"Campanie electorala" la Vatican. Luni s-ar putea stabili data Conclavului pentru alegerea Papei

Dată publicare: 02-03-2013 07:04
Dată actualizare: 05-03-2013 06:48


Vatican, preoti

Odata ce Benedict la 16-lea a redevenit "simplu pelerin", a inceput "campania electorala" inaintea conclavului care il va alege pe noul papa.

De la unii dintre cei 115 cardinali "electori" vin critici privind felul in care a fost guvernata Biserica, dar si referitoare la aceasta demisie istorica, inca interpretata in fel si chip.

"S-a odihnit, mi-a spus ca a dormit bine. Vorbea cu un ton al vocii din care se simtea ca e foarte relaxat si cordial. Mi-a dat impresia unei atmosfere de pace si serenitate", a declarat Federico Lombardi, purtator de cuvant Vatican.

Benedict a urmarit mai multe jurnale televizate si a fost bucuros de felul in care au fost prezentate evenimentele emotionante din ziua retragerii sale - a comentat parintele Lombardi.

"La inceputul perioadei de "scaun vacant", ne aflam cu totii in Camera apostolica, va salut cordial si va multumesc pentru prezenta si colaborare", a declarat cardinalul Tarcisio Bertone.

Cardinalul Tarcisio Bertone - care gestioneaza afacerile curente la Vatican in asteptarea alegerii noului papa - a sigilat ieri apartamentele pontificale.

Sigiliul "sede vacante", reprezentand o umbrela peste cheile incrucisate al Sfantului Petru, a fost aplicat peste o funda rosie care leaga manerele portii principale.

In timp ce fostul papa isi cauta linistea, deocamdata la resedinta papala Castel Gandolfo din Vatican, cardinalii au inceput echivalentul a ceea ce s-ar chema in lumea laica, o "campanie electorala". Din spatele usilor inchise razbat plangerile privind felul in care a fost guvernata Biserica, dar si reprosuri ce il privesc pe fostul papa, care - desi foarte respectat pentru mesajul sau religios - e acuzat ca n-a fost un bun administrator si n-a stiut sa puna capat disensiunilor dintre inaltii prelati.

Tronul Sfantului Petru este vacant si cardinalii au acum in fata cea mai importanta misiune a lor - sa aleaga un papa care sa conduca Biserica dupa neasteptata abdicare a lui Benedict, o rupere de traditie ce ar putea redefini papalitatea.

Luni, in sala sinodului, se va fixa, probabil, data conclavului care il va alege pe noul papa - nu mai devreme de 10 martie, potrivit analistilor.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO