Cine este Papa Benedict al XVI-lea. Viata Suveranului Pontif care nu si-a dorit sa ajunga la Vatican

Ultima actualizare: 14-02-2013 07:07
Papa Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea este cel de-al 265-lea Papa din istorie, rol care presupune atat conducerea statului Vatican, cat si functia de lider al Bisericii Catolice, ca urmas al Sfantului Petru.

Benedict al XVI-lea a fost ales Papa pe 19 aprilie 2005, fiind inscaunat pe 24 aprilie.

Pe numele sau adevarat Joseph Aloisius Ratzinger, Suveranul Pontif s-a nascut pe 16 aprilie 1927 in orasul Marktl din Germania.

Cand avea numai 5 ani, l-a intampinat cu flori pe Arhiepiscopul din Munchen si a fost atat de impresionat de tinuta acestuia incat a anuntat ca vrea sa devina cardinal.

Cand a implinit 14 ani a fost obligat sa se inscrie in Tineretul Hitlerist, asa cum prevedea legea, insa nu a fost un membru entuziast si nu participa la intalniri.

In 1941, unul dintre verii sai, care avea sindromul Down, a fost ucis de nazisti, in cadrul campaniei lor de purificare rasiala si genetica.

Obligat sa lupte ca infanterist in Al doilea razboi mondial, Ratzinger a fost timp de cateva luni prizonier intr-un lagar american, fiind eliberat in 1945.

In acelasi an a intrat la seminarul Sfantul Mihail din Trauntstein, alaturi de fratele sau. In 1959 a devenit profesor de religie la Universitatea din Bonn, iar apoi la cea din Munster.

Pe 24 martie 1977, Ratzinger a fost ales Arhiepiscop de Munchen si Freising, iar in 1981 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Prefect al Sacrei Congregatii a Doctinei Credintei, cunoscuta in trecut sub numele de Inchizitie. A fost promovat Cardinal Episcop de Velletri-Segni in 1993.

Ratzinger s-a remarcat printr-o atitudine conservatoare, sustinand vechea doctrina catolica privind homosexualitatea si avorturile.

Afirmatiile sale, conforma carora crestinii protestanti nu apartin de o biserica adevarata, ci au “simple comunitati ecleziastice”, i-au revoltat pe adeptii acestor culte.

Cand a fost ales succesorul Papei Ioan Paul al II-lea, in aprilie 2005, Ratzinger a declarat ca nu si-ar fi dorit aceasta functie:

“La un moment dat, m-am rugat la Dumnezeu – te rog, nu-mi face asta! - evident, de data asta nu m-a ascultat”.

Noul Papa si-a ales numele de Benedict, in onoarea Sfantului Benedict de Nursia, cel care a fondat ordinul calugarilor benedictini si a Papei Benedict al XV-lea, care a propovaduit pacea in timpul Primului razboi mondial.

Incepand cu anul 2005 au circulat multe zvonuri privind problemele sale de sanatate. Suveranul Pontif are afectiuni cardiace si urmeaza un tratament special.

Acesta este si motivul pentru care, pe 11 februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca va demisiona din functie, acuzand varsta inaintata si “degradarea” sanatatii sale.

El a precizat insa ca va sluji in continuare Biserica Catolica, urmand sa aiba o viata “dedicata rugaciunii”.

Vezi pe Voyo.ro: Ce se intampla cand un asasin platit primeste 25 de milioane de euro pentru uciderea Papei

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO