Discursul prin care Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia

Ultima actualizare: 14-02-2013 07:07
Papa Benedict al XVI-lea

Discursul papei Benedict al XVI-lea, pronuntat luni in cadrul unui consistoriu la Roma si in cursul caruia si-a anuntat demisia, incepand cu data de 28 februarie, a fost sustinut in limba latina.

Traducerile in sapte limbi au fost realizate de biroul de presa al Vaticanului, relateaza AFP.

Dragi frati,

V-am convocat in acest Consistoriu nu doar pentru cele trei canonizari, ci si pentru a va comunica o decizie de mare importanta pentru viata Bisericii.

Dupa ce mi-am cercetat constiinta in fata lui Dumnezeu, in mai multe randuri, am ajuns la concluzia certa ca puterile mele, din cauza varstei inaintate, nu mai sunt capabile sa exercite in mod adecvat ministerul petrianian.

Sunt constient ca aceasta misiune, prin esenta una spirituala, trebuie sa fie realizata nu doar prin fapte si vorbe, ci in egala masura prin suferinta si rugaciune.

In acelasi timp, in lumea de astazi, supusa schimbarilor rapide si zguduita de intrebari de o relevanta profunda pentru viata credintei, pentru a carmui Corabia Sfantului Petru si a propovadui Evanghelia, este nevoie si de puterea trupului si de cea a sufletului, putere care, in ultimele luni, a scazut in mine intr-o asemenea masura incat trebuie sa-mi recunosc incapacitatea de a administra misiunea care mi-a fost incredintata.

De aceea, fiind constient de gravitatea acestui act, in depllina libertate, declar ca renunt la ministerul de Episcop al Romei, succesor al Sfantului Petru, care mi-a fost incredintat de cardinali la 19 aprilie 2005, astfel incat, incepand cu 28 februarie 2013, la orele 20.00, Sfantul Scaun, Scaunul Sfantului Petru, va ramane vacant, pana ce conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif va fi convocat de cei de a caror competenta depinde acest lucru.

Dragi frati, din adancul sufletului va multumesc pentru toata dragostea si munca cu care m-ati sustinut in misiunea mea si imi cer iertare pentru toate greselile mele.

In acest moment, incredintam Sfanta Biserica in mainile Pastorului Suprem, Mantuitorul nostru Iisus Christos, si ne rugam la Fecioara Maria sa fie alaturi de Parintii Cardinali cu grija sa materna, in alegerea noului Suveran Pontif.

In ceea ce ma priveste, in viitor, doresc sa slujesc din toata inima Sfanta Biserica a Domnului, printr-o viata dedicata rugaciunii.

De la Vatican, 10 februarie 2013

BENEDICTUS PP XVI

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO