Cine va fi noul lider al Bisericii Catolice. O varianta ar putea fi un Papa de culoare

Ultima actualizare: 16-02-2013 07:17

Dupa decizia lui Benedict al XVI-lea de a se retrage, Biserica Catolica ar putea avea pentru prima data in istorie un lider non-european.

Printre cardinalii considerati favoriti sa-i urmeze actualului Papa sunt unii originari din Ghana sau Nigeria, dar si un canadian si cativa sud-americani.

Numele urmatorului Papa a fost rareori cunoscut inainte de conclavul care l-a ales.

In 2005, cand a fost numit Benedict, cel mai aproape de adevar au fost casele de pariuri, asa ca acum toata lumea e din nou cu ochii pe ele.

Pana la Pastele Catolic, adica pe 31 martie, unul dintre cei 118 cardinali originari de pe toate continentele va deveni noul Papa. La casele de pariuri se lucreaza deja intens.

"Favoritul este in acest moment cardinalul canadian Marc Ouellet cu o cota de 3 la 1", a spus Rory Scott, seful unei case de pariuri.

Francofonul Ouellet este unul dintre cei 67 de membri ai Conclavului pe care Benedict al XVI-lea i-a facut cardinali. Este insa considerat un intelectual lipsit de carisma de care ar avea nevoie Biserica Catolica in acest moment.

Cum 15% dintre catolicii din lume sunt africani, un Papa de pe acest continent ar fi o varianta. Peter Turkson din Ghana sau Francis Arinze din Nigeria sunt unele dintre numele cele mai vehiculate. Cel din urma a fost in carti si in 2005.

Un Papa de culoare?

"Biserica a fost dintotdeauna pregatita pentru un Papa din afara Europei", spune  Peter Turkson, cardinal din Ghana.

Conationalii lui Ioan Paul al II-lea nu par deloc de aceeasi parere.

"Nostradamus a scris ca se va termina rau pentru noi cand Papa urmeaza sa fie inlocuit de un alt Papa, cu pielea neagra", spune un pelerin din Polonia.

Un Papa din America Latina ar fi, de asemenea, o posibilitate, avand in vedere ca acolo sunt concentrati cei mai multi catolici din lume.

Totusi, America de Sud e reprezentata in conclav de 19 cardinali, fata de 62 cati are in total Europa.

Oricum, varsta inaintata va fi un dezavantaj pentru orice candidat, avand in vedere ca acesta a fost motivul invocat de actualul Papa pentru retragerea sa.

Pe de alta parte, decizia Papei de a renunta la mandatul pontifical din cauza varstei inaintate le-ar putea da de gandit si altor ''lupi batrani'' din politica si afaceri.

Warren Buffet si Rupert Murdoch au amandoi peste 80 de ani, in timp ce Kirk Kerkorian continua sa conduca un imperiu financiar, la 95 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO