Gunoaiele aruncate cu sacii de pe vapoare au sufocat Marea Neagră și Delta Dunării. Autoritățile nu recunosc problema

×
Codul embed a fost copiat

Gunoaiele aruncate de pe navele maritime au ajuns să sufoce poate cea mai frumoasă zonă a României, aflată între Gurile Dunării şi Insula Sacalin.

Autorităţile ştiu asta, dar spun că nu au dotarea necesară pentru a-i prinde pe cei care contaminează rezervaţia naturală.

90% dintre deşeuri sunt din plastic, care se descompune în câteva sute de ani. Plasticul este înghiţit de peştii pe care îi mâncăm noi. ''Inspectorul Pro'' a filmat acolo şi vă arată ce măsuri ar trebui să ia autorităţile, dacă vrem ca marea noastră să nu devină o baltă moartă.

Marea Neagră riscă să devină o groapă de gunoi, pentru că de pe vapoare se aruncă ilegal deşeuri. Potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu, marea noastră a devenit cea mai poluată din Europa. Delta Dunării este şi ea în pericol, întrucât adună atât resturile purtate de fluviu prin zece ţări, cât şi mizeria provenită de pe nave. Iar asta distruge ecosistemul!

Întreaga zonă este protejată de lege şi ar trebui intens monitorizată de Administraţia Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării. ARBD are însă un singur angajat dedicat pentru asta, care nu poate face faţă fenomenului.

Citește și
incendiu jilava
Incendiu de proporții lângă penitenciarul Jilava. O persoană ar fi dat foc la gunoaie
Cum ar putea China să cucerească Taiwanul fără să invadeze insula: „Beijingul are alte opțiuni”. Strategia lui Xi Jinping | ANALIZĂ

-Sunt ambalaje toate străine! Made în Sweden… Acolo este în arabă, da... Ăsta-i grecesc...

-Produs în Franţa. Pe aceasta scrie în spaniolă

-Ce ați mai găsit?

-Bidoane, bidoane…

-A ce miroase?

-Miroase a motorină…

Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării, ne-a însoțit pe cea mai sălbatică plajă deţinută de România şi spune că aruncatul gunoaielor de pe vapor a devenit o tendinţă.

Ce nu pluteşte, se scufundă, iar adâncul mării este şi el acum contaminat.

Potrivit unor informaţii neoficiale, aflate de echipa de la Inspectorul Pro, unele vapoare vin încărcate special cu deşeuri, pe care le aruncă apoi în mare. De cele mai multe ori, fapta se întâmplă noaptea şi este practic imposibil de prins şi de sancţionat vinovaţi.

Acest loc sălbatic se află între Canalele Perişor şi Ciotica şi are o lungime de aproximativ 27 de kilometri. De aici, în zare, se vede Insula Sacalin, care aparţine tot României, şi care e cel mai nou pământ european, format din aluviuni. Un adevărat miracol al naturii. Întreaga porţiune se află sub strictă protecţie. Aşa că accesul turiştilor este strict interzis.

Ramona Țintea, corespondent PROTV: Sacul de aici este o dovadă clară că a fost aruncat de pe vapor şi l-a adus marea aici. Este plin de PET-uri…Este al doilea sac de plastic pe care îl găsim. Sunt de provenienţă turcă. Scrie pe etichetă!"

Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării: „În ultimul an și jumătate, s-a dezvoltat foarte mult acest fenomen..."

Dovada că, de pe vapoare, se aruncă intenţionat, sunt şi imaginile postate de Omul cu Branhii – aşa cum s-a autointitulat pe conturile de socializare. A filmat cum pe marea noastră, plutesc bucăţi mari de celofan şi plastic.

E celofan… Dar este mult prea mare Dacă prindeam măcar un sfert pește, din cât plastic am scos noi acum, eram foarte bucuroşi."

(...)

Problema nu este doar de a aduna gunoaiele de pe luciul apei, problema este unde ducem gunoiul, pentru că m-am lovit de foarte multe ori de problema aceasta. În zona portului Tomis, nu avem tomberoane. Avem doar tomberoane mici, iar cei de la terase ne ceartă dacă aruncăm gunoiul la terasele lor. Aşa că am fost pus în situaţia de a duce gunoiul până acasă…"

Legea spune că, pe vapoare, gunoiul trebuie colectat selectiv şi predat în port. Se emit nişte formulare, iar cantităţile adunate, trebuie să fie aceleaşi cu cele predate, pe uscat. Conform Căpităniei Portului Tulcea, operaţiunea ar costa în jur de 2 - 300 Euro, insignifiant pe lângă celelalte costuri pe care le are un vapor. În apă, se pot arunca doar resturile organice de la bucătărie. Se descompun uşor şi devin hrană pentru peşti.

Inspectorul Pro a mers cu imaginile filmate la Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Din informaţiile pe care le am, nu mi s-a comunicat vreodată că am avea vreo problemă de gestionare a deşeurilor în portul Sulina, sau oriunde în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, exista infrastructura de colectare, mai trebuie să existe şi bunăvoinţa celor obligaţi să respecte legea."

Plasticul ajunge în organismul uman

Autorităţile romane s-au trezit cu o problemă pe care, trebuie să o rezolve urgent. Gunoaiele de pe plajă protejată ajung în inima Deltei şi, implicit, intra într-un circuit al lanţului trofic: în zona de cuibărit a păsărilor, dar şi în organismul peştilor, pe care ulterior noi îi consumăm. Să nu uităm că plasticul se descompune în 400 de ani şi că particulele fine sunt ingerate de peşti.

Responsabili de curăţarea zonei sunt cei de la ARBDD.

Reporter: Cam de câte ori ajungeţi în zona aceasta?

Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării: „Eu personal, o dată pe an! Dar avem o singură persoană, ce-i drept, care își desfășoară activitatea pe tot acest areal..."

Operaţiunea este însă cu atât mai dificilă cu cât pe această plajă se poate ajunge doar pe apă, după două ore de mers pe canalele Dunării. Şi ele colmatate …

Ramona Țintea, corespondent PROTV: „După câte se vede, este plin de cioate, iar nivelul apei este foarte scăzut. De aceea, noi mergem cu viteză foarte mică. În mod normal, acest canal ar trebui dragat."

Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării: „După mai bine de 30 de ani de funcționare, în instituție nu este dotat cu utilajele necesare, și ca atare nu este populat nici cu angajați, corespunzător."

În zona protejată de lege plutesc acum şi scânduri, scaune şi materiale de construcţii. Cel mai probabil, acestea au fost aduse de apă din Ucraina, în urma ruperii barajului de pe Nipru. Potrivit unui raport de anul acesta, al Agenţiei Europene de Mediu, Marea Neagră este de două ori mai poluată în prezent decât Marea Mediterană. Iar cele mai mari probleme le reprezintă deşeurile din plastic care depăşesc 90% din cantităţile totale de gunoi aruncate în apele noastre teritoriale.

Articol recomandat de sport.ro
Remarca ungurilor după România - Belgia 0-2
Remarca ungurilor după România - Belgia 0-2
Citește și...
Let’s Do It Romania | ”Când cei din alte țări au văzut câte gunoaie aruncate avem în România, s-a făcut liniște în sală”
Let’s Do It Romania | ”Când cei din alte țări au văzut câte gunoaie aruncate avem în România, s-a făcut liniște în sală”

Românii aruncă atât de multe deșeuri în natură, încât voluntarii străini care participă la campaniile de ecologizare din țările lor au rămas șocați, când au văzut imaginile.

Incendiu de proporții lângă penitenciarul Jilava. O persoană ar fi dat foc la gunoaie
Incendiu de proporții lângă penitenciarul Jilava. O persoană ar fi dat foc la gunoaie

A fost alertă de incendiu la penitenciarul Jilava de la marginea Capitalei. Flacările au izbucnit pe câmpul din jurul închisorii și s-au extins până la punctele de pază.

Incendiu violent la Galați. Un depozit de gunoaie a luat foc din cauza caniculei
Incendiu violent la Galați. Un depozit de gunoaie a luat foc din cauza caniculei

Un incendiu puternic a izbucnit duminică la un depozit de gunoaie, aflat la doar câțiva kilometri de Galați.  

Peisaj dezolant după Sfânta Maria: unii aruncă gunoaie, alții scormonesc prin ele. Vânzătorii au lăsat în câmp marfa rămasă
Peisaj dezolant după Sfânta Maria: unii aruncă gunoaie, alții scormonesc prin ele. Vânzătorii au lăsat în câmp marfa rămasă

După noi, potopul! Așa au stat lucrurile la încheierea bâlciurilor și petrecerilor de Sfânta Maria Mare. La Tismana, în Gorj, miile de participanți dar și comercianții au lăsat în urma lor dezastru.  

Munți de gunoaie după serbările câmpenești organizate de Sfânta Maria Mare. „Așa e în fiecare bâlci. E dezastru”
Munți de gunoaie după serbările câmpenești organizate de Sfânta Maria Mare. „Așa e în fiecare bâlci. E dezastru”

Munți de gunoaie au rămas în urma comercianților și a petrecăreților de la serbările câmpenești organizate de Sfânta Maria Mare, la Tismana, în Gorj.  

Recomandări
Belgia - România 2-0. Învinși de o forță a fotbalului, jucăm calificarea în optimile EURO 2024 în meciul cu Slovacia
Belgia - România 2-0. Învinși de o forță a fotbalului, jucăm calificarea în optimile EURO 2024 în meciul cu Slovacia

Belgia a învins România cu 2-0 la Koln, într-un meci din cadrul Grupei E de la EURO 2024. Partida a fost transmisă în direct de PRO TV și VOYO.

Cât cărbune mai produce România. Date oficiale de la INS
Cât cărbune mai produce România. Date oficiale de la INS

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele patru luni ale acestui an, 634.000 tone echivalent petrol, fiind cu 18,6% mai mică (minus 145.000 tep) faţă de cea din perioada similară din 2023, conform datelor INS.

Trei săptămâni de la tragedia din Natisone. Căutările pentru găsirea lui Cristian continuă doar cu unități canine
Trei săptămâni de la tragedia din Natisone. Căutările pentru găsirea lui Cristian continuă doar cu unități canine

Căutările pentru găsirea lui Cristian Molnar, în vârstă de 25, luat de apele râului Natisone la 31 mai, continuă, însă deocamdată doar cu unităţi canine pentru căutări.