Cardinalii cu sanse de a deveni noul Papa au tinut slujbe separat, in diferite biserici din Roma
La Vatican, marti incepe conclavul pentru alegerea noului Papa, iar cei 115 cardinali electori vor fi zavorati in Capela Sixtina. Vor vota de cate patru ori pe zi, pana cand reusesc sa aleaga un nou lider pentru Biserica Catolica.
Ziua de marti va incepe cu o slujba in Catedrala Sfantul Petru, prin care cardinalii vor invoca ajutorul divin in alegerea noului Papa.
Marti dupa-amiaza, parintii Bisericii vor intra in Capela Sixtina, iar usile vor fi zavorate in urma lor. Un prim vot va avea loc chiar marti, iar spre seara, pe hornul capelei va iesi pentru prima data fum, cel mai probabil negru.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Cardinalii care-l vor alege pe Papa vin din peste 50 de tari diferite. Primul vot e unul de incercare, care va scoate la iveala o multime de nume. Abia dupa aceea incep sa se aleaga factiunile", a spus David Wright, corespondent ABC News.
In acest moment, exista doua curente favorite. Unul sustinut de italieni, care se vor alia probabil in spatele arhiepiscopului brazilian Odilo Scherer sau al italianului Angelo Scola.
"Cele doua factiuni sunt partidul roman si cel reformist. Scherer e vazut drept favorit al Curiei romane", a spus si John Thavis, autorul "Jurnalele Vaticanului".
De cealalta parte sunt cardinalii nord-americani, reprezentati de canadianul Marc Ouellet.
Sunt insa in continuare vehiculate si alte nume, precum cel al ghanezului Peter Turkson. Publicul larg nu va afla decat un nume, cel al invingatorului.
Inainte de primul vot, cardinalii jura sa pastreze secretul asupra votului si risca sa fie excomunicati daca isi incalca legamantul.
Vaticanul isi ia insa precautii suplimentare. Jandarmii au dezinstalat sistemul electronic ce masoara temperatura si umiditatea in capela, de frica sa nu fie amplasate aici microfoane sau camere de filmat. Iar un dispozitiv de bruiaj electronic va impiedica functionarea telefoanelor mobile si tabletelor.
Doar fumul ii va anunta pe credinciosi daca s-au strans cele 77 de voturi necesare pentru alegerea noului Papa.
''La scurt timp dupa ce alegerea Papei a fost anuntata, noul Papa va aparea in fata multimii si isi va rosti prima sa binecuvantare apostolica de la acel balcon'', a dezvaluit Becky Anderson, corespondent CNN.
Apoi, in prima duminica de dupa conclav, Papa va oficia prima sa slujba, se va aseza pe tronul papal si isi va primi inelul.
Pana in 1978, exista si o ceremonie de incoronare, dar Ioan Paul I a renuntat la ea, iar urmatorii doi papi, Ioan Paul al II-lea si Benedict al XVI-lea, i-au urmat exemplul.