Conclavul pentru desemnarea viitorului papa: fum negru la Vatican.Cardinalii NU au ajuns la un acord

×
Codul embed a fost copiat

La Vatican se scrie istoria. Marti seara, cardinalii stransi in Capela Sixtina au inceput procesul in urma caruia va fi ales urmatorul lider spiritual al Bisericii Catolice.

20:45 Fum negru a iesit, marti seara, pe cosul Capelei Sixtine, indicand ca votul cardinalilor reuniti in Conclav NU a dus la alegerea unui papa.

19:05 Desi nimic nu indica deocamdata un favorit clar, specialistii cred ca alegerea se va face dintre trei cardinali: Angelo Scola, arhiepiscopul de Milano, brazilianul Odilo Scherer si canadianul Marc Ouellet.

Cardinalii vor vota pentru prima data marti seara. Apoi vor continua cu patru tururi de vot zilnic, pana cand un candidat va intruni majoritatea ceruta, de doua treimi.

"Litania sfintilor" a insotit intrarea celor 115 cardinali electori in Capela Sixtina, imbracata in splendidele fresce ale lui Michelangelo.

Citește și
cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer, pregatiri Conclav
Alegeri la Vatican. Marti incepe Conclavul: 115 cardinali il vor alege pe noul Papa
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Dupa ordinul "extra omnes", cu totii afara, toate persoanele care nu fac parte din conclav au parasit Capela, iar cardinalii au fost inchisi initial impreuna cu un membru al clerului, ales de ei insisi pentru intelepciunea sa si autoritatea morala. Acesta din urma le-a vorbit despre misiunea lor si necesitatea de a actiona spre binele Bisericii. Apoi a parasit incaperea, permitand inceperea scrutinului.

Marti dimineata, inaintea conclavului, cardinalii au participat la o mesa la Bazilica San Pietro dedicata alegerii Pontifului. In acordurile imnurilor gregoriene, "printii bisericii" au defilat solemn, imbracati in straiele lor rosii si purtand mitra alba.

Apoi, cei 115 electori si alte cateva sute de prelati s-au asezat in jurul baldachinului sculptat de Bernini care se ridica deasupra mormantului Sfantului Petru. Ropote de aplauze si cuvinte alese l-au onorat pe fostul papa Benedict al XVI-lea.

Dincolo de votul si de dezbaterile din Capela Sixtina, cardinalii vor locui pe durata Conclavului in "Casa di Santa Marta", un fost spital de la Vatican. Cladirea aflata la 500 de metri de Capela Sixtina are apartamente simple, cu dormitoare austere, un birou si un telefon care functioneaza doar in interior.

18:29 Cei 115 cardinali electori au depus juramantul de pastrare a secretului votului pe durata Conclavului, care a inceput marti dupa-amiaza in Capela Sixtina, relateaza presa italiana. Depunerea juramantului se face in limba latina, pe Sfanta Evanghelie.

17:00 Conclavul pentru desemnarea viitorului papa a inceput, marti, in Capela Sixtina de la Vatican. Cei 115 cardinali electori au intrat in Capela Sixtina la ora 16.40 (17.40, ora Romaniei) si vor ramane in incinta catedralei pana la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Imediat va avea loc depunerea juramantului si procedura "extra omnes", formula prin care vor fi invitati afara cei care nu vor participa propriu-zis la procesul de vot.

Primul vot va avea loc astazi, dar este putin probabil sa aiba drept rezultat desemnarea unui papa, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papa, un candidat trebuie sa primeasca doua-treimi din voturi, adica 77.

Imediat dupa ora locala, 19.00 (20.00, ora Romaniei), atentia se va indrepta spre cosul Capelei Sixtine. Daca fumul scos va fi de culoare alba inseamna ca a fost ales noul papa. Daca va avea culoarea neagra, votul va continua miercuri.

Casele de pariuri il considera favorit pe Angelo Scola pentru postul de papa

Italianul Angelo Scola este favorit pentru a deveni urmatorul papa, urmat de ghanezul Peter Turkson si brazilianul Odilo Scherer, au precizat luni casele de pariuri, in timp ce cardinalii sunt reuniti in conclav pentru a gasi un succesor lui Benedict al XVI-lea, relateaza AFP.

Casele de pariuri tin pariuri asupra prenumelui pe care il va avea noul ales: numele favorite sunt Leon (cota 5/4), Petru (2/1), Grigorie (5/1). Potrivit casei irlandeze de pariuri Paddy Power si William Hill din Marea Britanie, sansele de a-l vedea pe Angelo Scola papa au crescut considerabil, ambele case oferind arhiepiscopului de Milano co cota de 9 la 4.

Probabilitatea unui papa african s-a diminuat in ochii caselor de pariuri. Cota cardinalului gnaez Peter Turkson este scazuta: William Hill il plaseaza pe a doua pozitie cu 7 la 2, imediat dupa arhiepiscopul de Sao Paolo Odilo Scherer, al treilea cu 4 la 1. Paddy Power plaseaza brazilianul pe cea de-a doua pozitie cu o cota de 4/1 si pe Peter Turkson pe pozitia a treia, cu 6/1. Italianul Tarcisio Bertone, cardinalul Camerlengo, insarcinat cu interimatul papei are cota de 6/1 pentru William Hill si 10/1 pentru Paddy Power.

Cardinalul canadian Marc Ouellet are cota de 10/1 la ambele case de pariuri. In ceea ce-i priveste pe americani, Sean O'Malley are 14/1, Raymond Burke 16/1 si Timothy Dolan 20/1. Nigerianul Francis Arinze, multa vreme favorit la toate casele de pariuri, s-a prabusit: are o cota de 40/1 la William Hill si nici nu figureaza pe listele Paddy Power.

Mii de persoane s-au adunat in Piata Sfantul Petru, in asteptarea noului papa

Mii de persoane, credinciosi sau turisti, s-au adunat, marti, in Piata Sfantul Petru in asteptarea conclavului ce urmeaza sa decida cine va fi viitorul papa, relateaza AFP.

"Intelectual ca Benedict al XVI-lea dar charismatic precum Ioan Paul al II-lea": pelerinii din lumea intreaga s-au reunit, marti, in Piata Sfantul Petru, sperand ca noul papa sa posede calitatile celor doi predecesori ai sai si sa poata rezolva criza profunda cu care se confrunta Biserica.

Slujba a fost oficiata incepand cu ora 10.00 (11.00 ora Romaniei) de cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Sacru, in prezenta celor 115 cardinali electori, din randurile carora va fi ales noul papa.

In ceea ce priveste identitatea celui de-al 266-lea papa sau nationalitatea sa, "Nu conteaza! Nu trebuie confundata credinta cu politica", declara Giuliane Ciniciato, o credincioasa in varsta de 28 de ani, sosita la Vatican special pentru aceasta ocazie din Sao Paolo, Brazilia, orasul cardinalului Odilo Scherer, arhiepiscop si unul dintre "favoriti". Ea evita sa-si numeasca favoritul.

"Functia suprema de papa este, prin esenta, universala si nu poate fi limitata la o natiune", precizeaza ea.

Printre numele cele mai vehiculate intre credinciosii aliniati in lungul celebrei colonade a lui Bernini, se numara cel al cardinalului Scherer, dar si al canadianului Marc Ouellet sau italianului Angelo Scola.

Pentru Graziano Toto, un cetatean din Roma, in varsta de 68 de ani, portretul unui papa ideal este o sinteza intre charisma lui Ioan Paul al II-lea si spiritul stralucitor al lui Benedict XVI.

"Pe primul, veneam sa-l vedem, iar pe al doilea sa-l ascultam", a rezumat el.

"Prioritatea noului papa va fi sa faca ordine in Curie, in dicastere (ministere)", a explicat el, facand referire la scurgerea de documente secrete, scandalurile financiare si rivalitatile interne care au zguduit Biserica in ultimii ani.

Este o situatie care explica, si totodata scuza, potrivit lui, decizia istorica a lui Benedict al XVI-lea de a renunta la tronul lui Petru, dupa opt ani de pontificat: "Este dovada ca nu a fost un om al puterii. Prin acest gest el a dorit sa explice celor care vor puterea: luati-o, v-o dau!".

Printre credinciosii intervievati in piata Sfantul Petru, niciunul nu se arata critic fata de renuntarea lui Joseph Ratzinger, o decizie pe care o inteleg si o accepta.

"Este atitudinea responsabila a cuiva care simte ca nu are forta sa suporte greutatea misiunii sale, la care se adauga numeroasele probleme cu care se confrunta Vaticanul", a explicat Chistine Hinterstoiber, in varsta de 58 de ani, venita din Bavaria cu un grup de germani.

Pentru a prelua misiunea compatriotului sau la conducerea Bisericii Catolice, care numara astazi 1,2 miliarde de credinciosi, ea asteapta un barbat care sa aiba curajul sa abordeze problemele societatii, in opinia ei fundamentale.

"Trebuie sa promoveze schimbarile, sa abordeze subiecte ca rolul femeilor in Biserica sau celibatul preotilor", spera ea.

Mai "cu picioarele pe pamant", un sofer spera ca noul papa sa vina dintr-o tara care sa poata promova turismul la Roma si in Italia, afectata grav de criza economica.

"Din acest punct de vedere, brazilianul mi-ar conveni cel mai mult", glumeste el.

DOSARUL Papa Benedict al XVI-lea

Alegeri la Vatican. Marti incepe Conclavul: 115 cardinali il vor alege pe noul Papa

Cardinalii cu sanse de a deveni noul Papa au tinut slujbe separat, in diferite biserici din Roma

Previziunile lui Nostradamus despre "ultimul Papa din istorie". Semnele de dinainte conclavului

Alegeri la Vatican. Adunarea cardinalilor pentru numirea noului Papa va incepe pe 12 martie

Peste 200 de cardinali s-au adunat la Vatican. Data conclavului nu a fost inca fixata

"Campanie electorala" la Vatican. Luni s-ar putea stabili data Conclavului pentru alegerea Papei

Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat in vigoare. Ultimul mesaj a fost transmis pe Twitter

Demisia neasteptata a Papei a fortat Vaticanul sa raspunda la o multime de intrebari neobisnuite

"Lobby gay" la Vatican.Unul din motivele care l-ar fi determinat pe Papa Benedict XVI sa demisioneze

Dupa retragerea de la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea va primi o pensie de 2.500 euro pe luna

Vaticanul despre demisia Papei Benedict al XVI-lea: "O rana institutionala, un dezastru"

- Demisia istorica a Papei Benedict al XVI-lea. Speculatiile despre comploturi si intrigi dupa anunt

- Cine va fi noul lider al Bisericii Catolice. O varianta ar putea fi un Papa de culoare

- Surse: Papa Benedict al XVI-lea se simtea singur si avea incredere in putini din cei de la Vatican

- Papa Benedict al XVI-lea se pregateste pentru o viata de calugar la Vatican

- Ce s-a intamplat in Vatican, la scurt timp dupa ce Papa a anuntat ca va demisiona. VIDEO

- Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie. Motivul din spatele deciziei

- Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 5 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif

- Reactiile liderilor europeni, dupa anuntul de demisie al Papei. Mario Monti: "Sunt zguduit"

- Discursul prin care Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia

- Cine este Papa Benedict al XVI-lea. Viata Suveranului Pontif care nu si-a dorit sa ajunga la Vatican

- Profetia "Petre Romanul", papa care va veni dupa Benedict al XVI-lea si va duce la distrugerea Romei

- 2012, anul controverselor la Vatican. Cele mai grele momente pentru Papa Benedict al XVI-lea

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Secretele Conclavului. Ce se va intampla, de fapt, in spatele usilor inchise de la Vatican
Secretele Conclavului. Ce se va intampla, de fapt, in spatele usilor inchise de la Vatican

Adunarea Cardinalilor, unde va fi votat noul Suveran Pontif, are loc conform unor reguli clar stabilite.

Alegeri la Vatican. Marti incepe Conclavul: 115 cardinali il vor alege pe noul Papa
Alegeri la Vatican. Marti incepe Conclavul: 115 cardinali il vor alege pe noul Papa

Zi importanta la Vatican: cardinalii intra marti in Capela Sixtina, sa-l aleaga pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.
 

Cardinalii cu sanse de a deveni noul Papa au tinut slujbe separat, in diferite biserici din Roma
Cardinalii cu sanse de a deveni noul Papa au tinut slujbe separat, in diferite biserici din Roma

La Vatican, marti incepe conclavul pentru alegerea noului Papa, iar cei 115 cardinali electori vor fi zavorati in Capela Sixtina. Vor vota de cate patru ori pe zi, pana cand reusesc sa aleaga un nou lider pentru Biserica Catolica.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.