvetiana si jandarmeria Vaticanului, care se ocupa de siguranta suveranilor pontifi, vor trebui sa se resemneze: primul papa latino-american a dat dovada din primele zile ale pontificatului sau de vointa de a ramane spontan, refuzand sa traiasca intr-o bula securizata, rupt de contactul cu oamenii obisnuiti.

Intrebat in legatura cu acest subiect, parintele Federico Lombardi, purtator de cuvant al Vaticanului, a precizat ca unui papa nu ii pot fi impuse masuri de securitate.

"Trebuie sa respecti stilul personal al fiecarui papa. Responsabilii de securitate stiu ca nu ei sunt cei care decid si ca papa este cel care hotaraste si ei trebuie sa se adapteze", a explicat el.

Citește și
vatican
Papa Francisc a fost intronizat la Vatican: "Adevarata putere a unui papa e serviciul umil"
„Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152...” Șeful armatei române, avertisment

Responsabilitatea sigurantei papei este incredintata celor aproximativ 100 de membri ai Garzii Elvetiene, "armata" suveranilor pontifi, ajutata de circa 100 de jandarmi ai Vaticanului si 140 de politisti italieni.

In orice caz, acestia au fost nevoiti sa caute permanent echilibrul intre siguranta papilor si vointa acestora de a intra in contact cu oamenii.

Papii din timpurile moderne sunt deosebit de vulnerabili la marile evenimente publice, in bazilica Sfantul Petru sau in fata ei, in piata cu acelasi nume, asa cum demonstreaza incidentele care s-au produs aici.

Cel mai grav ramane atentatul impotriva Papei Ioan Paul al II-lea in 1981, cand turcul Mehmet Ali Agca, ascuns in multime, a deschis focul asupra acestuia, ranindu-l grav.

Papa polonez era, de asemenea, o personalitate care cauta contactul cu oamenii, a amintit parintele Lombardi.

"Toata lumea isi aminteste de cate ori a incalcat normele de securitate Ioan Paul al II-lea pentru a se intalni direct cu oamenii, chiar in situatii care puteau fi riscante sau imprevizibile", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului.

"Era stilul lui. Voia sa faca acest lucru si trebuia sa il poata face. Iar cei care se ocupau de siguranta lui au facut ce au putut mai bine", a adaugat el.

Responsabilii de securitatea pontificala au tras invataminte, insa, de pe urma atacului lui Ali Agca: faimosul papamobil a devenit blindat, cu geamuri antiglont, iar credinciosii care vor sa participe la audienta generala trebuie sa treaca prin detectoare de metal.

In iunie 2007, un german a incercat sa sara in papamobilul lui Benedict al XVI-lea care circula in Piata Sfantul Petru, iar in 2009, la slujba de Craciun, o femeie a sarit la papa si l-a trantit la pamant in bazilica Sfantul Petru.

Aceste episoade au servit drept lectie: numarul agentilor de securitate a crescut in aceste circumstante, in timp ce zona de securitate din jurul Suveranului Pontif, in interiorul careia nimeni nu poate intra, a fost extinsa.

Securitatea la slujba de intronizare a Papei Francisc, care are loc marti, in prezenta delegatiilor din 130 de tari si organizatii internationale, va fi in schimb asigurata de autoritatile italiene, care vor mobiliza aproximativ 3.000 de membri ai fortelor de securitate, intre care un numar mare de agenti in civil, amestecati in multimea din fata bazilicii Sfantul Petru.

Tragatori de elita pe acoperisuri, elicoptere, vedete fluviale pe Tibru, interdictie de survolare a capitalei italiene, autoritatile italiene nu au lasat nimic la voia intamplarii, iar Roma va fi practic un oras paralizat in cea mai mare parte a zilei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Papa Francisc a sunat la resedinta iezuita din Roma. Ce raspuns a primit dupa ce s-a prezentat
Papa Francisc a sunat la resedinta iezuita din Roma. Ce raspuns a primit dupa ce s-a prezentat

Stilul informal si modestia Papei Francisc sunt inca greu de acceptat in lumea catolica. Iata ce s-a intamplat cand Suveranul Pontif a sunat personal la resedinta ordinului iezuit din Roma si i-a raspuns receptionerul.

Papa Francisc a fost intronizat la Vatican:
Papa Francisc a fost intronizat la Vatican: "Adevarata putere a unui papa e serviciul umil"

De azi, Biserica Romano-Catolica are oficial un nou lider. Papa Francisc a primit insemnele pontificale in cadrul slujbei de intronizare, iar autoritatile italiene s-au pregatit sa intampine aproape un milion de credinciosi.

Papa Francisc, primul mesaj pe Twitter: Continuati sa va rugati pentru mine
Papa Francisc, primul mesaj pe Twitter: Continuati sa va rugati pentru mine

"Dragi prieteni, va multumesc din toata inima si va cer sa continuati sa va rugati pentru mine. Papa Francisc", a scris duminica Jorge Bergoglio in italiana in primul sau mesaj postat pe Twitter pe contul papal @pontifex, relateaza AFP.

Recomandări
Marea necunoscută după ce Putin a predat trupul lui Navalnîi. Familia opozantului așteaptă decizia liderului rus
Marea necunoscută după ce Putin a predat trupul lui Navalnîi. Familia opozantului așteaptă decizia liderului rus

Autoritățile ruse au predat, sâmbătă, trupul lui Aleksei Navalnîi mamei sale, Liudmila. Însă nu se știe dacă familiei i se va permite să organizeze priveghi și funeralii publice.

George Simion, declarație uluitoare despre Republica Moldova, țară în care este interzis: „Urăsc acest stat artificial”
George Simion, declarație uluitoare despre Republica Moldova, țară în care este interzis: „Urăsc acest stat artificial”

Interzis pe teritoriul Republicii Moldova, George Simion a afirmat că urăşte “acest stat artificial”. În opinia liderului AUR, ţara vecină nu va intra niciodată în Uniunea Europeană.

Situație critică pentru Ucraina, prinsă între ofensiva rusă și promisiuni neonorate.
Situație critică pentru Ucraina, prinsă între ofensiva rusă și promisiuni neonorate. "Ne ducem către un deznodământ teribil"

Preşedintele ucrainean a marcat, sâmbătă, doi ani de la începutul invaziei ruse printr-o ceremonie de comemorare a victimelor războiului.