Contestare, coruptie, abuzuri sexuale - Provocarile cu care se va confrunta noul Papa Francisc
Provocari dificile il asteapta pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, Francisc, precum un val de contestare intern, persecutarea crestinilor in lume sau probleme etice si abuzuri de toate felurile.
CONTESTARE SI REFORME: Biserica Catolica se confrunta, in special in tari occidentale (Austria, Germania, Irlanda, Franta, Statele Unite etc), cu un val de contestare interna fara precedent. Numeroase organizatii preotesti sau religioase solicita mai multa democratie in interiorul Bisericii Catolice, alegerea unor oficiali, reformarea Papalitatii, casatorii pentru preoti sau, mai ales, hirotonisirea femeilor.
Teologi, barbati si femei, adopta pozitii foarte radicale in materie de moravuri. Se vorbeste despre un proces de "protestantizare" si "schisme tacute". Cateva reforme realiste - mai ales permisiunea ca persoanele divortate si recasatorite sa primeasca impartasanie si deschiderea in privinta posibilitatii preotilor de a se casatori - vor fi solicitate cu insistenta, inclusiv de catre episcopi noului Papa. De asemenea, declinul vocatiei sacerdotale determina revendicari ca parohiile sa fie reorganizate, iar laicii, barbati si femei, sa fie asociati la responsabilitati.
TRADITIONALISTI: Benedict al XVI-lea nu a reusit sa-i reintegreze pe "lefebvristii" care nu accepta deschiderea Conciliului Vatican II. Negocierea, in pofida tuturor eforturilor sale, se afla intr-un punct mort.
ACULTURATIE: Inradacinarea in culturile locale, cu adaptarea unor liturghii la realitatile locale, pune adeseori probleme din India pana in Africa si trecand prin America Latina. O lovitura in plus, mii de catolici trec la penticostalism sau se convertesc la islam.
ABUZURI SEXUALE SI PEDOFILIE: Toleranta zero si recomandarea la adresa episcopilor sa colaboreze cu justitiile civile nu sunt tot timpul eficiente. Trei sferturi din Conferintele episcopale au elaborat dispozitive de lupta. Altele intarzie, in lipsa de mijloace sau convingere. In Africa sau Asia, constientizarea nu este aceeasi din cauza tabuurilor culturale. In unele tari, justitiile civile sunt ineficiente. Abuzurile continua sa fie denuntate in Occident, mai ales pentru perioada 1965-1985. Astfel, Arhiepiscopia de la Los Angeles se afla in centrul unui scandal imens de protejare a unor preoti pedofili in trecut.
FINANTELE SI CORUPTIA VATICANULUI: Vaticanul, in perioada lui Benedict al XVI-lea, a facut progrese in ceea ce priveste transparenta si lupta impotriva spalarii banilor, asa cum au atestat experti. Dar mai sunt inca multe de facut. Congregatii si dioceze sunt afectate de coruptie, in special in Africa. In Plus, Vaticanul se afla intr-o situatie financiara delicata, din cauza crizei financiare.
REFORMAREA CURIEI: Fara indoiala, este un dosar in care Joseph Ratzinger, cunoscut mai mult ca teolog decat administrator, a esuat. Curia, organism foarte centralizat si secret, se modernizeaza lent. Comunicarea sa este in continuare opaca, mentalitatea este precum a unei fortarete asediate, iar rivalitatile interne persista.
PERSECUTAREA UNOR CRESTINI SI AMENINTARI ISLAMISTE: Rapoarte recente au evidentiat ca crestinii sunt categoria cea mai persecutata din lume. Numeroase guverne le limiteaza drepturile in domeniile educatiei sau vietii publice. Dar amenintarile islamiste, din Pakistan pana in Africa Sahariana, ingrijoreaza in special Vaticanul. Dialogul cu islamul si incurajat de Roma este dificil, spre deosebire de cel purtat cu adeptii iudaismului, care s-a imbunatatit.
ORIENTUL MIJLOCIU: Papa Francisc va trebui sa faca fata eroziunii constante a prezentei crestine in Orientul Mijlociu, unde s-a nascut religia lui Iisus. Crestinii fug de numeroase amenintari, in timp ce Vaticanul incearca sa protejeze aceste minoritati.
MORAVURI: Casatoria intre persoane de acelati sex, bioetica, avortul, eutanasia sunt evolutii fata de care Papa Francisc va trebui sa se preocupe, asa cum au facut Ioan Paul al II-lea sau Benedict al XVI-lea. Cei doi papi au vazut in familie "valori imposibil de negociat". Este foarte probabil ca Papa Francisc sa adopte aceleasi pozitii de fond.
COMUNICARE SI CULTURA: Papa Francisc va trebui sa continue dialogul angajat cu ne-crestinii in cadrul "Curtii Nemurilor" (Cortile dei Gentili) si sa examineze locul Bisericii Catolice in noile mijloace de comunicare si retele de socializare.
Alegeri pentru un nou Papa. Te-ar putea interesa si:
Conclavul pentru desemnarea viitorului papa: fum negru la Vatican.Cardinalii NU au ajuns la un acord
Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 3 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif
Secretul fumului care iese pe cosul Capelei Sixtine, dezvaluit de Vatican
INFOGRAFIC. Cine sunt cei 14 cardinali din randul carora ar putea fi ales noul Papa
Secretele Conclavului. Ce se va intampla, de fapt, in spatele usilor inchise de la Vatican
Istoria zbuciumata a Bisericii Catolice. Suveranii Pontifi care au schimbat lumea prin deciziile lor
Alegeri la Vatican. Marti incepe Conclavul: 115 cardinali il vor alege pe noul Papa
Cardinalii cu sanse de a deveni noul Papa au tinut slujbe separat, in diferite biserici din Roma
Previziunile lui Nostradamus despre "ultimul Papa din istorie". Semnele de dinainte conclavului
Alegeri la Vatican. Adunarea cardinalilor pentru numirea noului Papa va incepe pe 12 martie
Peste 200 de cardinali s-au adunat la Vatican. Data conclavului nu a fost inca fixata
"Campanie electorala" la Vatican. Luni s-ar putea stabili data Conclavului pentru alegerea Papei
Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat in vigoare. Ultimul mesaj a fost transmis pe Twitter
Demisia neasteptata a Papei a fortat Vaticanul sa raspunda la o multime de intrebari neobisnuite
"Lobby gay" la Vatican.Unul din motivele care l-ar fi determinat pe Papa Benedict XVI sa demisioneze
Dupa retragerea de la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea va primi o pensie de 2.500 euro pe luna
Vaticanul despre demisia Papei Benedict al XVI-lea: "O rana institutionala, un dezastru"
- Demisia istorica a Papei Benedict al XVI-lea. Speculatiile despre comploturi si intrigi dupa anunt
- Cine va fi noul lider al Bisericii Catolice. O varianta ar putea fi un Papa de culoare
- Surse: Papa Benedict al XVI-lea se simtea singur si avea incredere in putini din cei de la Vatican
- Papa Benedict al XVI-lea se pregateste pentru o viata de calugar la Vatican
- Ce s-a intamplat in Vatican, la scurt timp dupa ce Papa a anuntat ca va demisiona. VIDEO
- Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie. Motivul din spatele deciziei
- Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 5 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif
- Reactiile liderilor europeni, dupa anuntul de demisie al Papei. Mario Monti: "Sunt zguduit"
- Discursul prin care Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia
- Cine este Papa Benedict al XVI-lea. Viata Suveranului Pontif care nu si-a dorit sa ajunga la Vatican
- Profetia "Petre Romanul", papa care va veni dupa Benedict al XVI-lea si va duce la distrugerea Romei
- 2012, anul controverselor la Vatican. Cele mai grele momente pentru Papa Benedict al XVI-lea