Gunoaiele aruncate cu sacii de pe vapoare au sufocat Marea Neagră și Delta Dunării. Autoritățile nu recunosc problema
Gunoaiele aruncate de pe navele maritime au ajuns să sufoce poate cea mai frumoasă zonă a României, aflată între Gurile Dunării şi Insula Sacalin.
Autorităţile ştiu asta, dar spun că nu au dotarea necesară pentru a-i prinde pe cei care contaminează rezervaţia naturală.
90% dintre deşeuri sunt din plastic, care se descompune în câteva sute de ani. Plasticul este înghiţit de peştii pe care îi mâncăm noi. ''Inspectorul Pro'' a filmat acolo şi vă arată ce măsuri ar trebui să ia autorităţile, dacă vrem ca marea noastră să nu devină o baltă moartă.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Marea Neagră riscă să devină o groapă de gunoi, pentru că de pe vapoare se aruncă ilegal deşeuri. Potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu, marea noastră a devenit cea mai poluată din Europa. Delta Dunării este şi ea în pericol, întrucât adună atât resturile purtate de fluviu prin zece ţări, cât şi mizeria provenită de pe nave. Iar asta distruge ecosistemul!
Întreaga zonă este protejată de lege şi ar trebui intens monitorizată de Administraţia Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării. ARBD are însă un singur angajat dedicat pentru asta, care nu poate face faţă fenomenului.
-Sunt ambalaje toate străine! Made în Sweden… Acolo este în arabă, da... Ăsta-i grecesc...
-Produs în Franţa. Pe aceasta scrie în spaniolă
-Ce ați mai găsit?
-Bidoane, bidoane…
-A ce miroase?
-Miroase a motorină…
Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării, ne-a însoțit pe cea mai sălbatică plajă deţinută de România şi spune că aruncatul gunoaielor de pe vapor a devenit o tendinţă.
Ce nu pluteşte, se scufundă, iar adâncul mării este şi el acum contaminat.
Potrivit unor informaţii neoficiale, aflate de echipa de la Inspectorul Pro, unele vapoare vin încărcate special cu deşeuri, pe care le aruncă apoi în mare. De cele mai multe ori, fapta se întâmplă noaptea şi este practic imposibil de prins şi de sancţionat vinovaţi.
Acest loc sălbatic se află între Canalele Perişor şi Ciotica şi are o lungime de aproximativ 27 de kilometri. De aici, în zare, se vede Insula Sacalin, care aparţine tot României, şi care e cel mai nou pământ european, format din aluviuni. Un adevărat miracol al naturii. Întreaga porţiune se află sub strictă protecţie. Aşa că accesul turiştilor este strict interzis.
Ramona Țintea, corespondent PROTV: „Sacul de aici este o dovadă clară că a fost aruncat de pe vapor şi l-a adus marea aici. Este plin de PET-uri…Este al doilea sac de plastic pe care îl găsim. Sunt de provenienţă turcă. Scrie pe etichetă!"
Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării: „În ultimul an și jumătate, s-a dezvoltat foarte mult acest fenomen..."
Dovada că, de pe vapoare, se aruncă intenţionat, sunt şi imaginile postate de Omul cu Branhii – aşa cum s-a autointitulat pe conturile de socializare. A filmat cum pe marea noastră, plutesc bucăţi mari de celofan şi plastic.
„E celofan… Dar este mult prea mare Dacă prindeam măcar un sfert pește, din cât plastic am scos noi acum, eram foarte bucuroşi."
(...)
„Problema nu este doar de a aduna gunoaiele de pe luciul apei, problema este unde ducem gunoiul, pentru că m-am lovit de foarte multe ori de problema aceasta. În zona portului Tomis, nu avem tomberoane. Avem doar tomberoane mici, iar cei de la terase ne ceartă dacă aruncăm gunoiul la terasele lor. Aşa că am fost pus în situaţia de a duce gunoiul până acasă…"
Legea spune că, pe vapoare, gunoiul trebuie colectat selectiv şi predat în port. Se emit nişte formulare, iar cantităţile adunate, trebuie să fie aceleaşi cu cele predate, pe uscat. Conform Căpităniei Portului Tulcea, operaţiunea ar costa în jur de 2 - 300 Euro, insignifiant pe lângă celelalte costuri pe care le are un vapor. În apă, se pot arunca doar resturile organice de la bucătărie. Se descompun uşor şi devin hrană pentru peşti.
Inspectorul Pro a mers cu imaginile filmate la Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Din informaţiile pe care le am, nu mi s-a comunicat vreodată că am avea vreo problemă de gestionare a deşeurilor în portul Sulina, sau oriunde în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, exista infrastructura de colectare, mai trebuie să existe şi bunăvoinţa celor obligaţi să respecte legea."
Plasticul ajunge în organismul uman
Autorităţile romane s-au trezit cu o problemă pe care, trebuie să o rezolve urgent. Gunoaiele de pe plajă protejată ajung în inima Deltei şi, implicit, intra într-un circuit al lanţului trofic: în zona de cuibărit a păsărilor, dar şi în organismul peştilor, pe care ulterior noi îi consumăm. Să nu uităm că plasticul se descompune în 400 de ani şi că particulele fine sunt ingerate de peşti.
Responsabili de curăţarea zonei sunt cei de la ARBDD.
Reporter: Cam de câte ori ajungeţi în zona aceasta?
Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării: „Eu personal, o dată pe an! Dar avem o singură persoană, ce-i drept, care își desfășoară activitatea pe tot acest areal..."
Operaţiunea este însă cu atât mai dificilă cu cât pe această plajă se poate ajunge doar pe apă, după două ore de mers pe canalele Dunării. Şi ele colmatate …
Ramona Țintea, corespondent PROTV: „După câte se vede, este plin de cioate, iar nivelul apei este foarte scăzut. De aceea, noi mergem cu viteză foarte mică. În mod normal, acest canal ar trebui dragat."
Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării: „După mai bine de 30 de ani de funcționare, în instituție nu este dotat cu utilajele necesare, și ca atare nu este populat nici cu angajați, corespunzător."
În zona protejată de lege plutesc acum şi scânduri, scaune şi materiale de construcţii. Cel mai probabil, acestea au fost aduse de apă din Ucraina, în urma ruperii barajului de pe Nipru. Potrivit unui raport de anul acesta, al Agenţiei Europene de Mediu, Marea Neagră este de două ori mai poluată în prezent decât Marea Mediterană. Iar cele mai mari probleme le reprezintă deşeurile din plastic care depăşesc 90% din cantităţile totale de gunoi aruncate în apele noastre teritoriale.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, plastic, delta dunarii, inspectorul pro, gunoaie, ecologie, myimpact,
Dată publicare:
19-09-2023 20:49