Manualul de sex pentru evreii ultra-ortodocsi. Are doar 3 desene, care pot fi aruncate de cititor

Ultima actualizare: 10-05-2013 09:36
Evrei ortodocsi

Sexul este un subiect foarte sensibil, cel putin in randul conservatorilor din Israel, evreii ultra-ortodocsi. Insa un terapeut din Ierusalim a publicat un ghid sexual care ii are drept tinta tocmai pe acesti ultra-ortodocsi.

Este vorba despre doctorul David Ribner, care a povestit pentru BBC News ca, la un moment dat, a existat un sex-shop in drumul pe care el il facea in fiecare zi catre birou, in centrul Ierusalimului. Semnul este inca acolo - litere mari si rosii care anunta "Sex Shop, Sex Love" - insa inscriptia abia se mai poate citi, dupa ce a fost zgariata si aproape stearsa. Sex-shop-ul a dat faliment, iar acum a mai ramas un singur magazin de acest fel in tot Ierusalimul. Nu este de mirare, intr-un oras cu atata lume pioasa.

Cu toate acestea, lucrurile sunt putin diferite in biroul discret al lui Ribner. Acolo exista mai multe cutii cu pachete de lubrifianti, vibratoare si uleiuri pentru masaje, dar si o colectie neobisnuita de carti - "Bucuria sexului" si "Ghidul impreunarii" - care stau alaturi de cele cu teme religioase iudaice.

Ribner s-a nascut in Statele Unite. In New York a intrat in ordinul rabinilor si a obtinut un doctorat in munca sociala. Apoi s-a mutat in Israel, unde, de 30 de ani, este consilierul psihologic al pacientilor evrei religiosi. De asemenea, a infiintat un program de terapie sexuala in cadrul Universitatii Bar-Ilan din Tel Aviv. El spune ca s-a intarziat foarte mult cu publicarea manualului de sex pentru evreii ortodocsi.

Baietii si fetele ultra-ortodocsi sunt educati separat si interactioneaza extrem de putin unii cu altii, pana la casatorie, cand lumea se asteapta sa se consume "noaptea nuntii". Atingerea fizica intre persoanele de sex diferit - chiar si banala strangere de mana - este acceptata doar in prezenta unui membru al familiei. De multe ori, este interzis accesul la filme si internet.

"Am vrut sa existe un loc unde lumea sa vina si sa spuna 'Nu stiu nimic despre sex, dar vreau sa aflu cate ceva", spune Ribner.

"Ghidul Tinerilor Casatoriti pentru Relatii Intime", pe care Ribner l-a scris impreuna cu specialistul in studii ordodoxe Jennie Rosenfeld, incepe cu esentialul: explica de ce difera corpul barbatilor de cel al femeilor. Ribner spune ca iudaismul vede sexul ca fiind ceva pozitiv, insa subiectul a devenit unul tabu, nefiind abordat in public. Drept pentru care, aceasta carte intra pe un taram neumblat. Si totusi, "manualul" nu contine nicio fotografie. Abia la final se observa o anexa, bine impachetata, care avertizeaza cititorul printr-un mesaj ca are in interior desene sexuale explicite si ca, cine nu doreste sa-l vada, poate arunca plicul respectiv.

Inauntru acestui plic sunt doar trei diagrame, cu trei pozitii sexuale de baza. "Am vrut sa dam oamenilor un sens complet, nu numai unde sa introduca organele sexuale, ci si ce sa faca cu mainile si picioarele. Daca nu ai vazut in viata ta un film, nu ai citit niciodata o carte de profil, cum se presupune ca o sa faci ce ai de facut?", spune Ribner.

Desenele sunt extrem de simple, iar personajele din imaginile desenate nu au chipuri. "Am vrut ca aceste lucruri sa fie acceptate de cat mai multa lume, cu vederi cat mai religioase, fara sa fie ofensive la adresa lor. Am consultat multe manuale sexuale, sa vedem ce fel de imagini folosecs, insa le-am gasit mult prea vizuale pentru confortul evreilor care pur si simplu nu au niciun fel de contact cu acest aspect in vietile lor", mai spune doctorul Ribner.

Sexul este un element fundamental in relatia de casatorie promovata de ortodcsi, dar si de ultra-ortodocsii evrei, si se recomanda femeilor sa faca cat mai multi copii.

Sexul prin gaura de cearceaf - minciuna sau adevar?

Un mit care circula in lume, legat de evreii ultra-ortodocsi, este acela ca sunt atat de pudici, incat barbatii intretin relatii sexuale cu femeile prin gaura unui cearceaf, ca sa nu se vada unul pe altul. Ribner sustine insa ca e doar o poveste fara pic de adevar.

"Nu a existat niciun grup de evrei in lumea asta care sa fi spus ca a facut sex prin cearceaf, asa ceva nu s-a intamplat niciodata. Nu se intampla azi, nu s-a intamplat nici in trecut. Nu s-a pomenit asa ceva in niciun text al comunitatii evreiesti", a spus David Ribner.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO