Ileana Botez, președinta PWN România, la ”Biz Power”: ”Femeile au nevoie de mai multă încredere în forțele lor"

×
Codul embed a fost copiat

Emisiunea Biz Power, difuzata exclusiv online pe www.stirileprotv.ro, aduce în prim-plan un subiect important pentru dezvoltarea profesională a femeilor din România.

Realizatoarea emisiunii, Marta Ușurelu, a avut-o invitată pe Ileana Botez, președinta asociației Professional Women’s Network România, dedicată dezvoltării personale și profesionale a femeilor.

Există încă provocări de depășit, pentru a asigura accesul femeilor la poziții de conducere, atât în administrația publică, cât și în sectorul privat.

Statisticile ne arată o realitate surprinzătoare: 75% din deciziile familiale se iau de către doamne. Cu toate acestea, când vine vorba de accesul la poziții de conducere, discrepanța este evidentă.

Deși peste 60% dintre absolvenții de facultate sunt femei, parcă ceva se blochează după intrarea pe piața muncii.

Citește și
biz power
Valentin Suciu, unul dintre cei mai creativi directori de creație din țară, la BizPower: „Este ceea ce ne face umani”

Marta UȘURELU: Bine ați venit la Biz Power! Sunt Marta Ușurelu și mă bucur să ne revedem, să vorbim astăzi despre un subiect care mi se pare foarte important și actual. Indiferent de cât de mult evoluează România și de cât de multe lucruri bune auzim în jurul nostru, vorbim despre potențialul și cât de important este să dezvolte profesional femeile în România. Iar invitata mea de astăzi este Ileana Botez. Bine ai venit, dragă Ileana!

Ileana BOTEZ: Bine te-am găsit, draga Marta.

Marta UȘURELU: Îți mulțumesc foarte mult că ești alături de noi. Tu conduci și ești președintele profesional Women’s Network România, o asociație care se ocupă fix de dezvoltarea femeilor, atât personal, pentru că e important să spunem acest lucru cât și profesional. De ce au nevoie femeile fie ajutate să dezvolte profesional și personal în 2024?

Ileana BOTEZ: Da, este un subiect care cred eu că este din ce în ce mai de actualitate. Sigur asta și prin prisma faptului că în ultimii ani și la nivelul Uniunii Europene au fost emise două directive care încearcă să sprijine doamnele să ajungă și să acceadă în poziții de conducere, mai ales în consilii de administrație, dar și pentru egalitatea în ceea ce privește plata salariilor. Sunt două directive din 2022-2023 și pentru că discutăm sigur și despre ceea ce facem noi la asociație. Da, misiunea asociației este să sprijinim doamnele să avanseze în funcții de conducere și pentru asta sigur lucrăm în mai multe, pe mai multe direcții.

Marta UȘURELU: Știu că noi suntem bine ca țară. Comparativ cu tot ce se întâmplă în Europa, femeile ocupă poziții, să spunem așa, egale cu bărbații. Problema este că la nivel de board, la nivel înalt, nu prea sunt femei. De ce? Care ar fi explicația?

Ileana BOTEZ: Cred eu, că femeile in primul rând, chiar dacă statisticile ne arată că 75% din deciziile în cadrul unei familii se iau de către doamne. În ceea ce privește accesul la aceste poziții de conducere, atât în administrația centrală locală, dar și la nivelul societăților, este o etapă superioară și chiar dacă un procent de peste 60% din femei sunt și la nivelul Uniunii Europene, nu numai în România, sunt cele care finalizează o facultate, ceva se întâmplă după finalizarea facultății și intrarea, să spunem, în câmpul muncii. Cred că e nevoie în primul rând de mai multă pregătire. Și noi asta am sesizat, inclusiv în cadrul asociației, un interes mult mai mare, cum spuneai și mai ales față de pozițiile de conducere. Nu mă refer numai la management-ul executiv, adică la nivelul director general sau directorul general adjunct, ci mă refer și la nivelul pozițiilor de membru în consiliu de administrație sau în consilii de supraveghere. E clar că femeile au nevoie de mai multă încredere în forțele proprii, iar acest lucru se realizează prin, prin pregătire și prin dobândirea de de competență, dar interesul e clar, este mult mai mare în ultimii ani.

Marta UȘURELU: Sunt 25 de ani de când scrie și Biz despre tot ce înseamnă business în România și este foarte greu sa vedem că femeile au încredere în ele. De cele mai multe ori, când mergem să luăm interviuri, spun dar sigur vreți să vorbiți cu mine? Vi se pare că ce am făcut eu este chiar așa de relevant? Niciodată un interlocutor bărbat n-o să zic așa ceva, din contră, să zică “da, cum să nu” când ne vedem. Hai să ne vedem. Avem nevoie de încredere, avem nevoie de încurajare și avem nevoie de programe. Și aș vrea să te rog să-mi spui ce faceți voi cu asociația, mai exact pentru cele care ne urmăresc și poate vor să vină și să adere?

Ileana BOTEZ: Da. În primul rând, asociația este o asociație care face parte dintr-o rețea globală. Sunt peste 25 de orașe, pentru că așa este gândită PWN Global Professional Women's, NETWORK Global. Iar în România noi nu suntem după București, ci am ales în 2011, în octombrie, când s-a înființat această asociație non-guvernamentală, am ales denumirea numele țării. Acum, sigur, cei peste aproape suntem deja în anul 13 de viața la asociației, lucrăm pe trei direcții principale. Suntem în momentul de față peste 440 de membre. Criteriile de admitere permit doar dna. care sunt în funcții de middle management sau top management să acceseze. Plus, sigur, o recomandare din partea asociației, pentru că până la urmă așa ne adunăm împreună prin prin recomandări avem trei direcții principale de acțiune care se regăsesc atât în România, cât și la nivelul celorlaltor rețele dupa cum am spus, bazate pe orașe. Vorbim în primul rând de antreprenoriat și aici o paranteză în statisticile arată că în România, în momentul de față, media este undeva la 37% din societățile înființate și existente în România fie au fost înființate de doamne, fie sunt conduse de către doamne. Sunt câteva județe care sunt, se remarcă, ca să zic așa, ca o surpriză și unde se regăsesc, ca chiar peste 40% deci este clar că intenția ….

Marta UȘURELU: Da-mi exemplu de unu, două judete.

Ileana BOTEZ: Tulcea , Brăila sunt peste 40%. Media la nivelul țării este 36,9 și deci din punctul acesta de vedere noi ne dorim pentru că în asociație 30% sunt antreprenoare și 70% sunt din zona corporativă și ne dorim, sigur că da, îmbunătățire a acestei acestei ponderi de 30% tocmai de aceea avem programul pentru antreprenoriat și suntem deja la noua ediție. Aici însă avem nu numai doamne din asociație, pentru că în cadrul acestor programe nu pot să participe decât membrele asociației. Avem și tineri pentru că dorim să, să spunem, să dezvoltăm și aripa tânără. Pe lângă membrele premium, avem și membre aderente, care sunt tinere, domnișoare, poate doamne care au terminat o facultate și care îți doresc, își doresc să intre în această asociație avem și studenți în programul de antreprenoriat și de data aceasta nu numai tinere, ci și tineri. Avem deja trei parteneriate cu trei universități importante din din București, tocmai în ideea de a construi viitorul, pentru că este păcat, nu trebuie să ajutăm atât tinerele, cât și tinerii. Bine, tinerii nu pot să devină membri, dar chiar și așa îi participă pe bază de burse în programul nostru și avem două direcții Start - up și Scale UP, iar aici dezvoltăm program care începe de fapt, toate programele noastre încep în octombrie, se termină în iunie. Este ca un an academic, tot avem 12 ani, suntem deja la facultate cu asociația și atunci încercăm să ne ducem pe mai multe direcții tocmai pentu că suntem și foarte multe in asociație, dar vrem să acoperim cât mai multe perspective. Apoi avem zona de mentorat, este mijlocul ca și direcție principală a asociației. Avem 89 de perechi mentor-mentee. Este cu 30% mai mult față de anul trecut. Da, este, este greu de administrat, sinceră să fiu, mai ales la momentul la care se construiește și se face matchingul dintre mentor și mentee. Există patru opțiuni din partea celor mentee- lor care doresc să aibă mentori. Iar cum spuneai da, urmărim nu numai dezvoltarea profesională, ci și dezvoltarea personală. Pentru ca o relație care durează pe parcursul, se desfășoară pe parcursul a 8 luni și cu întâlniri unu la unu, cel puțin una pe lună, dezvoltă și o relație personală și atunci automat vorbim și de această zonă de dezvoltare. Apoi avem în zona de consilii de administrație.

Marta UȘURELU: Aveți o grămadă de treabă.

Ileana BOTEZ: Avem o grămadă de treabă și aici un program, dacă l-am mentorat, suntem deja la ediția a 10-a este cel mai vechi program la femei în consiliu de administrație. Am demarat în 2016 și suntem deja la ediția a 5-a și avem și mentorat pentru femei în consiliul de administrație. Deci încercăm, cum spuneam, să acoperim cât mai multe zone. Sigur că nu toate doamnele din asociație, ca membre sunt în toate programele, tocmai de aceea ne ducem și cu zona de membership unde avem evenimente care ating unele în cele mai hot topic, să zic așa din zona membership-ului. Sigur facem survay-uri pentru că vrem întotdeauna să fim aproape de doamne și să construim o comunitate cât se poate de frumoasă.

Marta UȘURELU: Ce simți tu că au ele nevoie cel mai mult din tot ceea ce faceți?

Ileana BOTEZ: Au nevoie de încredere. Mie mi se pare cel mai important pentru că încrederea le poate oferi și interesul. Sigur, sunt doamne care știu foarte clar ce vor de la bun început și atunci se duc, intră în asociație și se duc direct către un anumit program. Sunt alte doamne care intră în asociație și încep să cunoască programele asociației. Incep să participe la diverse programe pentru că ok, ești în, ești într-un anumit program și participi în programul respectiv, dar încurajăm să vină să vadă, chiar dacă nu este program, să vadă ce înseamnă un anumit tip de eveniment dintr-un program, tocmai pentru a-le ajuta ca în anul următor să intre în programul respectiv. Deci, din punctul meu de vedere, încrederea este cea mai importantă, iar interesul, cum spuneam, există multe doamne care știu foarte clar ce vor de la bun început, dar dobândirea de competențe pentru ca să ajungi în poziții de conducere sau în poziții de consiliul de administrație, care înseamnă cu totul altă activitate, pentru că este o altă ocupație. Nu te mai ocup de operațional, ci te ocupi de strategie și de monitorizare, supraveghere, înseamnă altceva. Si pentru asta trebuie să înțeleagă de fapt ce înseamnă poziția de membru în consiliul de administrație.

Marta UȘURELU: Cum stăm la nivel de țară, comparativ cu celelalte țări, unde sunteți voi cu asociația România cum este?

Ileana BOTEZ: In rândul globalului, noi stăm pe locul doi în ceea ce privește numarul de membre. Înaintea noastră sunt doamnele din Lisabona. Din perspectiva, să spunem, a ocupării pozițiilor, de ce este nevoie să fie mai multe doamne și vorbim în primul rând aici de diversitate, pentru că diversitatea nu se referă numai la gen, se referă la diversitate geografică, se referă la diversitate de competențe și abilități, de experiență profesională ș.a.m.d. Dar din perspectiva modului în care România este aici reprezentată, dacă o luăm de sus, adică de la nivelul Parlamentului, pentru că până la urmă ne ducem la legislativ, aici discutăm de 18% în actualul mandat care se va încheia curând, anul acesta, vorbim de 18% de doamne care se regăsesc în Parlament. Apoi, sigur ne ducem și la nivelul Executivului, acolo sunt…. Este o pondere puțin mai bună, dar nu mult peste 18% la nivelul administrației locale lucrurile stau și mai prost, ca să spun așa și mai trist.

Marta UȘURELU: Dar comparativ cu Europa, 18% e mult, e puțin?

Ileana BOTEZ: Puțin, este foarte puțin, atât la nivel legislativ, cât și cât și executiv.

Marta UȘURELU: Există, doar întreb și varianta în care nu vor femeile să conducă? Sau nu sunt obișnuite sau nu sunt lăsate?

Ileana BOTEZ: Cred că e câte puțin din fiecare. Cum spuneam, dacă știi ce vrei, poți să te, poți să ajungi acolo. Nu este simplu, într-adevăr, trebuie schimbată și puțin mentalitatea. Este adevărat că la nivel mondial, dacă ne uităm în ultimii ani, există un trend care spune foarte clar dați-le șanse și femeilor să ajungă în consilii de administrație și în conducere. România stă foarte bine la middle management. Vorbim de peste 60% din middle management este dominat de doamnă momentul când trecem spre top tier către management-ul executiv director general, acolo lucrurile se înrăutățesc, ca să spun așa, substanțial. La nivelul Consiliului de administrație pot să spun cel puțin din perspectiva societăților listate, pentru că acolo am studiat și știu, am făcut studii pe tema aceasta, cele mai importante societăți din România care sunt listate la bursă, ponderea este 12%. Deci aici nu stăm absolut deloc bine și în ultimii 5-6 ani, pe baza studiilor , efectuate, nu s-a îmbunătățit decât un procent. da, Deci nesemnificativ. Evoluția nu este aici, da acum, ca să răspund mai departe, pentru că de ce facem aceste programe, să le ajutăm, tocmai în ideea să le încurajăm să vadă că nu este ceva atât de complicat, dar sigur trebuie să înțelegi foarte bine rolul tău și responsabilitățile, să înțelegi cum trebuie să te protejezi, să înțelegi care sunt temele care se discută cel mai mult într-o ședință de consiliu de administrație. Și odată ce ai tot bagajul acesta la tine, cu siguranță că îți va fi mai ușor. Și asta vedem și în ultimii ani. Sunt din ce în ce mai multe doamne care vor să înțeleagă mai mult decât atât, și cele care sunt deja în astfel de consilii de administrație sau în consilii consultative, pentru că dacă stăm să ne uităm la nivel național, marea majoritate, adică 99,8% sunt întreprinderi mici și mijlocii. Dacă intrăm și mai jos și vedem care sunt cele mai multe întreprinderi mici și mijlocii, o să vedem că între 1 și 10 salariați vă dați seama că la nivelul acesta n-ai nevoie de consiliul de administrație. Consiliul de administrație, sigur, e discutabil. Putem să discutăm de la un anumit nivel de cifră de afaceri, număr de angajați ș.a.m.d. Deci nu mai sunt de faptul că în România sunt în jur de 15.000 de societăți pe acțiuni care sunt obligate, potrivit legii, să aibă consilii de administrație, dar întorcându-mă la bursă, pentru că până la urmă acolo există cel mai mare număr de societăți reprezentative. Acolo lucrurile se îmbunătățesc pe măsură ce vin din ce în ce mai multe societăți să se listeze în consilii de administrație pe care trebuie să le aibă, apar și doamne, chiar și la întreprinderi mici și mijlocii și nu neapărat la societăți mari, dar care se listează. Deci e clar că crește acest interes și crește și, să zicem, prezența doamnelor…. Dar este un drum care e natural și care trebuie luat etapizat și clar și sigur, și înainte, asta e lucrurile, așa să fac.

Marta UȘURELU: Da, și nu e că noi suntem mult în urma celorlalți. Sunt anumite țări care stau mult mai bine ca România, dar sunt multe alte țări unde se stă chiar mai rău decât în România? Da, e bine că începem, e bine că suntem pe acest drum, e bine că suntem conștienți de această realitate și mi se pare important să vorbim despre ea și să tragem așa un pic de mână bărbații câteodată și să le spunem trebuie să conducă și femeile, lăsați-le să conducă, nu doar pentru că trebuie doar, dacă merită, bineînțeles. Aș vrea să te întreb cum pot o femeie să devină membră la voi în asociație? Sunteți prezenți în toată țara sau în anumite orașe?

Ileana BOTEZ: Marea majoritate a doamnelor sunt din București, dorim și mai ales prin programele pe care le avem, cele de mentorat, atrag și doamne din afara Bucureștiului și chiar din afara țării, pentru că există parteneri care în general sunt societăți multinaționale care au acest lucru în cultura organizațională a societății și au astfel de programe care încurajează doamnele să participe la programe de mentorat și de acolo vin doamne care nu sunt neapărat din București, adică în momentul de față în programul actual sunt jumătate din București și jumătate din din afara Bucureștiului. Acum, sigur încurajăm și ne dorim să începem să ne ducem și în afara Bucureștiului, să organizăm evenimente, să le prezentăm asociația, întorcându-mă la criterii, criteriile sunt minim 5 ani în poziții de conducere, fie middle, fie top management. O recomandare, bineînțeles din partea unei membre asociației care o cunoaște pe persoana respectivă și un CV. Deci lucrurile nu sunt atât de complicate, dar că sunt precum am spus, sunt foarte multe doamne în poziții de middle management, deci avem, avem de destule, pipeline-ul este suficient de important.

Marta UȘURELU: Femeile sunt muncitoare și construiesc caramida cu caramida este un lucru care, cum să spun, ne aparține. Asta e. Și bărbații apreciază foarte mult. De aceea la nivel de top, de middle management sunt foarte multe femei, pentru că ele duc greu, ca să spunem așa și fac treaba aia multă ca furnicile, care trebuie făcută. Care sunt principalele provocări cu care se confruntă femeile în activitatea profesională din România?

Ileana BOTEZ: Principalele provocări ar putea, mai ales în ultimii ani, aș putea spune pentru că de când am avut acea perioadă de doi ani dificilă pentru toată lumea, readaptarea nu este ușoară și de multe ori pentru că doamnele sunt marea lor majoritate și mame, trebuie să se adapteze. Și atunci provocarea cea mai mare pe care o văd eu este să aloce mai mult timp dezvoltării profesionale și pentru pentru a fi de fapt într-o poziție de management, de top management, în consiliu de administrație trebuie să aloci destul de mult timp și femeia trebuie într-adevăr să-și dorească foarte mult, bine, să se și simtă, să aibă și încredere în ea, să se și simtă capabilă să poată să facă acest lucru. Plus că în dacă ne uităm în general în consilii de administrație, marea majoritate sunt domni și atunci de multe ori nu este simplu să te adaptezi și mai mult, să se adapteze și ei cu o doamnă în astfel de în astfel de poziții. Știm foarte bine că în general, ședințele de consilii de administrație de multe ori se țin în afara, să zicem, sediului societății respective sau chiar înainte cu o seară, tocmai pentru a discuta cele mai importante aspecte care sunt pe agendă, tocmai pentru a merge lucrurile mai rapid. Și asta înseamnă după o anumită oră. E aici, doamnele într-adevăr trebuie să-și dorească foarte mult ca să poată să participe la astfel de întâlniri pregătitoare. Deci, e clar că timpul este unul dintre marile provocări. Dorința și putința, îi spun eu.

Marta UȘURELU: Da, e important să ai cunoștințe, să ai experiență, să ai această încredere în ceea ce spui și că ai dreptate, pentru că e ușor să spună cineva n-ai dreptate, dar dacă tu știi că ai dreptate, te lupți mai ușor și câștigi mai ușor o luptă, știi foarte bine. E o chestie care mi se pare întotdeauna tristă, dar trebuie și aș vrea să te întreb pe aceeași poziție femeile și bărbații în România știu că femeile au salarii mai mici. Si tu știi la fel de această realitate?

Ileana BOTEZ: România stă foarte bine aici. Studiile așa spun acuma, sigur n-am văzut baza de date din spatele acestor studii, ca într-adevăr să spun cât de relevantă este sau cât de corect este pusă. Studiile spun că suntem undeva la 3,5 distanță salariile domnilor versus salariile doamnelor. Și din punctul ăsta de vedere stăm chiar foarte bine, adică în ultimii ani în top cinci țări la nivel mondial, nu la nivel european.

Marta UȘURELU: Da, da, am văzut și eu studiile.

Ileana BOTEZ: Noi nu vedem exact cum au construit baza aceea de date, cât de reprezentativă este, dar una peste alta, sigur, cam cu toate ne uităm la rezultate. Deci din punctul ăsta de vedere zic eu că stăm bine acum, dat fiind faptul că și femeile sunt in middle management, marea majoritate este posibil și de aici să vină, pentru că eu nu cred că s-au dus, eu cred că au luat o medie, da. Și atunci nu s-au dus numai la nivelul top management-ului, pentru că vorbim de zona de contract de muncă. Dacă trecem în consiliu de administrație, vorbim de contract de mandat și atunci e probabil probabil că este sau în fine, ar trebui să fie cât de cât obiectiv. Acuma nici nu știi care a fost eșantionul ca să-ți dai seama rezultatul.

Marta UȘURELU: Ai menționat foarte bine până la un anumit moment și până la nivel de top, de middle management, sunt de acord că diferența este foarte mică sau chiar nu este. Mai departe in schimb, acolo apar diferențele și aș vrea să te întreb crezi că vom avea o evoluție favorabilă și vor crește mai mult? Nu știu, rolul femeilor, salariile, numărul lor în consilii de conducere în bord în următorii ani sau totul va fi treptat și ușor, ușor?

Ileana BOTEZ: Eu cred că da, pentru că decând cu directiva din noiembrie 2022, care sigur care se adresează, să zicem, acordării egalității și șansei ambelor sexe, să să spunem așa, de a accesa consiliul de administrație, pentru că există și consilii de administrație, unde-s numai doamne și atunci și acolo trebuie să li se dea șanse și domnnilor. Sigur, marea majoritate sunt sunt invers. Ar, pornind aici este clar că este un trend atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel mondial. Iar interesul, pentru că până la urmă, dacă există din ce în ce mai multe doamne care își doresc acest lucru, există din ce în ce mai multe societăți care încep să se dezvolte și atunci au nevoie, dacă nu neapărat la început, de un consiliu de administrație, ci de un consiliu consultativ, acel Board of Advisors care nu înseamnă aceleași responsabilități potrivit legii. Dar este o etapă, să spunem, intermediară, până ajungi de la consiliul de administrație e clar că numărul doamnelor. va crește. Eu sunt optimistă din punctul ăsta de vedere, pentru că văd un interes crescut acum, văd și din perspectiva bursei, unde și acolo există din ce în ce mai multe, mai multe doamne. Mai mult decât atât, dacă acum 20 de ani nu erau atâtea programe de MBA în România, acuma sunt multe, acuma sunt și universități care tratează aceste teme. Deci este clar că masa critică se creează, este clar că interesul este în creștere și atunci nu poți să nu te gândești decât că o să fie mai bine, are trend și este la impuse, ca să zic așa. Apropo de cote, țările despre care aminteai, da, sunt, stau foarte bine, pentru că cotele sunt de acum 10 ani, 7 ani, 8 ani ș.a.m.d. E un mers natural al lucrurilor, nu poți să sari niște etape.

Marta UȘURELU: Da, sunt total de acord și mai cred că și trebuie și femeile, doamnele să-și dorească și să împingă un pic la tot ceea ce se întâmplă pentru că nu o să vină nimic de la sine. Puteți să ne oferiți niște exemple de doamne care au reușit datorită programelor și datorită nu știu, intervențiilor pe care voi le-ați avut ca asociație și au ajuns să aibă niște poziții frumoase în România sau în străinătate?

Ileana BOTEZ: Acuma sigur noi avem doamne care sunt membre în asociație și care fie la momentul la care au intrat în asociație erau de deja membre în consiliul de administrație, fie membre în Board of advisors sau în urma programelor noastre au ajuns pentru că intri într-o comunitate, cei care vin și vorbesc în programe sunt numai persoane care sunt în consilii de administrație, deci se creează și acea, să spunem, relaționare și acel networking din care le permite doamnelor să interacționeze cu astfel de persoane. Am multe exemple pe care aș putea să le dau. Aș putea să spun neapărat numele și aș putea să spun, de exemplu, zonele, adică, din sistemul bancar. Avem doamne care sunt în consilii de administrație sau consilii de supraveghere la bănci, din societăți listate. Iarăși avem doamne prezente din întreprinderi mici și mijlocii, care nu sunt listate, sunt societăți închise, dar care au consilii de administrație, pentru că sunt societăți destul de mari, din diverse domenii de activitate, pornind de la, să spunem, zona medicală, zona farmaceutică, de construcții și apropo de aceasta, știți că există anumite domenii de activitate care sunt mai greu accesibile pentru doamne și una dintre ele este construcții și ușor, ușor se pare că și acolo și acolo ne ducem. Da, în zona informatică, informaticii, de asemenea, tehnologiei. Este chiar un trend acum la nivelul inclusiv la nivelul rețelei globale PWN, în sensul că vorbim de acel termen STEM în care să vin către noi doamne din zona, știind tehnologică, științifică, cercetare, matematică și ele, pentru că până la urmă nu există entități din această zonă sau nu numai entități private, ci și la nivelul statului. Și atunci sigur au nevoie să înțeleagă mai bine ce înseamnă să fii în conducere, să fii în consiliul de administrație, respectiv din domeniul educației. De asemenea, noi avem foarte multe colaborări și parteneriate pe mai multe direcții, inclusiv cu alte asociații și acolo există, bineînțeles, doamne care sunt de la noi reprezentate în conducerea asociațiilor respective și care sigur abordează, abordează alte domenii de activitate.

Marta UȘURELU: Am observat și eu această tendință de a fi mai peste tot, nu mai există, să spună decât foarte puține zone în care nu sunt femei. Dar ceea ce știu că iarăși este o diferență între femei și bărbați și aș vrea să te întreb pe tine că sunt curioasă să văd care este răspunsul tău, cum văd femeile succesul? Cum este succesul pentru femei, care este să spunem nu știu viziunea ta atunci când vorbim despre succes?

Ileana BOTEZ: Cred că succes este este în primul rând individual, deci trebuie privit fiecare de pe băncile școlii facultății , își stabilește sau mă gândesc eu, își stabilește anumite direcții și anumite ținte , obiective și în funcție de asta fiecare trece prin filtru personal și se gândește da, succesul este pentru mine să termin o facultate, să fac un MBA, să mai fac o altă facultate, să am o familie, să ajung într-o poziție de conducere sau pot poate într-o pozitie , poziția unui consiliu de administrație, consiliul de administrație sunt cele mai îndepărtate. De ce? Pentru că se ajunge acolo îți trebuie multă experiență și apropo de aceasta, la nivelul bursei, în societățile cele mai mari, media de vârstă în momentul de față e 54 de ani. Nu e numai în România așa. Sigur că sunt IMM-uri unde îți permite să fii puțin mai tânăr, dar ca să ajungi acolo e clar că-ți trebuie multă, multă experiență. Întorcându-mă la succes, succesul este e subiectiv, depinde de fiecare dintre noi și ține și de acea mulțumire internă - dacă este sa mă gândesc la ceea ce se întâmplă de la noi în asociație, noi suntem extrem de bucuroase și o luam ca pe un succes faptul că o echipă de doamne voluntare, număr de nouă , reușește să organizeze și să facă evenimente și programe care ajută doamnele să se dezvolte personal și profesional. Și până la urmă acea mulțumire asta înseamnă că noi considerăm că avem succes în tot ceea ce facem. Deci e ceva individual și ține de fiecare ceea ce își propune.

Marta UȘURELU: Știu că și mi-a plăcut foarte mult că am văzut că unu sau motto-ul tău principal este că niciodată nu spune niciodată. Aș vrea să te întreb odată de ce l-ai ales și de ce este cel mai aproape de tine? Si să completez răspunsul și cu care sunt realizările care sunt și ele aproape de sufletul tău în tot ceea ce faci în asociație?

Ileana BOTEZ: Da, motto-ul asta mi l-am pus undeva după 35 de ani, când fiind o fire mai timidă, am zis ok, îți place să faci un anumit lucru, dar de exemplu să vorbești în fața multor oameni și lucrul acesta ușor, ușor ,am spus nu o să ajungi să-ți placă și să faci cu foarte mare ușurință decât dacă te duci în întâmpinarea acestei provocări în mod continuu. Drept urmare, niciodată nu spun NU. Tocmai de aceea, cred că dacă îți place, dacă simți că ceea ce poți să transmiți ajută pe alții, pentru că până la urmă în comunitate asta facem, suntem o comunitate care dorim să ne ajutăm unele pe celelalte și atunci comunitatea ne ajută în acest sens.Deci never say never este niciodată nu spune NU dacă vrei să faci lucrul respectiv, dacă simți că poți ajuta mai departe.

Marta UȘURELU: Mi se pare foarte frumos și tocmai ca să închidem cel puțin gura celor care urmăresc și poate se gândesc că femeile nu se ajută unele pe altele, ești de acord cu această să spune, zicală sau nu, zicală această mentalitate pe care o avem noi în România?

Ileana BOTEZ: Avem de lucru, avem de lucru …. cred că ține și din poate că ține și din ADN-ul nostru, poate că ține și din ADN-ul unei femei care crede că nu poate fi ajutată de altă femeie, pentru că de multe ori într-adevăr vezi că pentru anumite poziții femeile recomandă tot domni. Și atunci trebuie să schimbăm puțin. Aici aici este de lucru să ne susținem reciproc reciproc mai mult.

Marta UȘURELU: Si avem nevoie de această educație, că până la urmă ne putem ajuta unii dintre alții. Și nu trebuie să fie neapărat de sex opus ca să te ajute. Din contră, poate să fie corect o altă fată, altă femeie. Care este mesajul tău pentru doamnele care vor să vină în asociație și pentru cele care vor să-și urmeze, nu știu un vis, să aibă o carieră puternică?

Ileana BOTEZ: Da, noi le întrebăm pe doamne atunci când vin către asociați să le spunem faceți o scrisoare de motivație cât de bine cunoașteți asociația, cum a ajuns? Cum ați ajuns, o cunoașteți ce vă doriți. Ținând cont de ce credeți că vă putem, vă putem oferi și bine. Pe lângă faptul că am început să facem și campanii de prezentare, asociații să înțeleagă doamnele care ar fi interesate, le invităm la evenimente pe membre să aducă o non-membră tocmai pentru a ne cunoaște, pentru că până la urmă vrem ca totul să se facă din dorință și din a ne înțelege ce facem aici. Scopul este să ne ajutăm reciproc, să ne simțim totdeauna bine unele cu celelalte și ceea ce remarcăm este că lumea în general care vine la evenimente pleacă de acolo zâmbind și vesele… . Ceea ce este mare lucru. Chiar unele doamne au spus OK, sunteți o comunitate de Doamne, da, am mai întâlnit și alte comunități, dar parcă totuși nu ne-am simțit atât de bine, zic OK, ăsta asta ține și de felul nostru de a fi dar și de mesajul pe care îl dăm intotdeauna, veniți către noi pentru că aici putem să vă ajutăm. Putem să fim o familie foarte mare, că tot creștem și tot creștem. Până la urmă, în doi ani ne-am triplat ca număr și asta e clar că ceea ce facem este este bine văzut și este o nevoie și este, este o nevoie. Da, este o nevoie.

Marta UȘURELU: Mi se pare că a crescut foarte frumos tot ceea ce ați făcut și se și vede și se văd rezultatele, dar mi se pare că este nevoie ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să-ți fie frică să greșești sau să pui o întrebare. Sunt foarte multe femeile care spun "Eu n-am avut curaj să întreb la eveniment pentru că nu știam dacă mă fac de rât sau nu și prefer să întreb separat sau să dau un mesaj separat". Pierzi practic momentele alea când poți să stai față în față cu cineva, să vorbești, să te cunoști, să ai o altă relație. Și pentru că timpul zboară și ne apropiem de final, aș vrea să te întreb, cum crezi că va evolua rolul femeii în România, în economia din România, în special în următorii ani?

Ileana BOTEZ: Eu cred că va evolua în sens pozitiv. Avem toate ingredientele necesare să se întâmple acest lucru. Trebuie să fim cât se poate de pozitive și de optimiste și să muncim în continuare așa cum știm să muncim noi foarte bine. Deci eu nu văd decât lucrurile în sens pozitiv. Bine, eu sunt o persoană foarte pozitivă și tot ceea ce spun și fac este să încurajez oamenii în absolut orice, chiar și în lucrurile mai puțin grele. Pot să le să le povestești, ca să spun așa, și să le dai o aură de de po pozitivist și optimism. Deci eu cred că lucrurile vor fi, vor fi foarte bine și vom fi mai zâmbitori. Eu asta îmi doresc. Eu îmi doresc ca în România oamenii să fie mai zâmbitori și mai optimiști, plecând de pe stradă și intrând în orice societate, instituție, loc ș.a.m.d.

Marta UȘURELU: Este și aici tot nevoie de educație. Cu toții mergem în vacanță în străinătate și spunem cum zâmbesc pe stradă oamenii ăia. Ar trebui să fim și noi un pic mai senini și mai relaxați, un pic degajați. Parcă noi mereu suntem încruntați, așa și purtăm pe umeri toate problemele pe care le avem. Îți mulțumesc foarte mult, Ileana, și mă bucur că ai fost alături de noi. Sper că v-a plăcut emisiunea noastră și că ați aflat lucruri noi. Vă invit să căutați și să aflați informații și poate să și intrați, doamnele care ne urmăresc, la Profesional Women’s Network România, Ileana și echipa ei vă așteaptă cu brațele deschise. Mult succes și haideți să avem mai multă încredere în noi și să ne luptăm pentru ceea ce vrem pentru că nu o să lupte altcineva niciodată!
Mulțumim, la revedere!

Pentru mai multe detalii despre leadership și dezvoltare profesională, urmăriți înregistrarea VIDEO a emisiunii.

Articol recomandat de sport.ro
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Citește și...
Ce a însemnat digitalizarea în industria asigurărilor. Valorile „clear, care, commit”
Ce a însemnat digitalizarea în industria asigurărilor. Valorile „clear, care, commit”

Invitata acestei ediții a emisiunii BIZ Power este Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer la NN România, care explică provocarea digitalizării în domeniul asigurărilor de viață și sănătate.

Valentin Suciu, unul dintre cei mai creativi directori de creație din țară, la BizPower: „Este ceea ce ne face umani”
Valentin Suciu, unul dintre cei mai creativi directori de creație din țară, la BizPower: „Este ceea ce ne face umani”

Creativitate. Nu există business fără să fie și antreprenorul creativ sau să fie cineva creativ în corul companiei.  

Valer Hancaș, director de comunicare în retail, invitat la BizPower: În prezent, sustenabilitatea reprezintă un mare interes
Valer Hancaș, director de comunicare în retail, invitat la BizPower: În prezent, sustenabilitatea reprezintă un mare interes

Business, sustenabilitate și puterea de a schimba lucrurile. Unul dintre oamenii care a arătat că se poate face performanță în business sustenabil în România este Valer Hancaș, director de comunicare și public affairs la Kaufland România.  

Radu Atanasiu, profesor de critical thinking. „Dacă îți asumi măcar 5% din eșec, o să înveți ceva din el”
Radu Atanasiu, profesor de critical thinking. „Dacă îți asumi măcar 5% din eșec, o să înveți ceva din el”

Profesorul de critical thinking, Radu Atanasiu, a vorbit în emisiunea BIZ POWER de marți despre puterea de te răzgândi, care nu este nici pe departe o slăbiciune.

Recomandări
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM

Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție
VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție

Imaginile difuzate de postul german de televiziune MDR au arătat momentul în care presupusul atacator de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliția germană.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..