Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat in vigoare. Ultimul mesaj a fost transmis pe Twitter
PROTV NEWS a transmis LIVE, joi, 28 februarie imagini de la Vatican, unde Suveranul Pontif si-a luat la revedere de la cardinali. Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat in vigoare joi la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei).
Dupa opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a incetat sa mai fie papa la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), cand a intrat in vigoare demisia sa, prima a unui Suveran Pontif in ultimii 700 de ani.
Zi istorica la Vatican. Pentru prima data dupa sapte secole, un Papa paraseste de buna voie tronul Sfantului Petru. Dupa ce si-a luat ramas bun de la cardinali, Benedict al 16-lea s-a retras, joi seara, la resedinta papala. "Sa-l puneti pe Cristos in centrul vietilor voastre", a fost ultimul mesaj postat pe Twitter inainte sa paraseasca Vaticanul. Pontificatul se incheie, oficial, in aceasta seara.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ceremonia de adio cu cardinalii a avut loc in Sala Clementina de la Vatican. Asezat pe un mic tron aurit, Benedict al XVI-lea avea in fata ochilor o superba fresca reprezentand "corabia bisericii in furtuna", tema la care a facut aluzie ieri in fata pelerinilor din piata San Pietro.
La sfarsit, cardinalii s-au ridicat sa-l slaute. Unii erau incovoiati de varsta sau in scaun cu rotile. Multi - emotionati pana la lacrimi cand i-au sarutat inelul papal.
In aceasta seara, Benedict al XVI-lea a sosit la Castel Gandolfo, resedinta papala unde va ramane in urmatoarele doua luni, inainte sa se mute la o fosta manastire din Vatican.
Odata instalat in apartamentele sale, a iesit in balcon ca sa-i salute inca o data pe credinciosi. A fost ultima lui aparitie publica in calitate de papa.
Retragerea garzilor elvetine va fi singura manifestare concreta la acest sfarsit de domnie, iar fostul Papa va capata titlul onorific: "Sanctitatea sa Benedict al XVI-lea, papa emerit", termenul care provine din latina si inseamna "retras".
Papa Benedict a indemnat credinciosii, in ultimul mesaj postat pe Twitter inaintea demisiei, sa il puna pe Hristos in centrul vietilor proprii, informeaza AFP.
"Va multumesc pentru dragoste si pentru sustinere. Puteti experimenta permanent bucuria de a-l pune pe Hristos in centrul vietilor voastre!", a scris Papa Benedict la ora 17.02 (18.02, ora Romaniei), imediat dupa plecarea de la Palatul Pontifical.
Contul de Twitter al Papei Benedict a fost inchis imediat dupa acest mesaj.
Papa Benedict si-a luat ramas-bun de la personalul Palatului Vaticanului si a parasit palatul pontifical la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), spre resedinta de la Castel Gandolfo, situata in apropiere de Roma.
Lumea catolica traieste astazi un moment istoric. Benedict al XVI-lea se retrage de la Vatican, dupa 8 ani de pontificat. Un eveniment fara precedent in ultimele sase secole din istoria Bisericii Romano-Catolice.
Peste 1 miliard de credinciosi isi iau la revedere de la Suveranul Pontif, in timp ce la Vatican, cardinalii pregatesc deja terenul pentru alegerea succesorului sau.
Suveranul Pontif isi va incepe ziua luandu-si ramas bun de la cardinalii care se afla deja la Roma. Spre seara, Benedict al XV-lea va parasi Apartamentele Papale, iar un elicopter il va conduce spre resedinta papala de vara de la Castel Gandolfo.
Aici va locui vreme de cel putin doua luni, pana se vor termina renovarile resedintei sale permanente din Vatican. Portile Castelului Gandolfo se vor inchide in urma sa in jurul orei 21.00. Momentul va incheia oficial prezenta sa in viata publica.
Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papa emerit, a spus ca isi doreste sa isi petreaca restul vietii departe de ochii lumii, in rugaciune si tacere.
Miercuri, peste 150.000 de oameni s-au strans in Piata San Pietro, pentru a asculta mesajul de ramas bun al Papei. L-au aplaudat din rasputeri, agitand steaguri nationale si pancarte cu mesaje de multumire, in toate limbile pamantului.
Ultimele cuvinte ale Papei au fost in limba noastra. La sfarsitul audientei generale, Benedict al XVI-lea i-a binecuvantat pe credinciosii romani.
Chiar daca a recunoscut ca in timpul pontificatului sau au existat si scandaluri si controverse, Benedict al XVI-lea si-a exprimat increderea in Biserica si credinciosi. Si a insistat din nou ca se retrage pentru binele Bisericii.
Miercuri, 27 februarie, Papa Benedict al XVI-lea a strabatut pentru ultima data Piata Sfantul Petru in Papamobil. Traseul a fost mai lung ca de obicei, pentru ca Sfantul Parinte sa isi poata lua ramas bun de la credinciosii sositi la Vatican din toata lumea.
In mod normal, audienta Papei din fiecare miercuri este un eveniment care nu primeste foarte multa atentie, se desfasoara in interior, intr-o incapere mica. Interesul aratat de credinciosi pentru eveniment este atat de mare, incat a fost mutat in Piata Sfantul Petru.
50.000 de pelerini si-au rezervat bilete pentru ultima audienta generala a Papei.
Inca de marti, Papa si-a triat documentele, pentru a lasa totul in ordine in apartamentele de la Vatican. In acelasi timp, a raspuns mesajelor primite de la credinciosi, inclusiv de la multi sefi de stat.
Audienta in fata a peste 150.000 de persoane
Papa Benedict al XVI-lea a evocat miercuri "apele agitate" din perioada Pontificatului sau, adaugand totodata ca "Dumnezeu nu va lasa Biserica sa se scufunde", in timpul ultimei sale audiente in fata a peste 150.000 de persoane reunite in Piata Sfantul Petru, relateaza AFP. "Sunt intr-adevar emotionat si vad Biserica vie", a declarat Papa, raspunzand aclamatiilor calduroase ale multimii, dupa care si-a inceput cateheza.Fragil, dar zambitor, Papa, in varsta de aproape 86 de ani, a facut mai inainte un tur al pietei in papamobil, in timp ce crestinii catolici fluturau drapele din toate tarile si banderole pe care scria "multumesc" in toate limbile.
Papa a vrut sa lase un mesaj de incredere inaintea retragerii de joi, spunand: "In ultimele luni, am simtit ca fortele imi scad si i-am cerut lui Dumnezeu in rugaciune, cu insistenta, sa ma lumineze (...), sa ma faca sa iau decizia cea mai dreapta (...) Am facut acest pas in deplina cunostinta atat de gravitatea, cat si de noutatea sa, dar, de asemenea, cu o mare seninatate a sufletului", a dat asigurari el.
In opt ani de Pontificat, a recunoscut el, facand aluzie la scandaluri si controverse, "au existat momente deloc usoare, in care apele erau agitate si vantul potrivnic, ca in intreaga istorie a Bisericii, iar Domnul parea ca doarme. Dar tot timpul am stiut ca barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastra, ca este barca Lui si nu o va lasa sa se scufunde", a subliniat el.
Apoi a amintit ca, devenind Papa la 19 aprilie 2005, "o mare greutate a fost pusa pe umerii sai" si ca "dimensiunea privata a vietii sale a fost complet suprimata". Benedict al XVI-lea a reiterat ca se va retrage din orice activitate publica, chiar daca un Papa "nu poate reveni la viata privata".
"Decizia mea de a renunta la exercitarea activa a ministerului, nu va schimba aceasta. Eu nu revin la viata privata, la o viata de calatorii, de intalniri, de receptii, de conferinte, etc... Eu nu abandonez crucea, dar raman intr-un mod nou aproape de Domnul crucificat. Eu nu imi mai asum puterea sarcinii de a guverna Biserica, dar raman in serviciul rugaciunii. Sfantul Benedict (fondatorul marelui ordin crestin al benedictinilor), al carui nume de Papa il port, imi va fi un mare exemplu".
"Voi continua sa insotesc calea Bisericii in rugaciune si reflectie", a spus Papa.
Piata Sfantul Petru, plina de persoane dornice sa asiste la ultima aparitie a Papei Benedict XVI
Numeroase persoane au venit miercuri in Piata Sfantul Petru, unde Papa Benedict al XVI-lea si-a facut ultima aparitie publica la Vatican, inainte de demisia sa istorica de joi, relateaza AFP.Multimea s-a reunit in liniste de-a lungul Via della Conciliazione, bulevardul care se intinde din Piata Sfantul Petru pana la raul Tibru, pentru a asista la audienta Papei, care a inceput la ora locala 10.30 (11.30 ora Romaniei).
Credinciosii s-au reunit intr-o atmosfera prietenoasa si pe o vreme insorita, sub privirile agentilor italieni de protectie civila. La intrarea in celebra colonada a lui Bernini, un serviciu de ordine format din tineri ai Opus Dei organizeaza cozile de asteptare la intrarea in piata, blocata de garduri metalice.
Unii purtau palarii de soare, niste tineri cantau la chitara si la bongo. Multi dintre ei purtau tricouri cu insemnele Anului Credintei. "Am venit sa-mi exprim recunostinta pentru tot ce a facut in opt ani. Demisia sa este un mesaj important pentru toti crestinii. El pleaca fara amaraciune, cu blandete si seninatate", explica parintele Giulio, in varsta de 67 de ani, preot in regiunea muntoasa Abruzzo, din apropierea Romei.
Cu o zi inaintea demisiei sale istorice, Papa Benedict al XVI-lea isi ia adio de la multimea de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru, ultima aparitie publica din cei opt ani de pontificat.
Papa german in varsta de 85 de ani, a anuntat, la 11 februarie, ca nu mai are puterile de care are nevoie pentru a face fata unei lumi aflate in continua schimbare. Anuntul demisiei sale sa a creat stupoare, inclusiv in randul Bisericii, care nu a mai vazut de 700 de ani o demisie voluntara a papei.
Joi, ultima zi
Totul trebuie sa fie pregatit pentru joi seara, cand Papa Benedict al XVI-lea isi va incheia oficial atributiile. Se va intalni cu cardinalii, care au ajuns deja la Roma. Mai tarziu, la 5.00 dupa-amiaza, ora locala, Papa se va imbarca intr-un elicopter, care il va duce la Palatul Gandolfo, resedinta papala de vara situate la aproape 25 de kilometri departare. Incepand cu ora 8 seara, el nu va mai fi Papa.Va primi numele de "Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papa emerit", va purta alte vesminte si va renunta la inelul papal si la sigiliu. Amandoua vor fi distruse.
Thomas Rosica, purtator de cuvant Vatican: "Va purta o sutana simpla, alba. Un aspect imporant sunt pantofii. Nu va mai purta pantofii rosii cu care l-ati vazut, ci a ales sa pastreze o pereche de pantofi maro, pe care i-a primit in timpul vizitei in Mexic, la Leon".
Dupa ce Papa isi va incheia oficial Pontificatul, decanul cardinalilor, Angelo Sodano, ii va invita la Vatican pe cei 115 cardinali electori, care vor stabili, printre altele, si data Conclavului de alegere a viitorului Papa.