Surse: Papa Benedict al XVI-lea se simtea singur si avea incredere in putini din cei de la Vatican

Ultima actualizare: 16-02-2013 07:17
Papa

Nu sunt multe ocazii in viata, cand limba latina se dovedeste a fi esentiala pentru meseria de jurnalist. Unei jurnaliste de la agentia ANSA, astfel de cunostinte i-au oferit sansa sa inteleaga si sa transmita prima in lume stirea despre demisia Papei.

Luni dimineata, nimic nu anunta o zi palpitanta in viata corepondentilor de la Vatican. Pe agenda era trecut un consistoriu public, la care asistau doar trei jurnalisti: o italianca, un mexican si un francez. Cand Papa a inceput sa citeasca ceva in latina de pe o foaie, Giovanna Chiri a fost prima care a inteles ce se intampla.

"Stateam in fata computerului si imi tremurau picioarele. Intelesesem ca Papa se retrage, o spusese in latina. Jumatate din creierul meu imi spunea ca n-am inteles bine, cealalta jumatate imi zicea ca exact asta spusese", povesteste jurnalista.

Inainte sa urce el insusi pe Sfantul Scaun, Papa Benedict al XVI-lea a fost un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea si l-a vazut cum a luptat cu boala si batranetea, dar a continuat sa isi indeplineasca misiunea pana cand a inchis ochii pentru totdeauna.

Se pare ca Papa Benedict al XVI-lea a luat decizia sa rupa traditia in primavara anului trecut.

Sa conduci o biserica ce numara mai bine de un miliard de membri nu e treaba usoara. Papa Benedict al XVI-lea se trezeste in zori, tine slujbe, oficiaza botezuri, se intalneste cu lideri straini, calatoreste in toate cele patru zari. Iar ritmul devine si mai alert in preajma unei sarbatori precum Pastele.

Prea multe nu se stiu despre istoricul medical al Papei. In 1991 a suferit o hemoragie cerebrala fara consecinite grave, iar in 2009 a cazut si si-a fracturat incheietura mainii drepte, avand nevoie de operatie.

Abia dupa anuntul retragerii, s-a aflat ca are un pacemaker care ii controleaza ritmul inimii. Ideea ca acesta ar motivul demisiei l-a amuzat pe purtatorul de cuvant al Papei.

"Avea pacemaker-ul de mult timp, dinainte sa fie Papa, de pe vremea cand era cardinal", a precizat purtatorul de cuvant.

Unii au spus ca poate batranetea i-a rapit Papei din agerimea mintii, dar cei care l-au cunoscut spun ca nu e deloc de asa. E drept insa ca, la 85 de ani, Benedict al XVI-lea este cel mai batran Papa din ultimul secol si printre cei mai in varsta din istorie.

Pe de alta parte, surse apropiate lui Benedict al XVI-lea spun ca acesta se simtea singur si are incredere in foarte putini dintre cei care il inconjoara la Vatican.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO