Mieii din România care nu s-au vândut de Paștele trecut ar fi acum în piețele din Grecia, prezentați drept carne proaspătă
Mieii din fermele noastre sunt în centrul unui scandal. Crescătorii greci susțin că unii comercianți din țara lor păcălesc oamenii. Le spun că le vând miei din Grecia, care provin de fapt din România și costă mai puțin.
În Piața Obor se vând cu 35-40 de lei kilogramul mieii pe care fermierii români s-au îndurat să-i dea pe piața internă. Restul au plecat la export în Siria, Qatar, Iordania, Maroc, Arabia Saudită. Dar câteva sute de mii de capete au ajuns, în viu, și mai aproape - în Turcia și Grecia.
Ionuț Dumitru, măcelar: „Toți ciobanii... noi îi credem pe cuvânt că vor să obțină un preț mai mare pentru animalele lor, pentru că e o muncă titanică, cel puțin la stână. Noi aducem miei din România”.
Dar mieii din România primesc, se pare, botezul grecesc înainte să fie așezați în vitrine, la mai multe târguri din Grecia.
Ipoteza lansată de Uniunea Crescătorilor de Ovine din Grecia e că mieii nevânduți anul trecut de Paște în România au fost cumpărați, prin vară, de intermediari greci. Aceștia i-au taiat, apoi i-au congelat. Carcasele sunt decongelate acum și prezentate drept carne proaspătă. Carnea de miel costă, în piețele din Grecia, între 10 și 15 euro kilogramul.
Măcelarii onești susțin că vând în pierdere din cauza acestei schimbări de identitate care pune marfa românească în aceeași oală cu cea elenă.
Măcelar: „Prețurile nu s-au schimbat și nu cred că va fi mare cerere. Și nu are neapărat legătură cu România, cât cu importatorii greci care schimbă originea produsului pentru a vinde mai scump.”
Totuși, orice concurență neloială poate fi ușor depistată, mergând la sursă.
Ioan Oleleu, vicepreședinele ANSVSA: „Înainte de sacrificare, medicul veterinar efectuează un examen care se finalizează cu aplicarea unei ștampile de controlat sanitar-veterinar, marca de sănătate publică, care are o formă ovală, cu diametrul de 3,5 cm”.
Ștampila arată care e țara-sursă și în ce județ și ce abator a fost tăiat mielul. Decuparea ștampilei este considerată infracțiune. Între timp, tavernele grecești îi vor aștepta pe turiștii români și în această vară cu specialități consacrate - kokoreci, adică frigărui de organe de miel, paidachia, coaste fripte, și maghirița, adică borș de miel dres cu ou și lămâie.