"Lobby gay" la Vatican.Unul din motivele care l-ar fi determinat pe Papa Benedict XVI sa demisioneze

Ultima actualizare: 26-02-2013 00:58
papa benedict

Dezvaluirile, veridice sau nu, care au marcat in 2012 scandalul scurgerilor de informatii "Vatileaks", reapar in atentia publicului din cauza unui presupus "lobby gay" la Vatican, potrivit Mediafax.

In timp ce "Vatileaks" l-a eliberat din gratia papala pe majordomul Paolo Gabriele, doua articole, ale cotidianului La Repubblica si saptamanalului Panorama, l-au readus in atentia publicului, noteaza Mediafax.

Potrivit Repubblica, decizia lui Benedict XVI de a renunta la functia de papa poate sa fi fost influentata si de supararea profunda pe care i-a provocat-o aflarea unui capitol al anchetei ultra-secrete, efectuate in Curie, de catre o comisie de trei cardinali pensionati, care facea referire la un "lobby gay" la Vatican.

In articolul incarcat de formulari senzationale si intitulat "Sex si cariera, santajele de la Vatican dinaintea demisiei lui Bendict XVI", cardinalul spaniol al Opus Dei, Julian Herranz, seful comisiei, a prezentat, la 9 octombrie, in fata Papei dosarul "cel mai obscen", "o retea transversala unita prin orientarea sexuala" cand "pentru prima data cuvantul homosexualitate a fost pronuntat" in locuinta pontificala.

Potrivit Panorama, actiunile de "lobby gay" de la Vatican, "au fost de departe cele mai influente si mai ramificate dintre toate cele care au existat in sanul Curiei" romane.

Potrivit Repubblica, raportul a precizat ca anumiti prelati au fost supusi "influentei exterioare" (altfel spus santajului), din partea unor laici, cu care erau asociati prin legaturi "de natura lumeasca".

Vaticanul a aratat greseli grave in articolul de presa, declarand ca nu trebuie luat in serios.

"Speculatiile, fantasmele si opiniile difuzate de presa in acea perioada" nu trebuie "nici dezmintite, nici comentate, nici confirmate", a adaugat parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun.

Potrivt specialistului in chestiuni legate de Vatican al publicatiei La Stampa, Papa, dupa demisia sa, ii va primi pe cei trei cardinali, iar continutul voluminosului raport secret, redactat pe baza audierilor efectuate la toate nivelurile Sfantului Scaun, va putea fi discutat in cadrul Congregatiei Generale, o reuniune a cardinalilor premergatoare Conclavului.

Cei trei cardinali au fost numiti primavara trecuta de Benedict XVI, in urma scurgerilor a numeroase documente confidentiale, insa raportul trebuia sa ramana secret.

Potrivit parintelui Lombardi, decizia istorica a Papei de a renunta la functie nu a fost cauzata de vreo "depresie" si nici de vreun alt motiv de natura psihologica, ci de slabirea fortelor fizice.

In octombrie 2012, doua zile dupa ce l-a primit pe cardinalul Herranz, Papa, intr-un discurs cu ton pesimist, rostit in deschiderea Anului Credintei, a evocat printr-o metafora "pestii cei rai" care sunt prinsi in plasa Bisericii.

Potrivit specialistului, scurgerea de documente din scandalul "Vatileaks" a putut fi utilizata de anumite persoane pentru a-si discredita rivalii din cadrul Curiei.

Un fenomen care s-ar putea repeta, in scopul de a influenta alegerea urmatorului Papa, in conditiile in care Conclavul se apropie.

Directorul televiziunii catolice TV2000, Dino Boffo, el insusi afectat de zvonurile aparute in urma unuia dintre documentele "Vatileaks", in legatura cu asa-numitele relatii homosexuale, pe care le-a dezmintit, a cerut joi Sfantului Scaun sa fie scutit de "patima josnica a scrisorilor anonime, fara semnatura si fara destinatar".

El spera ca "toti credinciosii, care au cuprins intelepciunea invataturilor Bisericii si demisiei lui Bendict XVI, sa puna capat luptelor pentru putere, care ii pot scandaliza pe cei mai spasiti" dintre catolici.

Tema homosexualitatii la Vatican nu este una noua in presa italiana. Ea a facut obiectul numeroaselor romane si cartilor best-seller, adesea exagerate. Presa a mai vorbit despre faptul ca atat specialisti in chestiuni legate de Vatican, persoane religioase sau preoti care lucreaza la Vatican au legaturi homosexuale in afara Vaticanului.

O retea de persoane religioase, preoti sau prelati homosexuali poate exista in secret, iar acest grup poate fi obiectul santajului din partea jurnalistilor fara scrupule, care cauta sa obtina documente secrete in cadrul "Vatileaks".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO