Demisia neasteptata a Papei a fortat Vaticanul sa raspunda la o multime de intrebari neobisnuite

Dată publicare: 28-02-2013 08:42
Dată actualizare: 03-03-2013 04:54


Papa Benedict al XVI-lea

Care va fi formula de adresare pentru Papa Benedict al XVI-lea dupa demisie? Unde va locui, cu ce se va imbraca sau ce indatoriri va avea incepand cu 1 martie?

Sfantul Parinte, in varsta de 86 de ani, a declarat ca doreste sa isi petreaca zilele care i-au mai ramas rugandu-se pentru Biserica.

Fratele sau e insa de parere ca Benedict al XVI-lea nu se va retrage definitiv, ci isi va consilia succesorul, daca acesta ii va cere parerea.

Formula de adresare pentru fostul papa va fi "Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papa emerit" - titlu care vine din latina si inseamna "retras".

Va continua sa poarte haine albe, dar sutana va fi una simpla. Iar celebrii sai pantofi rosii, de firma, vor fi inlocuiti cu unii maronii, lucrati manual de un artizan mexican.

Inelul papal de aur, cunoscut drept "Inelul Pescarului", va fi distrus cu un ciocan special din argint, in momentul in care Papa va parasi Vaticanul. La fel se va intampla si cu sigiliul papal.

Benedict al XVI-lea se va intoarce la Vatican peste cateva luni, dupa renovarea manastirii Mater Ecclesiae, unde va locui. Lacasul de cult are o gradina de legume organice de 500 de mp. Suveranul Pontif s-a bucurat si pana acum de marmelada din portocalele cultivate in livada manastirii.

Fostul papa nu va avea indatoriri administrative sau oficiale si nici nu va participa la conclavul care-i va alege succesorul. Dar a numit personal pe 67 din cei 115 cardinali electori, asa ca influenta lui va fi simtita.

Suveranul Pontif va avea cu ce sa isi ocupe timpul. In apartamentele papale avea 200.000 de carti, asa ca probabil va citi destul de mult.

Nu va publica insa nimic, pentru ca orice ar scrie ar submina autoritatea noului Papa.

Intelege ca trebuie sa ii acorde noului Papa libertatea de a conduce Biserica catolica in directia pe care acesta si-o doreste.

Printre hobby-uri, Benedict al XVI-lea enumera pianul, comediile vechi alb-negru, iar ca animale de companie se stie ca-i plac pisicile. Una dintre ele, botezata Contessina, locuieste deja la Mater Ecclesiae.

Contul de Twitter al Papei va "hiberna" dupa ultimul sau mesaj, de seara trecuta. Benedict al XVI-lea si-a luat adio de la cei doua milioane si jumatate de oameni care ii urmaresc activitatea pe reteaua de socializare, indemnandu-i sa fie bucurosi ca sunt iubiti de Dumnezeu.

Pentru ca in ultimii 600 de ani niciun Papa nu si-a anuntat retragerea, nu exista o "pensie" pentru un astfel de caz. E foarte probabil ca Benedict al XVI-lea sa fie ingrijit in continuare de calugaritele germane care s-au ocupat de el in timpul pontificatului. In plus, isi va pastra asigurarea de sanatate de la Vatican, una foarte generoasa.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO